Reinis Kaudzīte

Allikas: Vikipeedia

Reinis Kaudzīte (sünninimi Reinis Kaudze; 12. mai 1839 Vecpiebalga kihelkond21. august 1920 Vecpiebalga vald) oli läti kirjanik ja kooliõpetaja. Ta oli esimese lätikeelse romaani Maamõõtjate ajad (Mērnieku laiki) kaasautor (koos venna Matīssiga).

Ta sündis aastal 1839 Vecpiebalga kihelkonnas. Algselt kandis ta koos vennaga isa perekonnanime Kaudze, kuid hiljem muutsid selle mõlemad vennad Kaudzīte'ks.

Ta ei käinud koolis, kuid alates 17. eluaastast valmistas ta vokke ja müüs neid turul. Aastal 1867 sai temast "Kalna Kaibēni" kihelkonnakoolimaja juhataja ja õpetaja, ta õpetas geograafiat ja usuõpetust. Ta kaitses mitmes artiklis läti põllumeeste õigusi ja läti keelt, astus vastu saksa pastorite kalduvusele kiita läti rahvast nende "loomulike juhtide eest", polemiseeris pastor Theodor Doebneriga.

Jean-Jacques Rousseau mõjul kirjutas ta umbes 900 aforismi. Ta kirjutas õpikud "Piiblilood rahvakoolidele", "Vaimne koolisõber", "Geograafia rahvakoolidele". 1880. aastatel austati ja armastati teda tema kõrval – temast sai oma koguduse vanem.

Aastal 1879 ilmus koos venna Matīs Kaudzītega kirjutatud romaan Maamõõtjate ajad ("Mērnieku laiki"), mis on esimene realistlik lätikeelne romaan.

Aastal 1880 ostis ta "Kalna Kaibēni". Aastast 1904 elas ta erinevates paikades - Riias, Siguldas, Cēsises jne, aastast 1913 Saulkrastis, kus ostis väikese maja ja elas viimased eluaastad oma majahoidja Karlina Damrozi juures. Aastal 1920 naasis ta oma venna Matīse "Kalna Kaibēni" juurde, kus ta sama aasta 21. augustil suri.