Tartu südalinna kultuurikeskus

Allikas: Vikipeedia
Südalinna kultuurikeskus
SÜKU / Süku
Üldandmed
Asukoht Tartu
Ehituse algus 2026
Avamine 2029
Maksumus €88,4 miljonit
Aadress Vanemuise tn 1
Koordinaadid 58° 22′ 43,7″ N, 26° 43′ 35,8″ E
Tehniline ülevaade
Kõrgus 20 m
Vundamendi pindala 21 850 m²
Korruseid -2/4
Projekt ja ehitus
Arhitekt 3+1 arhitektid
Kino maastikuarhitektid
Kaart
www.threeplusone.ee

SÜKU või Süku ehk südalinna kultuurikeskus on 2020. aastate teises pooles Tartusse rajatav holistiliselt rohekoridore järgiv kogukas avalik hoone, mis hakkab mahutama Tartu Linnaraamatukogu ja Tartu Kunstimuuseumi.[1]

Keskuse juhiks saab 2024. aasta veebruaris Aavo Kokk.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Lugemissaalidega raamatukogule ja näitusesaalidega kunstimuuseumile lisandub kahe saaliga multifunktsionaalne sündmuskeskus. Suures saalis võimaldatakse korraldada kontserte, etendusi ja konverentse. Väikese saali juures hakkab tegutsema telestuudio Eesti Rahvusringhäälingule. Kolme suunitluse hulka on arvestatud väärtfilmikino, tööruumid ja kaks toitlustuskohta. Maa-alla rajatakse sõiduautodele üle paarisaja ja mikrobussidele alla kümne parkimiskoha, hoone ümbrusse tekkib üle viiesaja jalgrattakoha. Üle-eestilise kokkutulemise paigana edendatakse kvartalit kaasaegsete lahendustega terviklikuks kultuuriliseks tõuke- ja tõmbekeskuseks Lõuna-Eestis.[2]

Ehitusprojekt teostatakse vastavalt 14. juulil 2023. aastal avalikustatud arhitektuurikonkursi võidutööle “Paabel” (3+1 arhitektid).[3][4] Maastikuarhitektuuri osa sellest kujundasid Kino Maastikuarhitektid. Kesklinna park kahandatakse tarindustööde käigus Teises maailmasõjas hävitatud klassitsistliku kaubahoovi[5][6] kunagise krundi piiresse, mis külgneb tänaseni Poe tänavaga. Vallikraavi tänava algusse luuakse jalakäijatele kõnnitee (kunsti- ja mängutänav), mis hakkab eraldama laiemat pargiala ja ehitist. Elurikkusega arvestavad rohealad säilivad Küüni tänava ääres kõrghaljastusena ning Turuhoone esisele rajatava väljaku tagusel ürgsema madalama haljastusena. Emajõeni rajatakse Vabaduse puiesteed ületav peaväljak, mis astmestikuna jõuab kaldani, eelduste kohaselt saaks sealt lähtuma püsiv randumissild väikelaevadele.

Paviljonilike külgedega ning eenduva ülemise korrusega hoone esinduslikkus on rõhutatud jõepoolsel küljel. Suviti üleni rohelusega kaetud katusemaastikult ning katusekohvikust ja väliterrassidelt avaneksid vaated: Emajõele, Ülejõele, Kaarsillale, vanalinnale ja Toomemäele. Inimestele luuakse liiklemiseks eriilmelised frondid kui ka promenaad, peamine sissepääs hakkab fuajeesse avanema esindusväljakult. Turuhoone ette moodustub turuplats, kus on ruumi nii välimüügile, kalaturule kui tegevuste jaoks noortele.

Tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Vabariigi parlamendi Riigikogu täiskogu otsusega ja eelnõu lõpphääletusega on riiklikult tähtsate kultuuriehitiste pingereas esimeseks Tartu Kesklinna loodav kultuurikeskus.[7]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tartu: Südalinna kultuurikeskus". www.tartu.ee. Tartu Linnavalitsus. 2023.
  2. "SÜDALINNA KULTUURIKESKUS Tartu linna ettepanek Riigikogu kultuurikomisjonile riiklikult tähtsa kultuuriobjekti osas" (PDF). www.tartu.ee. Tartu Linnavalitsus. 2020.
  3. "SÜKU: Tartu Downtown Cultural Centre". www.threeplusone.ee. 3+1 arhitektid. 2023.
  4. "Tartu kuulutas välja Süku arhitektuurivõistluse võidutöö". www.err.ee. Eesti Rahvusringhääling. 14. juuli 2023.
  5. "FOTOD ⟩ Keskpargi ala kannab endas hindamatut kultuuripärandit". tartu.postimees.ee. Tartu Postimees. 16. aprill 2021.
  6. "Tartu lood: kaubanduselu tuiksoon Kaubahoov". blog.ra.ee. Rahvusarhiivi ajaveeb. 31. oktoober 2018.
  7. "Riiklikult tähtsate kultuuriehitiste nimetamine". www.riigikogu.ee/fookusteemad. Riigikogu fookusteemad. 13. september 2021.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]