Panther-liin

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Panther liin)

Panther-liin (Pantherstellung) oli osa Teise maailmasõja ajal Saksa riikliku organisatsiooni Organisation Todt ja Wehrmachti pioneeriüksuste kavandatud ja osaliselt ka rajatud 500 kilomeetri pikkune Soome lahest Musta mereni ulatuv kaitseliin, mis oli osa Idavallist.

Panther-liini paiknemine

Idavall algas Mustalt merelt Krimmi poolsaarelt Kertšist. Idavalli Wotani kaitseliin lõunas kulges liin suures osas Dnepri jõe paremal (lääne-) kaldal, kuid Kiievi kohal moodustus vasakkaldale sillapea. Keskosas kulges liin Homieli, Orša ja Viciebski linnast lääne pool kuni Velikaja jõe alguseni. Sealt jätkus Panther-liin Velikaja jõe vasakul (lääne-) kaldal kuni Pihkva järveni, sealt Pihkva, Lämmi- ja Peipsi järve läänekallast pidi kuni Narva jõeni ja selle vasakut (lääne-) kallast pidi kuni Soome laheni. Wotani kaitseliin asus väegrupp A ja väegrupp Süd kaitselõigus, Panther-liin aga väegrupp Mitte ja väegrupp Nord kaitselõigus.

Kaitseliini rajamist alustati 12. augustil 1943 Hitleri antud käsu alusel. Kaitseliini ehitust juhtis väegrupi "Nord" kõrgem pioneeriüksuste ülem kindralmajor Erich Abberger.

Liini ehitamist alustati 1943. aasta septembris. Aasta lõpuks valmis 37 kilomeetrit tankitõrjekraave, 1345 laskepesa, 5460 tavalist punkrit, 645 betoonpunkrit ja 75 teraspunkrit Panzernest (Nõukogude hüüdnimega "krabi").

Kaitseliini ehitusele rakendati 30 000 inimest kohaliku elanikkonna seast, 17 000 sõdurit ja 7000 Organisation Todti töötajat.

Lõuna pool Peipsi järve olid ehitustööd jõudnud päris kaugele ja osa kaitseliini lõike oli valmis, kuid põhja pool Peipsi järve polnud tööd paljudes lõikudes alanudki.

Narva jõe idakaldale Jaanilinna ja Dolgaja Niva[küsitav] piirkonda oli plaanis välja ehitada positsioonid sillapeade jaoks, mida polnud veel õieti alustatudki. Narva jõe läänekaldale oli aga plaanitud tugevdatud punkrite ja laskepesadega järgutatud kaitsesüsteem.

1944. aasta jaanuaris alanud Punaarmee suurpealetungiks kaitseliin valmis ei saanud. Veebruaris siin positsioonidele asunud väeosad asusid kõigepealt kaitsesüsteemi täiendama ja kaevikuid kaevuma.