Givenchy-en-Gohelle

Allikas: Vikipeedia
Givenchy-en-Gohelle

[ ʒivɑ̃ʃi ɑ̃ ɡɔɛl ]
pikardi Givinchy-in-Gohelle

Vapp

Pindala 6,0 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2026 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 24′ N, 2° 46′ E
Givenchy-en-Gohelle (Prantsusmaa)
Givenchy-en-Gohelle

Givenchy-en-Gohelle on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

See asub 1,8 km põhja pool Kanada riiklikust Vimy memoriaalist, mis on pühendatud Vimy seljandiku lahingule ja Esimeses maailmasõjas kadunud Kanada sõduritele, kellel pole teadaolevat hauda; memoriaal on ka kahe Kanada kalmistu koht. Küla purustati Esimese maailmasõja ajal, kuid ehitati pärast sõda uuesti üles.

Givenchy-en-Gohelle on suur põllumajandusküla, mis asub 9,7 km Arrasist põhja pool, teede D51 ja D55 ristumiskoha ümbruses.

Bois de Givenchy ehk Givenchy mets katab suure osa vallast selle põhjaküljel. Põllumajandustoodete valiku edendamiseks on Givenchy-en-Gohelle vald istutanud viinamarju (chardonnay ja pinot Grigio). Esimene viinamarjasaak saadi 2000. aastal.

Esimene maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese maailmasõja ajal oli Givenchy-en-Gohelle Arrasi lahingute ajal Saksa ja liitlasvägede vahelisel rindejoonel ja sai tõsiselt kannatada, eriti Vimy seljandiku lahingus 1917. aastal. Suure osa Esimesest maailmasõjast oli küla ka pidevate maa-aluste võitluste koht Saksa ja Briti tunneliüksuste vahel. 2. Kanada diviis vallutas Givenchy-en-Gohelle'i 13. aprillil 1917. Sealsel Kanada kalmistul mälestatakse üle 150 sõjaohvri (1914–1918) ja sinna on maetud 109 Vimy seljandiku lahingus hukkunut.

Vimy seljandiku lahingu sajandat aastapäeva tähistati küla lähedal asuvas Kanada riiklikus Vimy memoriaalis 9. aprillil 2017. Ürituse-eelsed hinnangud näitasid, et kohale saabub kuni 30 000 inimest.

2017. aasta aprilli alguses oli küla kaunistatud 500 Kanada lipuga.

Huviväärsusi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kanada riiklik Vimy memoriaal, et mälestada Esimeses maailmasõjas Kanada hukkunuid ja teadmata kadunuid Prantsusmaal.
  • St. Martini kirik, pärineb 17. sajandist.
  • Kanada sõjamälestusmärk ja kalmistud.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]