Vikipeedia:Nädala artiklid/26 (2013)

Allikas: Vikipeedia
Pihkva kreml, mida Liivimaa püüdis edutult vallutada
Pihkva kreml, mida Liivimaa püüdis edutult vallutada

Liivimaa-Moskva sõda oli relvakonflikt Vana-Liivimaa ning Moskva ja Pihkva vürstiriigi vahel 15011503. Laiemas plaanis oli see Moskva-Leedu sõja osa.

Sõda sai alguse Liivimaa idapiiril 15. sajandi lõpus kujunenud pingelisest olukorrast. Moskva oli Ivan III valitsusaja (14621505) algusest peale kiirendanud "kõigi Vene maade kogumist" enese võimu alla. 1478 langes Moskva otsese võimu alla ka Novgorod ja Pihkva muutus Moskvast üha enam sõltuvaks. Tugeva ekspansiivse ja tsentraliseeritud riigi jõudmine suhteliselt lõdvalt seotud Liivimaa konföderatsiooni piirideni tekitas üha suuremaid probleeme.

1492 ehitasid venelased Narva linnuse vastu Ivangorodi kindluse, mis tähendas Vadjamaa minekut Moskva kindla kontrolli alla. 1494 suleti Novgorodis Hansa Liidu kaubakontor, vangistati seal olnud kaupmehed, kellest enamik olid liivimaalased, ja konfiskeeriti nende kaubad. See tekitas Liivimaal mõistagi suurt rahulolematust ja kuigi ordumeister Wolter von Plettenberg eelistas esialgu rahu hoida, hakati valmistuma sõjaks. Loe edasi ...Arhiiv