Rock'n'rolli Kuulsuste Hall

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rock & Rolli Kuulsuste hall)
Rock'n'rolli Kuulsuste Hall Clevelandis

Rock'n'rolli Kuulsuste Hall ja Muuseum (inglise Rock and Roll Hall of Fame and Museum) on USA-s Ohio osariigis Clevelandis asuv sihtasutus ja muuseum, mille eesmärk on koguda ja säilitada rokkmuusikat märkimisväärselt mõjutanud muusikute ja muusikaprodutsentide ajalugu.

Kuulsuste valimine[muuda | muuda lähteteksti]

Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks on võimalik saada mitte varem kui 25 aastat pärast esimese heliplaadi ilmumist. Kandidaatide valiku otsustab muusikaajaloolastest koosnev komitee. Kuulsuste Hallis on viis kategooriat: lauljad, ansamblid ja pillimängijad (nn performers); heliloojad ja produtsendid (nn non-performers); rock-muusika varased mõjutajad (nn early influences); abimuusikud (nn sidemen, praegu kategooria Award for Musical Excellence); ja singlid. Lõplik valimine toimub hääletamise teel, millest võtab osa umbes 1000 asjatundjat: ülikoolide õppejõud, ajakirjanikud, muusikaprodutsendid jt isikud, kellel on kogemust muusikatööstuse valdkonnas. Valituks saamiseks on vaja koguda vähemalt 50% häältest.

Igal aastal valitakse välja viis kuni seitse inimest, kes New Yorgis toimuval pidulikul tseremoonial Kuulsuste Halli vastu võetakse. Esimesteks Kuulsuste Halli liikmeteks said 1986. aasta jaanuaris Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard ja Elvis Presley.

Sihtasutuse ja muuseumi ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rock'n'rolli Kuulsuste Hall (vasakul) Erie järve kaldal Clevelandis.
Arhitekt Ieoh Ming Pei, 1995.

Rock'n'rolli Kuulsuste Halli sihtasutus asutati 20. aprillil 1983. aastal ning muuseum avati üldsusele 2. Septembril 1995. Hoone projekteeris 20. sajandi üks mõjukamaid arhitekte Ieoh Ming Pei ja see asub Clevelandi kesklinnas Erie järve kaldal.

Clevelandi linn valiti muuseumi asukohaks rahvahääletusel mitmete linnade seast, nende hulgas tuntud plaadifirmade kodulinnad Memphis (Sun Studios ja Stax Records), Detroit (Motown Records) ja Cincinnati (King Records) ning New York. Lõplikku otsust mõjutas asjaolu, et selles linnas oli 1950. aastate esimesel poolel töötanud raadiojaama WJW disc jockey Alan Freed, kes oli võtnud kasutusele termini rock and roll ja edendanud jõuliselt uut muusikažanrit, ning et Clevelandis toimus 1952. aastal Ameerika Ühendriikide ajaloo esimene rock'n'roll'i kontsert Moondog Coronation Ball.[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]