Hulluch

Allikas: Vikipeedia
Hulluch

[ yly ]
Vapp

Pindala 5,7 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 3367 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 29′ N, 2° 49′ E
Hulluch (Prantsusmaa)
Hulluch

Hulluch on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Vald asub u. 6,4 km Lensist põhja pool, teede D947 ja D39 ristumiskoha ümbruses.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lensi kapiitel mainib Huluce 1070. aastal Eustache de Boulogne'i hartas. St. Vaast nimetas seda 1098. aastal Huluz, 1136. aastal kirjutati see Hulut ja 1180. aastal Hullut. 1202. aastal Huluch ja Huluc. 1303. aastal dokumendile kinnitatud pitseril Hulus ja lõpuks 1388. aastast Hulluch, (kinnitatud taas 1429. aastal Artois' arhiivi poolt). Seda hääldatakse uuluu, kuna ch lõpus ei hääldata.

Linn oli olemas juba galloromaani ajastul. Vana Rooma tee lähedal asuva maja keldrit kaevates leiti sellest perioodist pärit keraamikat.

Algselt asustasid seda Julius Caesari vaenlased moriinid, frangid okupeerisid selle juba palju enne 10. sajandit. Küla valiti kristlikuks misjoniks 4. ja 5. sajandil.

Varajane seigneur ehitas lihtsa donžooni ja kõrvalhoonetega linnuse mida ümbritsesid tarad ja kraavid. 1300. aasta paiku ümbritseti seda kivimüüride, kaitserajoonide, tornide ja tõstesildaga. Selle keskaegse linnuse põletasid flaamid 1303. aastal koos külaga maha ja seejärel pommitasid seda hispaanlased. Järjestikused lahingud ja sissetungid viisid selle hävimiseni, suutmata vastu pidada aja- ja sõdade proovile. Louis XIV valitsemisajal parun de Bertoult' poolt lossiks ümber ehitatuna oli see rikkalikult kaunistatud ja ümbritsetud kauni pargiga. Kahjuks lasid sakslased lossi Esimese maailmasõja alguses õhku, kuid hiljem asendati see elamurajooniga, mida kutsuti "Clos du Chateau", et jäädvustada lossi mälestust.

Hulluch asus osal Nord-Pas-de-Calais' kivisöesoonel ja säekaevandamine algas seal 1902. aastal ning lõppes 1978. aastal. Kaevandamisel tekkinud räbuhunnikuid kasutatakse nüüd ehitusmaterjalide tootmiseks.

Kaevikud ja eikellegimaa Loosi ja Hulluchi vahel, pildistatud 22. juulil 1917. Sakslaste kaevikud on pildil paremal ja all. Brittide kaevikud on ülal vasakul. Fotot läbiv vertikaaljoon on teest alles jäänud.

Hulluch on kannatanud kahes maailmasõjas ja tal on vähe iidseid monumente. Siin võib leida piirkonna stiili esindavaid vanu, telliste ja savikivide ning viilkatustega hooneid. Mõned talud pääsesid hävingust. Mõned punkrid, Esimese maailmasõja jäänused, on jäänud inimeste aedadesse. Saksa gaasirünnak Hulluch's oli üks sõja kontsentreeritumaid gaasirünnakuid.

Huviväärsusi[muuda | muuda lähteteksti]

  • St. Laurenti kirik, pärast Esimest maailmasõda koos enamusega külast uuesti üles ehitatud.
  • Sõjakalmistu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]