Vapper sõdur

Allikas: Vikipeedia

"Vapper sõdur" (saksa keeles "Der Tapfere Soldat", ka "Der Praliné-Soldat", 'šokolaadikreemi sõdur') on helilooja Oscar Strausi operett kolmes vaatuses Rudolf Bernaueri ja Leopold Jacobsoni libretole George Bernard Shaw näidendi "Arms and the Man" (1894) järgi.

Faktoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Plakat, mida kasutati opereti reklaamimiseks Californias Ameerika Ühendriikides

Esmaettekanne toimus 14. novembril 1908 Viini Theater an der Wienis.

Rollide esmaesitajad: Grete Holm (Nadina), Gustav Werner (Bumerli), Max Pallenberg (Kasimir Popoff), Karl Streitmann (Alexius), Mizzi Schütz (Aurelia), Louise Kartousch (Mascha). Dirigeeris Robert Stolz.

"Vapper sõdur" oli Oscar Strausi üks edukamaid teoseid. Seda esitati väljatulekul kahe kuu jooksul igal õhtul. Berliinis püsis Theater des Westensi mängukavas 99 etendust. Esitati ka Budapestis, Londonis, Pariisis, Melbourne'is, Stockholmis jm. Oli eriti populaarne Ameerika Ühendriikides, kus esietendus toimus septembris 1909 pealkirjaga "The Chocolate Soldier" ('šokolaadisõdur'). New Yorgi Lyric Theateris mängiti seda operetti ühtejärge 296 korda. See püsis kuni Teise maailmasõjani paljude Kesk-Euroopa teatrite mängukavas ning on olnud ka pärast seda sageli saksa kultuuriruumis esitatav.

Eestis lavastatud 1932. aastal Võru teatris Kannel.

Peamised osad: Nadina Popoff (sopran), Kasimir Popoff (bass), Bumerli (tenor), Aurelia Popoff (sopran), Mascha (sopran), Alexius Spiridoff (buffo bariton).

Faabula[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus toimub 1885. aastal Serbia-Bulgaaria sõja ajal. Bulgaaria kindrali Kasimir Popoffi majja ja mõne aja pärast ka kindrali tütre Nadina magamistuppa satub Serbia armees teeniv Šveitsi palgasõdur, leitnant Bumerli. Ta osutub lahedaks ja sõbralikuks noormeheks, pealegi on tema ranitsas šokolaadi.

Nadinal seisavad aga ees pulmad eriti aktiivse ja ulja Alexius Spiridoffiga, keda Nadina on seni imetlenud tema kangelaslikkuse pärast. Nüüd aga armub neiu Bumerlisse. Ja mitte ainult tema, vaid ka majaproua Aurelia Popoff ise ning Nadina nõbu Mascha.

Kui kindral Kasimir tuleb sõjast koju puhkusele, leiab ta eest Bumerli vastu tunnetest pakatavad naised. See ajab ta marru. Nadina tõrjub Alexiuse lähenemiskatsed. See ajendab Alexiust ähvardama Bumerlit duellile kutsumisega. Bumerli on valmis otsekohe neiu pärast võitlema, kuid Alexius lööb araks. Talle tundub, et pole mõtet riskida ning leiab, et Mascha sobiks talle paremini naiseks. Kuid kindral ja tema kaasa ei ole nõus, et nende tütar abiellub vaese sõduriga. Bumerli peab minema tagasi väeossa. Nadina lubab, et abiellub pärast sõja lõppemist temaga. Siis aga selgub, et Bumerli pole üldsegi mitte vaene, vaid rikka Šveitsi ärimehe poeg. See kõrvaldab kõik probleemid ning loo lõpp on õnnelik.

Muusikalugusid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Nadina valsilaul "Komm', komm'! Held meiner Träume"
  • Nadina ja Bumerli duett "Ach, du kleiner Praliné-Soldat"
  • Nadina, Aurelie ja Mascha tertsett "Drei Frauen sassen am Feuerherd"
  • Sekstett "Ach, es ist doch ein schöne Vergnügen"
  • Ansambel "Denn Barbaren, ja Barbaren sind im Kriege die Bulgaren"
  • Nadina, Aurelie ja Mascha valsilaul "Tiralala, tiralala, verstehst du"
  • Nadina ja Bumerli duett "Weil's Leben süß und herzlich ist"

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1914 tegi Daisy Film Co tummfilmi, milles peaosi esitasid Tom Richards ja Alice Yorke.
  • 1941 tegi Metro-Goldwyn-Mayer värvifilmi "The Chocolate Soldier". Režii Roy Del Ruth, peaosades Nelson Eddy, Risë Stevensi ja Nigel Bruce. Film oli 1942. aastal kolme Oscari nominent.
  • 1955 valmistas telekompanii NBC telefilmi Risë Stevensiga peaosas.