Vikipeedia:Artiklite kustutamise kord

Allikas: Vikipeedia

Vikipeedia artikleid kustutatakse ainult mõjuvatel põhjustel:

Kustutamiseks saab artikli märkida igaüks. Kustutamise võimalus on ainult Vikipeedia administraatoritel.

Reeglina eelneb artikli kustutamisele arutelu kustutamise põhjendatuse osas, mis toimub vastava artikli aruteluleheküljel. Mõnikord korraldatakse spetsiaalsel lehel hääletus. Ilmse vandalismi tagajärjel tekkinud või kogemata loodud artiklid võidakse kustutada ilma aruteluta (administraatorid võivad selliseid artikleid kustutada ka ilma kustutusmärkuseta).

Kustutamiseks märkimine[muuda lähteteksti]

Enne artikli kustutamist (eriti siis, kui sellel on ajalugu) tuleb artikkel mõneks ajaks märgistada malliga {{kustutada}}, mis tekitab artiklisse hoiatustempli ning lisab artikli kategooriasse Kustutamiseks esitatud artiklid. Malli lisaja peab artikli aruteluküljele kirjutama ka põhjenduse, miks artikkel kustutada tuleks. Kustutamise põhjuse võib kirjutada ka malli: {{kustutada|Põhjus kustutamiseks}}. Võimalik, et mõned kasutajad ei ole kustutamisega nõus. Selline märgistamine annab neile võimaluse oma seisukohta artikli arutelus põhjendada. Samuti on lubatud kustutamiseks märgitud artikli sisu redigeerida (kuid mitte kustutamismärkust ilma aruteluta eemaldada). Põhjendatud seisukohtade esitamise korral või artikli kvaliteedi paranemisel kustutamise märgend eemaldatakse ning artikkel säilitatakse.

Kustutamine[muuda lähteteksti]

Enne kustutama asumist tuleb hoolikalt üle vaadata artikli ajalugu, et näha, kas artiklil pole varasemat redaktsiooni, mille taastamine kõrvaldaks kustutamise vajaduse. Kui artikli sisu sobiks mõnesse Vikipeedia sõsarprojekti, tuleb sisu enne kustutamist sinna ümber tõsta.

Kui kaks-kolm inimest järjest on kustutamisettepanekuga nõus, siis võib administraator artikli kustutada. Vajaduse korral (hilisemad veenvad vastuväited) on võimalik artikkel taastada. Kui tekib lahkarvamus, siis arutatakse pikemalt. Eriti rasketel juhtudel tehakse hääletus. Kui selget kustutamise pooldajate enamust ei ole, siis ei kustutata.

Juhul, kui on otsustatud artikkel kustutada, tuleb vaadata riistakastist "lingid siia" alt, missugustes artiklites leiduvad lingid kustutamisele minevale artiklile. Kui samanimelist artiklit ei ole plaanis uuesti looma hakata, siis tuleb kõrvaldada (parandada) või ümber suunata kõik "lingid siia" nimekirjas loetletud viited. Vastasel korral muutuvad need teistes artiklites "punaseks", nagu oleks sellise pealkirjaga artikkel ikka veel plaanis.

Tähelepanu: Artikli kustutamisel ei kustu automaatselt artikli arutelulehekülg. Seetõttu tuleb see kustutada eraldi. Kui aruteluleheküljel on toimunud sisukas arutelu, siis tuleb see säilitada (vt Vikipeedia:Kustutamisarutelud).