Sinope punane

Allikas: Vikipeedia
12. sajandist pärit San Galgano kloostri varemetes Toscanas asuv punase pigmendiga tehtud alusjoonistus seinamaalile

Sinope punane ehk sinoopia[1] on Musta mere ääres asuva Väike-Aasia linna Sinope järgi (tänapäeval asub Türgis) nimetatud punane ooker, antiikajal ja renessansiajal kuulus punane värvipigment[2]. Koostiselt suure raud(III)oksiidi sisaldusega mineraal hematiit.

Sõnast[muuda | muuda lähteteksti]

Nimetus esineb Pliniuse, Vitruviuse ja Theophrastose tekstides nime sinoper all[3], kes kõnelevad sellest kiitvalt kui väga puhtast muldpigmendist. Theophrastoselt pärineb teade, et pigment on nimetatud Sinope sadama järgi, kust seda tuuakse, kuid punamulda kaevandatakse sügaval sisemaal Kapadookias. See on kooskõlas geograaf Straboni teatega, kes olles ise sealtkandist, kirjutab: "Kapadookias toodetakse punast pulbrit nimega Sinopean, parimat maailmas, kuigi ibeerlased väidavad vastupidist. Seda nimetatakse Sinopean, sest et kaupmehed peavad selle tooma Sinopesse [...]"[4].

Keskajal võidi nimetust kasutada erinevate punaste pigmentide kohta, isegi kinaveri, menniku ja krapiekstrakti kohta[5].

Hilisema edasiarendusena on kunstiajaloolased hakanud pigmendi nimetust "sinoopia" kasutama freskole punase kriidiga tehtud alusjoonistuse kohta[6][7].

Omadused ja kasutamine erinevate allikate järgi[muuda | muuda lähteteksti]

15. sajandist pärit värvide valmistamise õpetus "Liber magistri Petri se Sancto Audemaro de coloribus faciendis" kirjeldab Sinope punast kui "värvi, mis on punasem kinaverist [...]", samuti nagu varem on Strabon võrrelnud seda Ibeeria kinaveriga[8].

Cennino Cennini nimetab oma raamatus "Il Libro dell' arte" pigmendi värvust punaseks, kirjeldab, et see on kuiv ning lubab end hästi töödelda, ja mida peenemaks on värv hõõrutud, seda paremaks läheb ta oma omadustelt. Sobib kasutada tahvelmaalis puutahvlile, samuti fresko- ja sekotehnikas. Cennini kirjeldab ka värvi nimega cinabrese, mida tehakse ühest osast "kõige heledamast ja kaunimast" Sinope punasest ning kolmest osast väga puhtast ja valgest lubjast. Saadud värv on seinamaalil sobiv ihuvärvi saamiseks ning sarnaneb kinaverist saadud värvitoonile[9].

Sama raamatu kolmandas peatükis kirjeldab Cennino Cennini Sinope punasega eeljoonistuse tegemist freskole[10]. Samas kirjelduses ja ühes hilisemas peatükis maalimise kohta nimetab ta "tumedat Sinope punast".

R. Cotgrave'i "A Dictionarie of the French and English tongues" 1673. aastast seletab märksõna Rubrique Sinopique lahti järgmiselt: "Sinope punane muld, raske, tihke ja särava värviga muld ehk mineraal, mis vette panduna peatselt laguneb laiali ja vajub tükkideks", samuti nimetatakse selle sarnasust Armeenia boolusega, "mis aga on veel punasem ja vees nii kergesti ei lagune"[11].

Värvitoon[muuda | muuda lähteteksti]

Sinopia (HTML)
Värvi koordinaadid
Hex kood #CB410B
sRGBB  (rgb) (203, 65, 11)
CMYKH   (c, m, y, k) (0, 68, 95, 20)
HSV       (h, s, v) (17°, 95%, 80%)
Allikas colorhexa.com
B: Normaalolukorras [0–255] (bitti)
H: Normaalolukorras [0–100]

Inglise keeleruumis märgib sõna sinopia heledat punakaspruuni värvitooni, hematiidi värvust[12][13]. Olemas on ka sellenimeline veebivärv[14]. Eesti keeles värvinimetusena ei kasutata.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.eki.ee/dict/vsl/index.cgi?Q=sinoopia&F=M&C06=et
  2. http://www.heinrich-wunderlich.de/encyclo/rotocker.htm
  3. ref>http://www.lda-lsa.de/landesmuseum_fuer_vorgeschichte/fund_des_monats/2011/august/
  4. N. Eastaugh, V. Walsh, T. Chaplin, R. Siddall. Pigment Compendium. Routledge, 2008
  5. N. Eastaugh, V. Walsh, T. Chaplin, R. Siddall. Pigment Compendium. Routledge, 2008
  6. http://www.lda-lsa.de/landesmuseum_fuer_vorgeschichte/fund_des_monats/2011/august/
  7. https://www.britannica.com/art/sinopia
  8. N. Eastaugh, V. Walsh, T. Chaplin, R. Siddall. Pigment Compendium. Routledge, 2008
  9. http://www.noteaccess.com/Texts/Cennini/2.htm
  10. http://www.noteaccess.com/Texts/Cennini/3.htm
  11. French and English Dictionary, composed by Mr Randle Cotgrave with Another in English and French. London, printed for Anthony Dolle [...], MDCLXXIII
  12. http://www.arteqo.com/en/guide/color/sinopia/
  13. http://www.paulnoll.com/Colors/color-0877-Sinopia.html
  14. https://www.colorhexa.com/cb410b

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]