Kindralfeldmarssal (Venemaa)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Venemaa kindralfeldmarssalite loend)
Venemaa kindralfeldmarssali epolett
Venemaa kindralfeldmarssali õlak
Kindralfeldmarssali munder

Kindralfeldmarssal (vene keeles Генерал-фельдмаршал) oli Venemaa tsaari- ja keisririigi kõrgeim sõjaväeline auaste 1917. aastani.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Auastme kehtestas tsaar Peeter I. Esimest korda anti see 1700. aastal. Esialgu oli sellest madalam kindralfeldmarssal-leitnandi, seejärel kindral en chef´i auaste. Pärast viimase ümbernimetamist 1790. aastatel oli kindralfeldmarssalist madalam aukraad väeliigi täiskindral (jalaväekindral, ratsaväekindral, suurtükiväekindral ja insener-kindral). Teenistusastmete tabelis oli see I klassi auaste. Mereväes vastas sellele kindraladmirali ning tsiviilteenistuses kantsleri ja 1. klassi tõelise salanõuniku auaste. Kahe sajandi jooksul omistati marssaliaukraad 70 sõjaväelasele; 16 neist sai selle aunimetusena ja Venemaa sõjaväes tegelikult ei teeninud. Kahele kindralfeldmarssalile (Menšikov ja Suvorov) anti generalissimuse aunimetus.

Venemaa kindralfeldmarssalid 1700−1917[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa teenistuses olnud kindralfeldmarssalid[muuda | muuda lähteteksti]

Daatum Nimi Eluaastad Märkused
1700
krahv (a-st 1702) Fjodor Aleksejevitš Golovin
1650−1706
1700
hertsog Charles Eugène de Croy
1651−1702
Püha Rooma keisririigi kindralfeldmarssal (1688), Saksi kindralfeldmarssal (1698)
1701
krahv (a-st 1706) Boriss Petrovitš Šeremetjev
1652−1719
1709
hiilguslik vürst Aleksandr Danilovitš Menšikov
1673−1729
generalissimus (1727)
1724
vürst Anikita Ivanovitš Repnin
1668−1726
1725
vürst Mihhail Mihhailovitš Golitsõn
1675−1730
1726
vürst Jan Kazimierz Sapieha
u 1672−1730
1726
krahv James Daniel Bruce
1670−1735
1728
vürst Vassili Vladimirovitš Dolgorukov
1667−1746
1728
vürst Ivan Jurjevitš Trubetskoi
1667−1750
1732
krahv Burchard Christoph von Münnich
1683−1767
1736
krahv Peter Edmond von Lacy
1678−1751
1742
Hessen-Homburgi prints Ludwig Johann Wilhelm Gruno
1705−1745
1756
vürst Nikita Jurjevitš Trubetskoi
1700−1767
1756
krahv (a-st 1760) Aleksandr Borissovitš Buturlin
1694−1767
1756
krahv Aleksei Grigorjevitš Razumovski
1709−1771
1756
Stepan Fjodorovitš Apraksin
1702−1758
1759
krahv Pjotr Semjonovitš Saltõkov
1698−1772
1761
krahv Aleksandr Ivanovitš Šuvalov
1710−1771
1761
krahv Pjotr Ivanovitš Šuvalov
1711−1762
1762
Schleswig-Holstein-Sonderburg-Becki hertsog Peter August Friedrich
1697−1775
1762
Holstein-Gottorpi prints Georg Ludwig
1719−1763
1762
krahv Aleksei Petrovitš Bestužev-Rjumin
1693−1766
1764
krahv Kirill Grigorjevitš Razumovski
1728−1803
1769
vürst Aleksandr Mihhailovitš Golitsõn
1718−1783
1770
krahv Pjotr Aleksandrovitš Rumjantsev (a-st 1774 Rumjantsev-Zadunaiski)
1725−1796
1773
krahv Zahhar Grigorjevitš Tšernõšov
1722−1784
1784
hiilguslik vürst Grigori Aleksandrovitš Potjomkin-Tavritški
1736−1791
1794
krahv Aleksandr Vassiljevitš Suvorov-Rõmnikski (a-st 1799 vürst Italiiski)
1729−1800
generalissimus (1799)
1796
krahv (a-st 1814 hiilguslik vürst) Nikolai Ivanovitš Saltõkov
1736−1816
1796
vürst Nikolai Vassiljevitš Repnin
1734−1801
1796
krahv Ivan Grigorjevitš Tšernõšov
1726−1797
mereväe kindralfeldmarssal
1796
krahv Ivan Petrovitš Saltõkov
1730−1805
1797
krahv Johann Martin von Elmpt
1725−1802
1797
krahv Valentin Platonovitš Mussin-Puškin
1735−1804
1797
krahv Mihhail Fedotovitš Kamenski
1738−1809
1797
Victor-François de Broglie, 2. Broglie´ hertsog
1718−1804
Prantsusmaa marssal (1759)
1807
vürst Aleksandr Aleksandrovitš Prozorovski
1732−1809
1807
krahv Ivan Vassiljevitš Gudovitš
1741−1820
1812
hiilguslik vürst Mihhail Illarionovitš Goleništšev-Kutuzov-Smolenski
1745−1813
1814
krahv (a-st 1815 vürst) Michael Andreas Barclay de Tolly
1761−1818
1826
hiilguslik vürst Ludwig Adolph Peter zu Sayn-Wittgenstein
1768−1843
1826
krahv (a-st 1832 vürst) Fabian Gottlieb von der Osten-Sacken
1752−1837
1829
krahv Hans Karl Friedrich Anton von Diebitsch-Zabalkanski
1785−1835
1829
krahv Ivan Fjodorovitš Paskevitš-Jerivanski (a-st 1831 hiilguslik vürst Varšavski)
1782−1856
1850
hiilguslik vürst Pjotr Mihhailovitš Volkonski
1776−1852
1856
hiilguslik vürst Mihhail Semjonovitš Vorontsov
1782−1856
1859
vürst Aleksandr Ivanovitš Barjatinski
1815−1879
1866
krahv Friedrich Wilhelm Rembert von Berg
1794−1874
1878
suurvürst Mihhail Nikolajevitš
1832−1909
1878
suurvürst Nikolai Nikolajevitš Vanem
1831−1891
1878
Venemaa keiser Aleksander II
1818−1881
1894
Jossif Vladimirovitš Romeiko-Gurko
1828−1901
1898
krahv Dmitri Aleksejevitš Miljutin
1816−1912

Välismaalastest kindralfeldmarssalid, kes ei teeninud Venemaa sõjaväes[muuda | muuda lähteteksti]

Daatum Nimi Eluaastad Märkused
1762
Schleswig-Holstein-Sonderburg-Becki hertsog Karl Ludwig
1690−1774
1774
Hessen-Darmstadti maakrahv Ludwig IX
1719−1790
1813
Jean Victor Marie Moreau
1763−1813
Prantsusmaa marssal (1814, postuumselt)
1818
Arthur Wellesley, 1. Wellingtoni hertsog, Ciudad Rodrigo ja Vitória hertsog, Waterloo vürst
1769−1852
Portugali marssalkindral (1809), Suurbritannia feldmarssal (1813), Hannoveri kindralfeldmarssal (1813), Madalmaade feldmarssal (1815), Austria feldmarssal (1818), Preisi kindralfeldmarssal (1818), Hispaania kaptenkindral
1837
Austria ertshertsog Johann Baptist Joseph Fabian Sebastian
1782−1859
Austria feldmarssal (1836)
1840
Madalmaade prints Willem Frederik Karel
1797−1881
1849
krahv Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl Radetzky von Radetz
1766−1858
Austria feldmarssal (1836)
1872
Austria ertshertsog Albrecht Friedrich Rudolf
1817−1895
Austria feldmarssal (1863), Preisi kindralfeldmarssal (1888)
1872
Preisi kroonprints Friedrich Wilhelm
1831−1888
Preisi kindralfeldmarssal (1870), Saksamaa keiser Friedrich III
1872
Preisi prints Albrecht Heinrich Friedrich
1809−1872
1872
Preisi prints Friedrich Karl Nikolai
1828−1885
Preisi kindralfeldmarssal (1870)
1872
Preisi prints Friedrich Karl Alexander
1801−1883
1872
Saksi kroonprints Albert
1828−1902
Saksi kindralfeldmarssal (1871), Preisi kindralfeldmarssal (1871), Saksi kuningas Albert I 1873−1902
1872
krahv Helmuth Karl Bernhard von Moltke
1800−1891
Preisi kindralfeldmarssal (1871)
1910
Montenegro vürst (a-st 1910 kuningas) Nikola I Petrović
1841−1921
1912
Rumeenia kuningas Carol I
1839−1914
Rumeenia marssal (1909), Preisi kindralfeldmarssal (1909)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]