Alexandra Connaught

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Printsess Alexandra, Fife'i hertsoginna)
Alexandra Connaught

Alexandra Victoria Alberta Edwina Louise Connaught (sündinud Duff; 17. mai 1891 Richmond (London) – 26. veebruar 1959 London) oli Briti kuningliku perekonna liige, Edward VII tütretütar. Alexandra ja tema õde Maud Carnegie olid ainsad Briti monarhi tütretütred, kes said Suurbritannia ja Iirimaa printsessi tiitli nimetusega "kõrgus".

Sünd[muuda | muuda lähteteksti]

Alexandra isa oli Fife'i 1. hertsog Alexander Duff ning ema printsess Louise, kuningas Edward VII ja kuninganna Alexandra vanim tütar.

Kuninganna Victoria pojatütretütrena ei kuulunud Alexandrale sünni järgi tiitel "Suurbritannia printsess" ega "kuninglik kõrgus". Selle asemel oli ta hertsogi tütrena leedi Alexandra Duff. Sünnihetkel oli ta troonipärilusjärjestuses neljandal kohal.

Printsess Alexandra[muuda | muuda lähteteksti]

1889. aastal oli Alexandra isast saanud Fife'i hertsog ja MacDuffi markii. Kui sai selgeks, et hertsogil ei sünni enam poega, tegi kuninganna Victoria 1900 temast uuesti Fife'i hertsogi ja MacDuffi markii. Teist hertsogkonda sai pärandada ka naissoost pärijale, kui meessoost pärija puudus.

5. novembril 1905 sai Alexandra emast kuninglik printsess. Seejärel tegi Edward VII Alexandrast ja tema õest Maudist Suurbritannia ja Iirimaa printsessid tiitliga "kõrgus". Sellest peale oli Alexandra "Tema Kõrgus Fife'i printsess Alexandra". Ta ei saanud seda tiitlit isalt, vaid valitsevalt monarhilt.

Fife'i hertsoginna[muuda | muuda lähteteksti]

1911. aasta detsembris elasid Duffid Maroko lähedal üle laevaõnnetuse. Ehkki keegi viga ei saanud, haigestus hertsog kopsupõletikku ning suri 22. jaanuaril 1912 Egiptuses Aswānis. Alexandrast sai Fife'i hertsoginna ja MacDuffi krahvinna.

Suhted ja abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Arthur Connaughti ja printsess Alexandra pulmapäev

1910. aasta paiku alustas Alexandra suhet Kreeka printsi Christophorosega, kes oli Alexandra emapoolse vanaema (kuninganna Alexandra) vennapoeg. Kuigi Alexandra ja Christophoros lootsid abielluda, katkestati kihlus, kuna kummagi vanemad polnud abieluga nõus.

15. oktoobril 1913 abiellus Alexandra prints Arthur Connaughtiga St Jamesi palees. Arthur oli kuninganna Victoria vanuselt kolmanda poja Arthuri ainus poeg. See oli teine abielu, mis sõlmitud Suurbritannia printsi ja printsessi vahel. Eelmine oli sõlmitud 1816 ja jäänud lastetuks.

Abielupaaril oli üks laps: Alastair Connaught, hilisem McDuffi krahv ja teine Connaughti hertsog (9. august 191426. aprill 1942).

Pärast abiellumist oli Alexandra "Tema Kuninglik Kõrgus Connaughti printsess Arthur" või, mõningates ametlikes dokumentides "Tema Kuninglik Kõrgus Connaughti printsess Arthur (Fife'i hertsoginna)". Sellega jälgiti traditsiooni, mille kohaselt naine võtab oma abikaasa tiitli ja nimetuse, ehkki Alexandrale kuulus ka isiklik tiitel.

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese maailmasõja ajal töötas Alexandra õena Saint Mary haiglas Londonis. Kui Arthurist sai 1920 Lõuna-Aafrika kindralkuberner, sõitis Alexandra temaga koos Pretoriasse ning töötas kohalikes haiglates. Inglismaale naasid nad 1923. aastal. 19371944 oli Alexandra riiginõunik.

Ta suri oma kodus Londonis Primrose Hillis 1959 ning maeti Mar Lodge'i kabelisse.

Kuna Alexandra ainus laps, hertsogkonna pärija Alastair oli surnud 1942, läks Fife'i hertsogkond edasi Alexandra õepojale James Carnegiele.