Saalbach-Hinterglemm

Allikas: Vikipeedia
Saalbach-Hinterglemm

Vapp

Pindala 125 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2859 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 23′ N, 12° 38′ E
Valla asend Zell am See ringkonnas
Saalbach-Hinterglemm (Austria)
Saalbach-Hinterglemm

Saalbach-Hinterglemm on vald (Gemeinde) Austria Salzburgi liidumaa Zell am See ringkonnas (Pinzgau piirkonnas). See on hästi tuntud oma suusatamise ja muu talispordi poolest. Vallas asub nelja suusaraja võrgustik (Saalbach, Hinterglemm, Fieberbrunn ja Leogang), lisades kuni 270 km suusanõlvu. Salzburgi lennujaamast on kuurordisse lühike reis.

Saalbach-Hinterglemm vaadatuna Bründlkopfilt

Saalbach-Hinterglemm asub Saalbachi orus, mis on orienteeritud ida-lääne suunas. Piirkond on Kitzbüheli Alpide osa. Kõrgeimad punktid on Spielberghorn (2044 m) põhjas ja Hochkogel (2249 m) lõunas.

Hinterglemm veebruaris 2010

Lähim suurem linn on Zell am See, u. 20 km eemal. Vallas on kaks väikest linna: Saalbach ja Hinterglemm.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vanimad tõendid valla asulate kohta pärinevad aastast 1222. Nimi Salpach ilmus esmakordselt 1350. aastal. Enne 1410. aastat oli linnas kirik. 1489. aastal andis peapiiskop Johann Beckensloer linnale turuõiguse.

Spielberghorn

Sellele vaatamata jäi Saalbach kuni 20. sajandini enamasti vaeseks põllumajanduskogukonnaks.

1945. aasta mais marssis umbes Jagdgeschwader 27 (JG 27) Afrika 1000 meest (Teise maailmasõja Luftwaffe Geschwader), kes oli kuulus Põhja-Aafrika kampaanias teenimise ja Aafrika korpuse toetamise eest, siia oma viimasest baasist Salzburgis, et alistuda küla hõivanud Ameerika vägedele.

Pärast sõja lõppu hakkasid turistid saabuma veel samal 1945. aastal ja küla hakkas tundma jõukuse püsivat kasvu. 1987. aastal muudeti Saalbachi nimi Saalbach-Hinterglemmiks.

Sport ja vaba aeg[muuda | muuda lähteteksti]

Saalbach on orienteeritud peamiselt turismile ja paljude elanike töökohad sõltuvad kas otseselt või kaudselt sellest tööstusest.

22. jaanuarist - 3. veebruarini 1991. aastal toimusid Saalbach-Hinterglemmis mäesuusatamise maailmameistrivõistlused.

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Suusatamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kohlmaisbahni tõstuk tõusmas Saalbachist

Saalbach on üks peamisi Austria suusakuurorte, mis pakub laia valikut laskumisi, ulatuslikult hooldamata suusaradu ja suurepärast lumikatet. Suusatada saab oru mõlemal küljel. Laskumised oru põhjaküljel (lõunanõlv) on külastajatele päikeselise ilma tõttu eelistatumad. Laskumised oru lõunaküljel (põhjanõlv) on tavaliselt varjus, seega on parem lumikate, eriti hooaja lõpus, samuti rohkem puid. Suur osa hooldamata suusaradu leidub põhjaküljel, kus reiesügavust, puutumata tuhklund võib leida paljudest suusaradadest vaid mõne meetri kauguselt. Hinterglemmis on väike lumepark, kuid kogenud lumelaudurid ja suusatajad eelistavad suunduda lumeparki külgnevas Leogangi orus. Saalbach-Hinterglemmis on ka 6- ja 8-inimese tooltõstukid, millel on halva ilma korral kasutamiseks soojendusega istmed ja sissetõmmatavad katted.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]