Tartu Saksa Kultuuri Instituut

Allikas: Vikipeedia
Saksa Kultuuri Instituudi hoone, Kastani 1
Tartu Saksa Kultuuri Instituudi hoone talvel

Tartu Saksa Kultuuri Instituut (lühend SKI, saksa keeles Deutsches Kulturinstitut Tartu) on Tartus mittetulundusühinguna tegutsev organisatsioon, mille eesmärk on tutvustada Eestis saksa kultuuri, arendada kultuurisidemeid Eesti ja Saksamaa vahel, pakkuda saksa keele kursusi ning võimalust sooritada Goethe Instituudi eksameid.

Saksa Kultuuri Instituut asub aadressil Kastani 1, endises korporatsiooni Neobaltia hoones.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses tekkis Tartus mitu saksa kultuuri tutvustamisele pühendunud seltsi. Esimene oli 1988. aasta märtsis rajatud Eesti Goethe Selts, mis seadis eesmärgiks ajalooliste kultuurisidemete tutvustamise kaudu aidata Eestil uuesti leida koht Euroopa kultuuripildis. 1989. aasta jaanuaris asutati Akadeemiline Baltisaksa Kultuuri Selts, mille eesmärk oli baltisaksa kultuuripärandi tähtsuse teadvustamine. Sama aasta detsembris loodi Tartus Saksa Kultuuri Selts, mis ühendas Tartus ja selle ümbruses elanud sakslasi, kes olid enamuses volgasakslaste järeltulijad. 1990. aasta oktoobris rajati Eesti Wagneri Selts, mis propageeris Richard Wagneri muusikat. Samuti loodi sel ajal Tartus Eesti Saksa Keele Õpetajate Selts.

Kuna seltside eesmärgid ja huvid osaliselt kattusid, hakati tegevuse laiendamiseks koos otsima ühist maja. Linnavalitsuse toel anti seltside käsutusse endine Neobaltia konvendihoone. 1992. aastal moodustati Saksa Kultuurikeskuse Nõukogu, mis pidi välja töötama loodava kultuurikeskuse kontseptsiooni ja arendama koostööd Saksamaa suursaatkonnaga. SKI asutati 26. novembril 1992.

Hoone arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Neobaltia hoone

Hoone ehitati baltisaksa üliõpilaskorporatsiooni Neobaltia konvendihoonena aastatel 1902–1904.

Tegu on juugendstiili ühe varaseima näitega Tartus. Hoone projekteeris Rudolf von Engelhardt.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

SKI pakub mitme taseme keelekursuseid ning seal on võimalik sooritada Goethe Instituudi eksameid. Samuti korraldab SKI saksa keele õpetajate täiendkoolitusi ning õpilastele saksa keele päevi ja keelekonkursse.

SKI korraldab ka ajaloo- ja kirjandusseminare, filmi-, teatri- ja muusikaõhtuid, kontserte, näitusi ning lasteüritusi. Instituudis asub raamatukogu.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]