Vanga

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib isikust; samanimelise Läti küla kohta vaata artiklit Vanga (Laidi vald)

Vanga (bulgaaria Ванга; sünninimi Vangelija Pandeva Dimitrova, Вангелия Пандева Димитрова; pärast abiellumist Vangelija Gušterova, Вангелия Гущерова; 3. oktoober 1911 Strumica, Osmanite riik (praegu Põhja-Makedoonia) – 11. august 1996 Sofia, Bulgaaria) oli pime bulgaaria müstik, selgeltnägija ja ennustaja, kel oli palju veendunud järgijaid.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Vanga sündis Strumica linnas, mis kuulus 1911. aastal Osmanite riigi koosseisu. Tänapäeval asub linn Põhja-Makedoonia territooriumil. Kui Bulgaaria 1941. aastal piirkonna annekteeris, kolis Vanga Bulgaariasse Petriči linna. Vanga oli enneaegne laps. Esialgu arvati, et ta ei jää elama, ning seepärast ei pandud talle isegi nime.

Vanga jäi siiski elama ning sai kreekapärase nime Vangelija. Tema isa oli talupidaja ja ema suri varakult. Lapsepõlves oli Vanga tavaline tüdruk, kaasaegsete iseloomustuse järgi oli ta arukas siniste silmade ja heledate juustega laps.

12-aastaselt jäi Vanga suure keeristormi kätte, mis paiskas ta mitmesaja meetri kaugusele. Tema silmadesse sattus rohkesti liiva ja tolmu ning ta kaotas nägemise. Sellest sai tema elu pöördepunkt.

1925. aastal asus Vanga elama ja õppima Zemuni linna pimedate majja Serbias, kus veetis kolm järgnevat aastat. Seal õppis ta lugema, klaverit mängima ja toitu valmistama. Kui Vanga võõrasema 1928. aastal suri, pöördus naine tagasi koju, et hoolitseda oma õdede ja vendade eest.

1939. aastal haigestus ta meningiiti. Arvati, et ta sureb, kuid Vanga paranes täielikult.

Teise maailmasõja ajal hakkas Vangat külastama palju inimesi, lootes saada teavet oma lähedaste kohta. 8. aprillil 1942. aastal külastas Vangat Bulgaaria tsaar Boris III.

10. mail 1942. aastal abiellus ta Dimitǎr Gušteroviga ja asus elama Petriči külla, kus sai peagi laialt tuntuks. Üsna pea abikaasa mobiliseeriti ja viidi Kreekasse aega teenima. Hiljem langes mees alkoholi küüsi ning suri 1. aprillil 1962. aastal.

Vanga suri 11. augustil 1996. aastal. Matustele kogunes suur rahvahulk, kelle seas oli palju prominentseid isikuid.

Vastavalt Vanga testamendile avati tema Petriči majas 5. mail 2008. aastal muuseum.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

1941. aastal (30-aastaselt) pärast pikka transisviibimist hakkas Vanga tulevikku ennustama. Ta väitis, et saab informatsiooni mitteinimese hääle kaudu. Vanga väitis, et suhtleb maavälise tsivilisatsiooni, Vamfimi planeedi esindajatega, kes on saledad ja ilusad.

Vanga oli kirjaoskamatu. Ta ei kirjutanud ühtegi raamatut ning tema sõnavõttudest ja ennustustest oli raske aru saada. Seetõttu on tema ennustustes tänini palju ebaselget.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]