Trumpism

Allikas: Vikipeedia
Donald Trump kampaaniaüritusel (2016)

Trumpism on Donald Trumpi ja tema toetajatega seonduv poliitiline ideoloogia, haldusstiil, poliitiline liikumine ning võimule saamise ja seal püsimise strateegia. Trumpismi toetajaid nimetatakse trumpistideks.

Mida trumpism endast täpselt kujutab, on vaieldav; sellele on viidatud kui 2010. aastate lõpus ja 2020. aastate alguses erinevates riikides üle maailma levinud paremäärmusliku parempopulistliku ja uusrahvusliku poliitika Ameerika Ühendriikide variandile. Kuigi trumpism ei ole konkreetselt seotud ühegi erakonnaga, tõusid Donald Trumpi toetajad võimule esmalt Ameerika Ühendriikide Vabariiklikus Parteis, teisi poliitilisi jõude peeti "eliidiks" või "establisment’iks". Mõned vabariiklased asutasid vastukaaluks Trumpi-vastsae liikumise Never Trump ning oli ka protesti korras erakonnast väljaastujaid.

Mõnede poliitikavaatlejate hinnangul ei ole trumpism pelgalt osa populismist, vaid uut moodi fašismi või neofašismi suunas liikuva poliitika trendist. Trumpismi on peetud ka autoriaarseks ja illiberaalselt demokraatlikuks. Teised uurijad on trumpismi pidanud Ameerika Ühendriikide fašismi pehmeks versiooniks, kuid paralleele on toodud ka Euroopa fašismi tõusuga 1930. aastatel. Paralleelide juures on siiski tõdetud, et on palju võtmeerinevusi.

Trumpistideks, Trumpi toetajateks või koguni oma riigi Donald Trumpideks on sildistatud rahvuskonservatiivseid jõudusid ja poliitikuid paljudes kohtades ka väljaspool Ameerika Ühendriike. Trumpismiga on seostatud näiteks Jair Bolsonarot, Recep Tayyip Erdoğani, Viktor Orbáni, Jacob Zumat, Shinzō Abet ja Yoon Suk Yeoli. Eesti Riigikogu XIV koosseisu ajal tegutses alates novembrist 2018, mil Trump oli Ameerika Ühendriikide president, Donald Trumpi toetusrühm. Toetusrühma algatasid ning sinna kuulusid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud ja selle esimees oli Peeter Ernits.[1][2]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]