Pildiprogramm

Allikas: Vikipeedia
Bernwardi pronksuksed Hildesheimi toomkiriku lääneportaalis. Vasakpoolsel uksel kujutatakse inimkonna pattulangemist ajalises järjestuses ülevalt alla, alates Eeva loomisest kuni Aabeli tapmiseni, parempoolsel inimkonna lunastuseteed kulgemas alt üles, alates Maarja kuulutamisest kuni Kristuse ülestõusmiseni

Pildiprogramm tähendab kunstiajaloos üksikkunstiteoste temaatilist korraldatust suuremaks tsükliks mingi lähteidee alusel. Selleks lähteideeks võib olla mingi isiku, näiteks mõne piiblitegelase, pühaku, valitseja või muu ajaloolise isiku elukäik, mõni allegooriline teemakogum nagu kaunid kunstid või vabade kunstid, voorused või ka aastaajad aastaringis, kristlikus ikonograafias ka lunastusõpetus, usutunnistus, sakramendid või roosipärg.

Pildiprogrammi võivad moodustada näiteks kirikuhoone välisarhitektuuri või selle osa, nagu fassaadi või portaali dekoori skulptuurkaunistused, kirikute interjööris moodustavad seinamaalingud või -mosaiigid sageli suurema terviku, mis omakorda võib haakuda ka pühakoja kapiteelide dekooriga ja muu dekoratiivskulptuuriga, altari retaabli kujunduses võivad ühtsesse programmi koondatud olla altari keskosa ja tiibade maalingud ning neid raamivad skulptuurkaunistused, samuti võivad programmilise tervikuna olla kujundatud kiriku sisustuse osad, nagu nikerdustega ja maalingutega kirikupingid, kantsel koos kõlakatusega, väärid ja oreliprospekt.

Kujutiste järjestamisel ja kõrvutamisel võib olla aluseks võetud süžeede ajaline järgnevus, aga ka sümboolsed analoogiad või vastandused. Pildiprogrammi terviku mõistmine annab enamasti kätte võtme iga programmis leiduva üksikteose mõtestamiseks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]