Tarah Montbélialtz

Allikas: Vikipeedia

Tarah MONTBELIALTZ (ka Tarah Geoffre Montbélialtz Xaintorxare; sündinud 1972. aastal Tallinnas) on Eesti päritolu luuletaja, kunstnik ja eesti luule prantsuse keelde tõlkija, elab Prantsusmaal.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tarah on näitleja Ene Rämmeldi ning filmilooja ja publitsisti Vladimir-Georg Karasjov-Orgusaar/ Vladimir-Georg Karassev-Orgusaare poeg, sündinud Tallinnas.

1981. aastal jõudis ta emaga Pariisi, sellest ajast alates elab Prantsusmaal.

2011. aastal käisid Ene Rämmeld, Vladimir-Georg Karasjov-Orgusaar/ Vladimir-Georg Karassev-Orgusaar ja Tarah Tartus Athena kinos Karassev-Orgusaare filmide autoriõhtu tarbeks.[1]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Tarah' luuletajanimi Xaintorxare on Orgusaare prantsuskeelne variant, nime Montbelialtz kasutab ta kui fotograaf ja tõlkija. Tema Pariisis ilmunud debüütkogu "Oeuvre Inadmissible" (Arcam 2004) leidis estofiilidest huviliste seas tunnustavat vastuvõttu. Seejuures nimetati autor 21. sajandi luuletajaks.[2] Eelkõige Prantsusmaal avaldanud ja esinenud Xaintorxare jõudis Eesti publiku ette 2005. aastal luulekoguga "Another Secret: luuletusi".[2] Ülikoolis rahvusvahelisi suhteid õppinud literaat on avaldanud Prantsusmaal viis luulekogu.

Prantsusmaal on ta tõlkinud Triin Soometsa, Tõnu Trubetsky, Johnny B. Isotamme, Doris Kareva, Hando Runneli, Paul-Eerik Rummo, Leelo Tungla, Karl Ristikivi ja paljude teiste luulet.

Ristikivi luulekogu tõlge (La Guillotine 2002) ilmus Prantsusmaal pealkirjaga "Chemin terrestre" ('Maine teekond').

Tarah on töötanud Pompidou kultuurikeskuses. Ta tegeleb nii kirjanduse, fotograafia kui ka lühifilmidega.

YouTube’ist võib leida videote seeria, kus ta parodeerib ülbete kunstnike kohta käivaid klišeesid.

2013. aastal toimus Tarah' aktifotode näitus "Hermann Johanni nägemus" Viljandis Kondase keskuses.

2016. aastal osales näitustel Veneetsias ja Pariisis, jaanuaris 2017 Tallinnas. Fotonäitus olnud ka tema ema Ene kodulinnas Türil.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Another secret : luuletusi. Eessõna: Doris Kareva]. [Tartu] : Elmatar, 2005. – 141 lk. ISBN 9949406633
  • Souvenirs de samouraï = A samurai's memories. Poems and drawings by Tarah Xaintorxare. English translations by Victoria Bayman, designed by Irina Tammis. [Tallinn] : Tammerraamat, 2009. – 39 lk. ISBN 9789949449293

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Raimu Hanson (13. juuni 2020). "Tartut külastanud ja Pariisis surnud filmimehe auks kasvab Tallinnas puu". Postimees. Postimees Grupp. Originaali arhiivikoopia seisuga 13. juuni 2020.
  2. 2,0 2,1 Tiit Kuuskmäe. Tarah Xaintorxare järjekordne saladus Postimees, 2006 (Vaadatud 30.07.2016)

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]