Pistikhübriidsõiduk

Allikas: Vikipeedia
Pistikhübriidsõiduk, Mitsubishi Outlander PHEV

Pistikhübriidsõiduk ehk laetav hübriidelektriauto on elektrimootori ja akuga sõiduvahend, mida saab laadida välisest toiteallikast ja ühtlasi on olemas sisepõlemismootor, mis kasutab kütusena bensiini. Harvemini kasutatakse kütuseks diislikütust [1]. Seega eristub see lahendus tavapärasest hübriidautost selle poolest, et sellel on lisavõimalus elektrienergiat saada välisest energiaallikast[2].

Tugeva kiirendamise ajal, nagu näiteks järsust mäest üles sõitmisel, töötavad bensiini- või diiselmootor ja elektrimootor koos, et vältida aku üleliigset tühjenemist. Mõned pistikhübriidid kasutavad väikest bensiinimootorit elektrienergia tootmiseks, mis teisisõnu on sõiduulatuse suurendaja, et elektrimootorit toita, kui aku laetus väheneb alla teatud taseme. Laetavate hübriidelektrisõidukite sõiduulatus elektrirežiimis erineb mudelite lõikes oluliselt. Mõned suudavad sõita elektritoitel ainult 15–20 kilomeetrit, kui uuemad mudelid võivad läbida 60 kilomeetrit või enamgi.[1] Pistikühendusega sõidukid võivad olla veelgi tõhusamad kui tavalised hübriidsõidukid, kuna laetava hübriidauto sisepõlemismootori piiratud kasutamine täislaetud elektrimootori abil võib lubada kokkuhoiu näitajaid maksimaalsele efektiivsusele lähemal [2].

Tänapäeval suudavad pistikhübriidautod aku jõul sõita umbes 50 kilomeetrit [3].

Hübriidsõiduki veoaku[muuda | muuda lähteteksti]

Veoaku koosneb akuelementidest, mis paiknevad omavahel ühendatud akumoodulitena vastaval alusel. Akumoodulid ja -alus on kaanega kaetud ja moodustavad ühe kompaktse terviku. [3]

Aku laadimiseks on seade sõidukisse ehitatud või eraldiseisva osana. Sõiduki osana olev laadimisseade on vahelduvvoolu alalisvooluks muutev seade. [4]

Sihtturg[muuda | muuda lähteteksti]

Viimastel aastatel on nõudlust toetatud kõigi elektrisõidukite järele eriti just Ameerika Ühendriikide turul valitsuse toetustega, lobistide abil ja seda sorti sõidukiga seotud maksude alandamise kaudu [5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 elektriautod.ee
  2. 2,0 2,1 https://web.archive.org/web/20070925221144/http://www.nrel.gov/vehiclesandfuels/vsa/pdfs/40970.pdf
  3. 3,0 3,1 "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. jaanuar 2021. Vaadatud 15. aprillil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. https://charge.net.nz/faq/what-is-the-difference-between-ac-and-dc-charging/
  5. https://www.nytimes.com/2018/01/11/business/electric-vehicles-taxes-tesla-gm.html