Vimy

Allikas: Vikipeedia
Vimy

[ vimi ]
hollandi Wimi

Vapp

Pindala 11,3 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 4307 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 22′ N, 2° 49′ E
Vimy (Prantsusmaa)
Vimy

Vimy on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Vimyst 3,8 km ida pool asub Kanada riiklik Vimy memoriaal, mis on pühendatud Vimy seljandiku lahingule ja Esimeses maailmasõjas hukkunud Kanada sõduritele. Memoriaal on ka kahe Kanada kalmistu koht.

Vimy asub u. 10 km Arrasist põhja pool, teede D51 ja N17 ristumiskoha ümbruses. See asub Vimy seljandiku harjal,mis on silmapaistev koht, kust avaneb vaade Artois' piirkonnale.

Linna mainiti esmakordselt 1183. aastal Viniarcumi nime all ning see oli 14., 17. ja 18. sajandil Prantsuse, Inglise, Hollandi ja Hispaania vägede paljude võitluste koht.

Esimeses maailmasõjas toimusid seljandikul ägedad lahingud. Sakslased hõivasid selle 1914. aastal ja 1915. aastal ründasid seda prantslased. 1917. aastal toimus Vimyst kagus Vimy seljandiku lahing ja see oli Kanada sõjaajaloo jaoks oluline lahing. Linn hävis piirkonnas toimunud lahingute käigus.

Vaatamisväärsusi[muuda | muuda lähteteksti]

Kanada riikliku Vimy memoriaali park[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Kanada riiklik Vimy memoriaal

Vimy seljandiku kõrgeimas punktis asuv Kanada riiklik Vimy memoriaal on suurim Kanada sõjamälestusmärk. 1922. aastal andis Prantsuse rahvas Kanada rahvale igaveseks kasutuseks mälestusmärki sisaldava lahinguväljapargi maa-ala, tunnustades Kanada sõjalisi jõupingutusi. 100 ha endisest Vimy seljandiku lahinguväljast on säilitatud mälestusmärki ümbritseva mälestuspargi osana. Koha alad on endiselt sõjaaegsete tunnelite, kaevikute ja kraatrite kärgstruktuuriga kaetud, mis on avaliku ohutuse tagamiseks suletud.

Projekti valmimiseks kulus disainer Walter Seymour Allwardil 11 aastat. (Kogumaksumus oli 1,5 miljonit dollarit, mis on praeguses mõistes üle 20 miljoni dollari.) Kuningas Edward VIII avas selle 26. juulil 1936 Prantsusmaa presidendi Albert Lebruni ja enam kui 50 000 inimese, sealhulgas üle 6200 Kanada veterani ja nende perede juuresolekul.

Pärast ulatuslikku mitmeaastast restaureerimist pühitses kuninganna Elizabeth II monumendi uuesti 9. aprillil 2007 lahingu 90. aastapäeva tähistamise tseremoonial. Enne lahingu 100. aastapäeva tähistamist 9. aprillil 2017 valmis uus 10 miljoni dollarise maksumusega külastuskeskus. Üritusel osales eeldatavasti 30 000 inimest. Ametlikul tseremoonial osalesid Kanada peaminister Justin Trudeau, kindralkuberner David Lloyd Johnston Kanada monarhia esindajana, prints Charles Briti monarhia esindajana, prints William, prints Harry, Prantsusmaa president François Hollande ja Prantsusmaa peaminister Bernard Cazeneuve.

Vimy linn[muuda | muuda lähteteksti]

  • St. Martini kirik, pärast Esimest maailmasõda koos enamusega külast uuesti üles ehitatud.
  • 13. sajandi linnuse jäänused, purustati 1833. aastal, nüüd asub seal vallamaja.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]