Kindralfeldmarssal (Venemaa)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Venemaa kindralfeldmarssalite loend)
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Venemaa kindralfeldmarssali epolett
Venemaa kindralfeldmarssali õlak
Kindralfeldmarssali munder

Kindralfeldmarssal (vene keeles Генерал-фельдмаршал) oli Venemaa tsaari- ja keisririigi kõrgeim sõjaväeline auaste 1917. aastani.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Auastme kehtestas tsaar Peeter I. Esimest korda anti see 1700. aastal. Esialgu oli sellest madalam kindralfeldmarssal-leitnandi, seejärel kindral en chef´i auaste. Pärast viimase ümbernimetamist 1790. aastatel oli kindralfeldmarssalist madalam aukraad väeliigi täiskindral (jalaväekindral, ratsaväekindral, suurtükiväekindral ja insener-kindral). Teenistusastmete tabelis oli see I klassi auaste. Mereväes vastas sellele kindraladmirali ning tsiviilteenistuses kantsleri ja 1. klassi tõelise salanõuniku auaste. Kahe sajandi jooksul anti marssaliaukraad 70 sõjaväelasele; 16 neist sai selle aunimetusena ja Venemaa sõjaväes tegelikult ei teeninud. Kahele kindralfeldmarssalile (Menšikov ja Suvorov) anti generalissimuse aunimetus.

Venemaa kindralfeldmarssalid 1700−1917[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa teenistuses olnud kindralfeldmarssalid[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Kuupäev Pilt Nimi Eluaastad Märkused
1700
19. august Fedor Golovin.PNG krahv (a-st 1702) Fjodor Aleksejevitš Golovin
1650−1706
1700
CEdeCroy.jpg hertsog Charles Eugène de Croy
1651−1702
Püha Rooma keisririigi kindralfeldmarssal (1688), Saksi kindralfeldmarssal (1698)
1701
30. detsember Boris Sheremetyev by I.Argunov (1768, Kuskovo).jpg krahv (a-st 1706) Boriss Petrovitš Šeremetjev
1652−1719
1709
7. juuli Portrait of Alexander Danilovich Menshikov1.jpg hiilguslik vürst Aleksandr Danilovitš Menšikov
1673−1729
generalissimus (1727)
1724
7. mai Repnin anikita.jpg vürst Anikita Ivanovitš Repnin
1668−1726
1725
21. mai Golitsyn M M 1675-1730.jpg vürst Mihhail Mihhailovitš Golitsõn
1675−1730
1726
10. märts Jan Kazimier Sapieha. Ян Казімер Сапега (Z. Ziegler, 1762).jpg vürst Jan Kazimierz Sapieha
u 1672−1730
1726
6. juuli Bryus YaV.jpg krahv James Daniel Bruce
1670−1735
1728
25. veebruar Dolgorukov Vasily Vladimirovich.jpg vürst Vassili Vladimirovitš Dolgorukov
1667−1746
1728
25. veebruar Troubetskoy Ivan Yuryevich.jpg vürst Ivan Jurjevitš Trubetskoi
1667−1750
1732
25. veebruar Minikh BK.jpg krahv Burchard Christoph von Münnich
1683−1767
1736
17. veebruar Peter von Lacy.PNG krahv Peter Edmond von Lacy
1678−1751
1742
25. aprill Ludwig Gruno von Hessen-Homburg F.Lippold (1739, Kuskovo).JPG Hessen-Homburgi prints Ludwig Johann Wilhelm Gruno
1705−1745
1756
5. september Troubetskoy Nikita Yuryevich.jpg vürst Nikita Jurjevitš Trubetskoi
1700−1767
1756
5. september A.B. Buturlin (unknown, GIM).jpg krahv (a-st 1760) Aleksandr Borissovitš Buturlin
1694−1767
1756
5. september RusPortraits v2-053 Le Comte Alexis Grigoriewitch Razoumowsky.jpg krahv Aleksei Grigorjevitš Razumovski
1709−1771
1756
5. september Stepaapraxin.jpg Stepan Fjodorovitš Apraksin
1702−1758
1759
18. august Pietro Antonio Rotari 12.jpg krahv Pjotr Semjonovitš Saltõkov
1698−1772
1761
28. detsember RusPortraits v3-063 Graf Aleksandr Ivanovich Shuvalov, 1710-1771.jpg krahv Aleksandr Ivanovitš Šuvalov
1710−1771
1761
28. detsember RusPortraits v3-003 Le Comte Pierre Ivanowitch Chouvaloff.jpg krahv Pjotr Ivanovitš Šuvalov
1711−1762
1762
9. jaanuar Peter August, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck.jpg Schleswig-Holstein-Sonderburg-Becki hertsog Peter August Friedrich
1697−1775
1762
9. veebruar Georg Ludwig von Holstein-Gottorp.png Holstein-Gottorpi prints Georg Ludwig
1719−1763
1762
3. juuli A.P. Bestuzhev-Rumin by L.Tocque.jpg krahv Aleksei Petrovitš Bestužev-Rjumin
1693−1766
1764
Kirill Razumovsky Tokke.jpg krahv Kirill Grigorjevitš Razumovski
1728−1803
Sai auastme Ukraina hetmanina
1769
22. september RusPortraits v3-173 Kniaz' Aleksandr Mikhailovich Golitsyn, 1718-1783.jpg vürst Aleksandr Mihhailovitš Golitsõn
1718−1783
1770
2. august Rumjanzew-sadunaiski.jpg krahv Pjotr Aleksandrovitš Rumjantsev (a-st 1774 Rumjantsev-Zadunaiski)
1725−1796
1773
22. september Tschernyschew Zachar2.jpg krahv Zahhar Grigorjevitš Tšernõšov
1722−1784
1784
2. veebruar Princepotemkin.jpg hiilguslik vürst Grigori Aleksandrovitš Potjomkin-Tavritški
1736−1791
1794
19. november Joseph Kreutzinger - Portrait of Count Alexander Suvorov - WGA12281.jpg krahv Aleksandr Vassiljevitš Suvorov-Rõmnikski (a-st 1799 vürst Italiiski)
1729−1800
generalissimus (1799)
1796
8. november Saltykov Nikolay Ivanovich.jpg krahv (a-st 1814 hiilguslik vürst) Nikolai Ivanovitš Saltõkov
1736−1816
1796
8. november Nikolai Vasilyevich Repnin.jpg vürst Nikolai Vassiljevitš Repnin
1734−1801
1796
12. november Chernyshov Ivan Grigoryevich.jpg krahv Ivan Grigorjevitš Tšernõšov
1726−1797
mereväe kindralfeldmarssal
1796
15. detsember Soltikoff.jpg krahv Ivan Petrovitš Saltõkov
1730−1805
1797
5. aprill Elmpt-ik.jpg krahv Johann Martin von Elmpt
1725−1802
1797
5. aprill Dmitry Levitzky 29.jpg krahv Valentin Platonovitš Mussin-Puškin
1735−1804
1797
5. aprill Mikhail Kamensky by unknown painter, end of 18-th century.jpg krahv Mihhail Fedotovitš Kamenski
1738−1809
1797
26. oktoober Victor-François, duc de Broglie.png Victor-François de Broglie, 2. Broglie hertsog
1718−1804
Prantsusmaa marssal (1759)
1807
30. august AlexanderProzorovsky.jpg vürst Aleksandr Aleksandrovitš Prozorovski
1732−1809
1807
30. august Gudovich.jpg krahv Ivan Vassiljevitš Gudovitš
1741−1820
1812
30. august Kutuzov by Volkov.jpg hiilguslik vürst Mihhail Illarionovitš Goleništšev-Kutuzov-Smolenski
1745−1813
1814
18. märts Barclay1829.jpg krahv (a-st 1815 vürst) Michael Andreas Barclay de Tolly
1761−1818
1826
22. august Pjotr-christianowitsch-wittgenstein.jpg hiilguslik vürst Ludwig Adolph Peter zu Sayn-Wittgenstein
1768−1843
1826
22. august Fabian Wilhelm von Osten-Sacken.jpg krahv (a-st 1832 vürst) Fabian Gottlieb von der Osten-Sacken
1752−1837
1829
22. september Ivan Ivanovitch Dibich by George Dawe - Hermitage.jpg krahv Hans Karl Friedrich Anton von Diebitsch-Zabalkanski
1785−1835
1829
22. september Иван Федорович Паскевич.jpg krahv Ivan Fjodorovitš Paskevitš-Jerivanski (a-st 1831 hiilguslik vürst Varšavski)
1782−1856
1850
6. detsember Prince Pyotr Mikhailovich Volkonsky.jpg hiilguslik vürst Pjotr Mihhailovitš Volkonski
1776−1852
1856
26. august Dawe, Mikhail Vorontsov.jpg hiilguslik vürst Mihhail Semjonovitš Vorontsov
1782−1856
1859
6. detsember AleksandrBaryatinsky 1870.jpg vürst Aleksandr Ivanovitš Barjatinski
1815−1879
1866
28. oktoober Friedrich Wilhelm Rembert von Berg.PNG krahv Friedrich Wilhelm Rembert von Berg
1794−1874
1878
16. aprill Эрнст Липгарт - Портрет Великого Князя Михаила Николаевича.jpg suurvürst Mihhail Nikolajevitš
1832−1909
1878
16. aprill Grand Duke Nicholas Nikolaevich of Russia (1831-1891).JPG suurvürst Nikolai Nikolajevitš Vanem
1831−1891
1878
30. aprill Alexander II of Russia photo.jpg Venemaa keiser Aleksander II
1818−1881
1894
6. detsember Gurko IV.jpg Jossif Vladimirovitš Romeiko-Gurko
1828−1901
1898
16. august Милютин, Дмитрий Алексеевич.jpg krahv Dmitri Aleksejevitš Miljutin
1816−1912

Välismaalastest kindralfeldmarssalid, kes ei teeninud Venemaa sõjaväes[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Kuupäev Pilt Nimi Eluaastad Märkused
1762
Schleswig-Holstein-Sonderburg-Becki hertsog Karl Ludwig
1690−1774
1774
3. märts Louis IX of Hesse Darmstadt-f4598401.jpg Hessen-Darmstadti maakrahv Ludwig IX
1719−1790
1813
Jean Victor Moreau.jpg Jean Victor Marie Moreau
1763−1813
Prantsusmaa marssal (1814, postuumselt)
1818
2. november Sir Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington.png Arthur Wellesley, 1. Wellingtoni hertsog, Ciudad Rodrigo ja Vitória hertsog, Waterloo vürst
1769−1852
Portugali marssalkindral (1809), Suurbritannia feldmarssal (1813), Hannoveri kindralfeldmarssal (1813), Madalmaade feldmarssal (1815), Austria feldmarssal (1818), Preisi kindralfeldmarssal (1818), Hispaania kaptenkindral
1837
Leopold Kupelwieser 001.jpg Austria ertshertsog Johann Baptist Joseph Fabian Sebastian
1782−1859
Austria feldmarssal (1836)
1840
28. detsember PrinsFrederik1797.jpg Madalmaade prints Willem Frederik Karel
1797−1881
1849
Radetzky-von-radetz.jpg krahv Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl Radetzky von Radetz
1766−1858
Austria feldmarssal (1836)
1872
HGM Barabas Erzherzog Albrecht von Österreich-Teschen.jpg Austria ertshertsog Albrecht Friedrich Rudolf
1817−1895
Austria feldmarssal (1863), Preisi kindralfeldmarssal (1888)
1872
Kaiser Friedrich III Porträt.jpg Preisi kroonprints Friedrich Wilhelm
1831−1888
Preisi kindralfeldmarssal (1870), Saksamaa keiser Friedrich III
1872
Prince Albrecht of Prussia (1809 - 1872).jpg Preisi prints Albrecht Heinrich Friedrich
1809−1872
1872
Friedrich Carl.JPG Preisi prints Friedrich Karl Nikolai
1828−1885
Preisi kindralfeldmarssal (1870)
1872
Carl von Preußen.jpg Preisi prints Friedrich Karl Alexander
1801−1883
1872
Albert of Saxony by Nicola Perscheid c1900.jpg Saksi kroonprints Albert
1828−1902
Saksi kindralfeldmarssal (1871), Preisi kindralfeldmarssal (1871), Saksi kuningas Albert I 1873−1902
1872
Generalfeldmarschall Helmuth Graf von Moltke.JPG krahv Helmuth Karl Bernhard von Moltke
1800−1891
Preisi kindralfeldmarssal (1871)
1910
15. august Nicholas I of Montenegro, 1909.jpg Montenegro vürst (a-st 1910 kuningas) Nikola I Petrović
1841−1921
1912
17. september Carol I of Romania king.jpg Rumeenia kuningas Carol I
1839−1914
Rumeenia marssal (1909), Preisi kindralfeldmarssal (1909)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Дмитрий Николаевич Бантыш-Каменский. Российские генералиссимусы и генерал-фельдмаршалы. АСТ, Харвест. Peterburi. 1840/2005. 832 lk. ISBN 9851328766 link