Saakloom

Allikas: Vikipeedia

Saakloom on loom, kellele röövloom (teise liiki kuuluv) jahti peab ja kelle saagiks ta langeb.[1] Saakloom surmatakse ja süüakse.

Enamik loomi võib olla nii saakloomad kui ka röövloomad.

Maod saakloomana[muuda | muuda lähteteksti]

Maod ja madude munad võivad olenevalt nii mao kui ka röövlooma suurusest olla saakloomaks enamikule karnivooridele (sh madudele).

Väiksed maod on saakloomaks ämblikele, konnadele, karihiirtele, kaladele, kilpkonnadele ja ka suurematele röövloomadele.

Imetajatele[muuda | muuda lähteteksti]

Madude munad ning keskmise suurusega ja suured maod on olenevalt levilast saakloomaks punailvestele, preeriahuntidele, pesukarudele, skunkidele, opossumitele, naaritsatele, kassidele, saarmastele, inimestele jpt.[2]

Lindudele[muuda | muuda lähteteksti]

Maod on saakloomaks ka osale lindudele, nagu madukotkad, maduhaukad, haigurlased, iibised, varesed, kakulised.

Inimene saakloomana[muuda | muuda lähteteksti]

Madudele[muuda | muuda lähteteksti]

Inimesed ei ole madudele saakloomaks. Kuid on teada üksikuid juhtumeid, mil väiksem inimene on osutunud sobivaks sihtmärgiks kägistajamadudele.

Zooloog Aleksei Turovski meelest võivad inimesed (kuni 35 kg kaaluvad) teoreetiliselt saakloomaks olla kahele maoliigile: hiidanakondale ja aasia võrkpüütonile.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. M. Allaby, "A Dictionary of Ecology (Oxford)", lk 306, 2003, ISBN 0-19-925469-9
  2. J. Whitfield Gibbons, Michael E. Dorcas, Snakes of the Southeast, University of Georgia Press, lk 12 - 13, 2005, Google'i raamat veebiversioon (vaadatud 11.02.2014) (inglise keeles)
  3. Turovski lood. Tallinna Loomaaia roomajate koda, Tallinna TV, Veebiversioon (vaadatud 04.01.2014)