Vanamehe multikas

Allikas: Vikipeedia

"Vanamehe multikas" on nukufilmisari, mille peategelane on Vanamees. Kõrvaltegelased on tema lapselapsed, Vanamutt, Toivo, Saare vanamees ja Naabrimees.

Sarja lõid Peeter Ritso ja Mikk Mägi, kes tegid esimese Vanamehe multika osa Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni eriala lõputööna. Peeter Ritso hakkas "Vanamehe multikat" levitama Youtube'i ja Facebooki lehel. Sarja hilisemate lugude autorid on Peeter Ritso ja Mikk Mägi.

BOP Animation[1] tootis 2014. aastal Eesti Laulu "Vanamehe multika" vaheklipid[2] ning aastavahetusel ilmunud "Vanamehe multika" lühifilmi "Ükš"[3].

2019. aastal ilmus täispikk "Vanamehe film"[4], mis on seni edukaim Eesti nukufilm[5] ning võitis parima montaaži, helikujunduse ja kunstnikutöö EFTA[6]. Film sai auhindu ka mitmelt mainekalt rahvusvaheliselt filmifestivalilt.[7]

2021. aastal tõi Premia turule Vanamehe jäätise "Vanamehe Topš"[8] ning samal aastal ilmus ka jäätise reklaamklipp "Vanamehe jäätiš"[9], mis kogus Youtube'is pool miljonit vaatamist. "Vanamehe jäätiše" reklaamist sai alguse ka Soome populaarne meem "Huutis Mint". [10]

2022. aastal lühifilm "Vanamees ja Põrsauss"[11], Vanamehe koomiks "Vanamehe Koomušk"[12], mille autor on Ottomar Sukko.

Vanamehe tegelastega on ilmunud lühisketše, mitu reklaami [13] , sotsiaalkampaaniaid ja Vanamehe brändinguga tooteid. Vanamehe .ultikas on teinud koostööd muusikutega nagu nublu, Genka, Jaagup Kreem, Anne Veski, Lord, DEW8, Väike PD ja Diamomd Blow.

Vanamehe multika tootjastuudioks alates 2014. aastast oli BOP Animation.

Youtube'i sketšid (2012–2014)[muuda | muuda lähteteksti]

"Mul šündiš laudaš vašikaš" (2012 pilootsketš) – toodeti Eesti Kunstiakadeemias. Loo kirjutas ja lavastas Peeter Ritso. Lühifilm oli Peeter Ritso ja Mikk Mägi lõputöö Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakonnas. Õppejõududeks olid Priit Pärn, Ülo Pikkov. Idee Vanamehe lugusid rääkida andis Mikule Peeter, kes oli aastaid vanamehe häälega maamehi parodeerinud. Esialgses versioonis, mis teoks ei saanud, luges Peeter ise, kuid otsustas enne hindamist siiski Miku hääle kasuks. Vanamehe pea kujundas Mikk Mägi. Nuku kujundaja oli Kreeta Käeri, kunstnik Peeter Ritso ja animaator Mikk Mägi. Heliefektid ja muusika lõi Sten-Olle Moldau.

"Ma käišin laštelaštega šaunaš" (2012) – toodeti Eesti Kunstiakadeemias. Loo autor on Mikk Mägi ja lavastaja Peeter Ritso. Animeerisid Mikk Mägi ja Erik Alunurm. Lapselapsed kujundas Mikk Mägi, kes voolis ka nende pead. Nukumeister oli Kreeta Käeri, kunstnik Peeter Ritso ning heliefektide ja muusika looja Sten-Olle Moldau.

"Lehma maitse" (2013) – toodeti Eesti Kunstiakadeemias. Stsenaariumi kirjutas ja lavastas Peeter Ritso. Animeerisid Mikk Mägi, Jaagup Metsalu, Erik Alunurm ja Peeter Ritso. Naabrimehe karakteri kujundas Peeter Ritso. Nukumeister oli Kreeta Käeri, kunstnik Peeter Ritso ning 3D ja eriefektide kunstnik Jaagup Metsalu. Heliefektid ja muusika Sten-Olle Moldau.

Loo pealkiri "Lehma maitse" on naljatlevalt tuletatud Ülo Pikkovi animafilmist "Elu maitse". [14]

"Vanamutt laši ampulli panna" (2013) – toodeti Eesti Kunstiakadeemias. Loo autor on Mikk Mägi ja lavastajad Mikk Mägi ja Peeter Ritso. Animeeris Mikk Mägi. Helikujundus Peeter Ritso ja muusika Sten-Olle Moldau.

"Iša tuli koju" (2013) – toodeti Eesti Kunstiakadeemias. Stsenaariumi kirjutas, lavastas ja animeeris Peeter Ritso. Heliefektid ja muusika Sten-Olle Moldau.

"Jõulud olid tulekul" (2014) – nalja luges sisse Richard Kuusk. Lavastas Peeter Ritso. Karakter "Toivo" nuku keha valmistas Kreeta Käeri, näo kujundas Peeter Ritso. Heliefektid ja muusika Sten-Olle Moldau.

"Kingituš" (2014) – nalja luges sisse Richard Kuusk. Lavastas Peeter Ritso. Heliefektid ja muusika Sten-Olle Moldau.

Eesti Laulu vaheklipid (2014)[15][muuda | muuda lähteteksti]

Vanamehe Eesti Laulu vaheklipid tootis BOP Animation Eesti Rahvusringhäälingu ning Rene Vilbre tellimusel. Loo autorid ja lavastajad olid Rene Vilbre juhendamisel Mikk Mägi ja Peeter Ritso. Sketšid põhinesid Eesti vanasõnadel ning tõid ekraanile sellised uued tegelased nagu Puujumal ja Saarevana. Eriti tuntuks sai sketš "Vahemälu", mis põhineb päriselt toimunud telefonivestlusel Mikk Mägi ja ta isa vahel. Kokku toodeti 2 reklaamklippi ja 10 vaheklippi, millest üks ei läinud eetrisse. Klipid olid: "Vanamees ja lapselaps" (reklaamklipp), "Vanamees ja siga" (reklaamklipp), "Vahemälu", "Šee on hea", "Kapsamaias", "Puujumal", "Pehmehöis", "Lauda dimensioonid", "Lehmade öö", "Metsa taga", "Mis see on" ja "A šiia ei mahu" (eetrisse ei läinud)

Lühifilm "Ükš" (2014)[16][muuda | muuda lähteteksti]

Lühifilmi tootis BOP Animation ETV aastavahetusprogrammi tarbeks Eesti Rahvusringhäälingu tellimusel. Rahastajad olid Eesti Filmi Instituut nind Eesti Rahvusringhääling. Loo autorid ja lavastajad on Peeter Ritso ja Mikk Mägi ning produtsent Greta Roosaar. Animaatorid on Mikk Mägi, Olga Staleva ja Peeter Ritso. Helikujundaja ja muusika autor on Sten-Olle Moldau. "Ükš"[17] on lugu sellest, kuidas Vanamees ja Naabrimees Naabritüdruku üle kaklema lähevad. Armukolmnurka on segatud ka kurblik lapselaps Priidik ja himur omakasupüüdlik Puujumal. Ideeliselt pidi "Ükš" olema esimene 20-minutiline osa pikemate osade sarjast, millele oleks järgnenud "Kakš" jne, kuid see idee tegijatel rauges. [18]

Youtube'i sketšid (2017)[muuda | muuda lähteteksti]

Toodetud ja rahastatud BOP Animationi poolt 2017. aastal. Lugude autorid ja lavastajad on Peeter Ritso ja Mikk Mägi. Produtsent Erik Heinsalu. Animaatorid Peeter Ritso, Mikk Mägi ja Henri-Kaido Veermäe. Helikujundus Kristjan Kurm. Sketšid ilmusid algselt veebikanalis "www.vanamees.ee" ja olid mõeldud esimeste osadena paljudest, mis hakkaksid Vanamehe veebikanalis regulaarselt ilmuma. Kuna Peeter Ritso soovis keskenduda oma uue animatsiooni "Härra Keberniit" loomisele ning Mikk Mägi ja Peeter Ritso vahel tekkisid loomingulised lahkhelid jäi see plaan katki. 2017. aasta perioodil loodi ka Vanamehe multika "kadunud" episood "Õunamahla oša", mis tuli nii halb, et autorid otsustasid seda mitte avaldada ning mida on siiani olnud võimalik näha vaid 2022. aastal ilmunud lühifilmi "Vanamees ja Põrsauss" kinoversiooni lisana. "Vanamees on väsinud", "Uusi osi saab vä!?", "Minu lapsepõlves", "Mutitelefon", "Mardisandid" ja "Kosmosemäng".

Täispikk "Vanamehe film" (2019) [19][muuda | muuda lähteteksti]

Tootjad on BOP Animation ja Apollo Film Productions. Lavastajad on Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa ning loo autorid Mikk Mägi, Oskar Lehemaa ja Peeter Ritso. Produtsendid on Erik Heinsalu ja Mikk Mägi (BOP) ning Tanel Tatter ja Veiko Esken (Apollo). Operaator Urmas Jõemees. Peakunstnikud Triin Paumer, Sven-Tõnis Puskar ja Sander Põldsaar. Peaanimaatorid Egert Kesa, Olga Stalev ja Henri-Kaido Veermäe. 3D ja eriefektide peakunstnik Jaagup Metsalu. Monteerija Oskar Lehemaa. Helikujundus Tanel Kadalipp ning heliloojad Sten-Olle Moldau, Lauri Kadalipp ja Ardo Ran Varres. Filmile lõid originaalmuusikat armastatud Eesti artistid nublu ja Jaagup Kreem (Terminaator). Teiste hulgas astuvad näitlejatena üles Märt Avandi, Jan Uuspõld, Jaagup Kreem, Indrek Ojari, Mart Kukk ja Kristjan Lüüs.

"Vanamehe film" on lugu sellest, kuidas lapselapsed Aino, Mart ja Priidik tulevad suveks maale Vanamehele külla. Lapsed ei mõista maaelu kombeid ja nende tõttu läheb Vanamehe lehm kaduma. Nüüd on neil lehma leidmiseks 24 tundi aega, muidu lüpsmata udar plahvatab ja põhjustab piimatuumakatastroofi. Lehma üritab tabada ka hirmus Piimavana, kes soovib lehmal pea maha võtta.

"Vanamehe film" kogus kinodes ligi 90 000 vaatajat.

Film nomineeriti kuuele EFTAle, millest võitis kolm: parim montaaž, parim helikujundus ja parim kunstnikutöö.

"Vanamehe film" pälvis "parima täispika animatsiooni" preemia Fantasia Filmifestivalilt ja Shanghai Filmifestivalilt ning "publiku lemmiku" preemia Brüsseli Anima filmifestivalilt.

"Vanamehe filmil" on levinud Inglismaal, Lõuna-Koreas ja Põhja-Ameerikas, kus filmile on omistatud ka põrandaaluse kultusfilmi staatust. Film on dubleeritud ka inglise ja korea keelde.

Vanamehe filmi stsenaariumi loomises osalenud Peeter Ritso, kes on ka üks "Vanamehe multika" autoritest, ei olnud filmi lõpliku stsenaariumiga rahul ning kritiseeris häälekalt "Vanamehe filmi" pärast selle ilmumist, tuues välja selle originaalsuse kadumise.

Lühifilm "Vanamees ja Põrsauss" (2022)[muuda | muuda lähteteksti]

Tootja BOP Animation. Loo autor ja lavastaja Mikk Mägi. Produtsent Erik Heinsalu. Animaatorid Henri-Kaido Veermäe ja Siim Raud. Kunstnikud Triin Paumer, Elisa Geraldine Vesterinen, Joanna Juhkam. Operaator Urmas Jõemees. Helilooja ja helikujundus Sten-Olle Moldau. Filmis astuvad üles Jan Uuspõld, Dan Jeršov, Marta Laan, Tõnis Niinemets, Mart Kukk, Anne Veski, Genka, Lord ja Väike PD.

"Vanamees ja Põrsauss" on neljast lühiõudukast koosnev lühifilm, milles libekeelne Põrsauss röövib Vanamehe põrsa ja ähvardab seda katki puhudes terve küla õhku lasta. Nüüd peavad Vanamees ja lapselaps Priidik Põrsapommi 24 tunni jooksul kahjutuks tegema.

"Vanamees ja Põrsauss" on esimene Vanamehe film, mis ilmus digitaalseks laenutamiseks veebikanalis www.vanamehemultikas.ee[20]. Sellest sai esimene lühifilm ajaloos, mis on jõudnud Eesti kinolevi vaadatavuse tippu. Peale publikumenu sai film ka kriitikutelt kõrge hinnangu [21]ning seda on nimetatud "siiani kõige vanamehelikumaks Vanamehe filmiks"[22].

Lühifilmi "Vanamees ja Põrsauss" saatsid skandaalid seoses filmis kujutatud Põrsaussi tegelasega [23] ning vaidlused Vanamehe multika autorluse osas.[24]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.bop.ee/
  2. https://www.youtube.com/playlist?list=PLIhXxe-mhtR-QWpuqWNmkwKThm20dBNIQ
  3. https://www.youtube.com/watch?v=GchPJNrrwk8&ab_channel=VanameheMultikas
  4. https://www.imdb.com/title/tt11020466/
  5. https://diktor.geenius.ee/rubriik/uudis/vanamehe-filmist-on-saanud-labi-aegade-edukaim-eesti-taispikk-nukufilm/
  6. https://eftagala.ee/voitjad2020/
  7. https://www.imdb.com/title/tt11020466/awards/?ref_=tt_awd
  8. https://premia.ee/tooted/vanamehe-vanilli-koorejaatis-soolakaramelliga-vahvlitopsis/?t=right
  9. https://www.youtube.com/watch?v=4pg2TSpjVtA&t=7s&ab_channel=VanameheMultikas
  10. https://meemi.info/w/Huutis_mint
  11. https://www.efis.ee/en/film-categotries/movies/id/21010/
  12. https://helios.ee/raamatud/vanamehe-koomusk/
  13. https://www.postimees.ee/7400569/nadala-taust-vanamees-on-koige-kovem-muugimees
  14. https://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/2310/filmitegijad/all/1/
  15. "Vanamehe Eesti Laul 2014 vaheklipid".
  16. Peeter Ritso, Mikk Mägi. ""Ükš" YouTube".
  17. ""Ükš" Eesti filmi andmebaas".
  18. ""Ükš" Eesti filmi andmebaas".
  19. ""Vanamehe film" eesti filmi andmebaas".
  20. https://www.vanamehemultikas.ee/
  21. https://jupiter.err.ee/1037160/kinovargiga-mandariin
  22. https://leht.postimees.ee/7638308/vanamees-kutsub-jalle-sinna-kus-paike-ei-paista
  23. https://www.telegram.ee/ajaviide/telegrami-fb-live-7-11-22-david-icke-kanye-west-juudid-sonavabadus-vanamehe-multikas-jne
  24. https://elu.ohtuleht.ee/1073367/kes-on-vanamehe-autor-vanamehe-filmi-tegijad-on-totaalselt-tulli-pooranud