Prints Harry, Sussexi hertsog

Allikas: Vikipeedia
Prints Harry, Sussexi hertsog
Sünniaeg Prince Henry Charles Albert David of Wales
15. september 1984 (39-aastane)
Abikaasa(d) Meghan, Sussexi hertsoginna
Pereliikmed William
Koduleht https://www.royal.uk/the-duke-of-sussex, https://sussexroyal.com
Autogramm

Prints Harry, Sussexi hertsog (sündinud Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor; 15. septembril 1984) on viies isik Briti troonipärimisjärjekorras oma isa, kuningas Charles III ja venna, prints Williami ja tema laste järel. Ta on kuninganna Elizabeth II pojapoeg.

Sünd ja lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Harry sündis 15. septembril 1984 Londonis Walesi printsi Charlesi ja tema esimese abikaasa, Walesi printsessi Diana teise pojana. Tema vanem vend on prints William. Isa teise abikaasa Camilla Parker Bowlesi kaudu on tal ka kasuvend Tom ja kasuõde Laura. Harry on Suurbritannia ja Põhja-Iiri prints (Tema Kuninglik Kõrgus), kuid tõlkeraskuse tõttu nimetatakse teda eesti keeles sageli Walesi printsiks, mis ei ole õige [ingliskeelne väljend on Prince Henry of Wales, mille ligikaudne tõlge võiks olla "prints Henry Walesist"; tegelik Walesi prints (The Prince of Wales) on Briti vahetu troonipärija, tema vend].

Ta ristiti 21. detsembril 1984 Windsori lossis. Tema ristivanemad on: tema onu, Yorki hertsog, leedi Sarah Chatto, leedi Vestey, mrs. William Bartholomew, Bryan Organ ja Gerald Ward.

Nii nagu teistelgi Inglise printsidel pole perekonnanime, pole seda temalgi. Vajadusel kasutatakse tema perekonnanimena Mountbatten-Windsor. Harry ise aga kasutab perekonnanime Wales, nii et sõjaväelasena on ta kapten Harry Wales.

Ema surm[muuda | muuda lähteteksti]

31. augustil 1997 hukkus Harry ema, Walesi printsess Diana autoõnnetuses Pariisis Pont de l'Alma tunnelis. Õnnetus juhtus vaid mõni päev pärast Diana, Harry ja Williami ühise puhkuse lõppemist Lõuna-Prantsusmaal. Printsid olid õnnetuse ajal Balmorali lossis.

Diana matustel, mida kanti üle terves maailmas, kõndisid kirstu taga printsid, nende isa ja onu, Spenceri krahv. Diana kirstul oli Harry tehtud kaart, millel kiri Mummy (Emme). Matuse ajal oli keelatud printside nägusid lähivaates filmida. Mõlemat printsi on kiidetud nende vastupidavuse eest sellel päeval. Matusekõnes lubas onu hoolitseda oma õe laste eest, kuid hiljem ei ole Harryl onuga palju kokkupuuteid olnud.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Harry käis Jane Mynorsi lasteaias; Wetherby koolist sai ta alg- ja Ludgrove'i koolist Berkshire'is põhihariduse, nagu algul oli kulgenud ka Williami haridustee. Hiljem astus ta Etoni Kolledžisse, mille ta 2003. aastal lõpetas, sooritades A-taseme eksamid geograafias ja kunstis. Koolis arenes välja tema armastus spordi, eriti polo ja ragbi vastu.

Pärast Etoni lõpetamist võttis Harry ühe aasta vabaks, külastades Austraaliat ja Aafrikat. Austraalias olles töötas ta loomafarmis ja Aafrikas olles Lesotho lastekodus. Hiljem samal aastal reisis ta ka Argentinasse.

8. mail 2005 astus Harry Sandhursti Kuninglikku Sõjaväeakadeemiasse. Seal tuntakse teda nime kadett Wales all.

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

2008

2006. aasta aprillis lõi prints koos Lesotho printsi Seeisoga heategevusliku organisatsiooni, et aidata orbusid, kellel on HIV või kes põevad AIDS-i. Organisatsiooni nimi on Sentebale: Printsi fond Lesotho heaks. Sentebale on lesothokeelne sõna, mis tähendab 'ära unusta mind'. Nimi on mõlema printsi ema auks: printsess Diana, kes suri 1997; ja kuninganna 'Mamotho, kes suri 2003, auks.

Armee[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Harryst sai Sandhurstis toimunud Suverääni paraadi ajal ohvitser. Tema perekonnanimi on ka edaspidi Wales ja teda tuntakse armees kui kapten Walesi.

2006. aasta jaanuaris teatas kuningakoda, et prints Harry liitub Blues and Royalsi rügemendiga ja ta õpetatakse välja kui rühmaülem. Sellest ajast saadik arvati, et prints saadetakse 2007. aasta maikuus Iraaki, kuid arvati ka, et valitsus ei anna selleks nõusolekut. Briti armee ülemjuhataja Sir Richard Dannatt otsustas, et ebaturvalisuse tõttu Harryt Iraaki ei saadeta. Selle asemel viibis prints Harry ISAFi koosseisus Afganistanis Helmandi provintsis 14. detsembrist 2007 29. veebruarini 2008, kokku 77 päeva.

Suhted[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu ka tema venna puhul, paneb meedia Harryt paari kõigi noorte tütarlastega, keda tema seltskonnas nähakse, ja vahel ka nendega, keda ta ööklubides kohtab. Printsi siiani kõige rohkem teatud suhe on Chelsy Davyga (s. 1985), kes on Zimbabwes sündinud pärijanna. Printsi 22. sünnipäeva puhul tehtud intervjuus 2005. aasta septembris viitas Harry Chelsyle kui oma tüdruksõbrale ning meedia teatas, et nende suhe on 18 kuud vana, lükates ümber väiteid, nagu oleksid nad lahku läinud.

Vastuoluline käitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Mõned Harry tegevused on äratanud laialdast meedia tähelepanu. 2002. aasta jaanuaris avaldati, et prints oli tunnistanud kanepi suitsetamist, mille tõttu 2001. aasta suvel oli tema vastu alustatud kriminaalasi. Uurimine puhastas Harry nime ja tema isa Charlesi kiideti selle eest, et Harry käis Londoni rehabilitatsioonikeskuses visiidil.

21. oktoobril 2004 oli Harryl kaklus paparatsoga, kui too püüdis ööklubist lahkuvat printsi pildistada. Fotograaf sai väikseid vigastusi, Harry mitte ühtegi. Pärast loo ilmumist tabloidides vabandas prints avalikult isa ees oma pettumust valmistanud käitumise pärast.

8. jaanuaril 2005 osales Harry kostüümipeol, mille teema oli "Kolooniad ja rahvused". Olles otsustanud mitte viidata Suurbritanniale, tuli Harry peole, kandes seljas sõjaväelist tuunikat, mille varrukal oli Saksamaa lipp; selle alt tuli nähtavale aga kahvatu khakisärk, mille krael oli Wehrmachti märk ja varrukal haakrist (väidetavasti polnud tegemist Wehrmachti, vaid Vaba India vormi ja eraldusmärkidega). Printsi pildistati, kui ta hoidis käes sigarit ja kokteili. Printsi teguviis põhjustas palju avalikku kära Harry ilmse ajalooalase ignorantsuse tõttu. Vastuolu võimendus veelgi, kuna pidu toimus täpselt kaks nädalat enne holokausti mälestuspäeva. Prints Harry vastas kirjaliku vabandusega, kus ta ütles, et tal on väga kahju, kui on kedagi solvanud. Ajalehed leidsid sellele vastukaaluks, et printsi vabandus on nõrk ja nähtavasti puudub tal ettekujutus oma tulevasest elust.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]