Pürgg-Trautenfels

Allikas: Vikipeedia

Pürgg-Trautenfels oli vald Austrias Steiermargi liidumaal Liezeni ringkonnas. 2015. aastast on see Stainach-Pürggi valla osa.

Pürgg-Trautenfels asus ülemises Ennstali orus Gröbmingi ja Stainachi vahel. Vald külgnes lõunas Ennsiga; põhjas ulatus see Totes Gebirge peaseljandikule (Almkogel, 2116 m). Kõrgeim punkt oli Grimming (2351 m) läänes.

Pürgg[muuda | muuda lähteteksti]

Pürggi küla asub väikesel lavamaal Rantensteinsi lõunaküljel, u. 150 m Grimmingbachi oru põhjast kõrgemal. Külas on mõned kitsad tänavad, mis on suuresti vaid jalakäijatele. Majad paiknevad kahe kiriku ümber:

  • Pfarrkirche zum Heiligen Georg (Püha Jüri kirik): romaani stiilis kirik, mis rajati väidetavalt 17. juulil 1130. Kolmelööviline kirik on oma põhistruktuuris alles, kuid kaunistati 14. sajandi alguses gooti stiilis.
  • Johanneskapelle (Püha Johannese kabel): romaani stiilis kabel lavamaa idaserval, selles on freskod 12. sajandist, mis on Euroopas kõige paremini säilinud.

Mall:Gallery

Trautenfels[muuda | muuda lähteteksti]

Trautenfelsi lossi fassaad

Trautenfelsi küla on väike asula Trautenfelsi lossi ümber, mis asub otse Ennsi kaldal. Loss asub väikesel künkal, mis tõuseb oru põhjast u. 30 m kõrgemale. 1261. aastal kutsuti seda esimest korda lossiks (Burg). Barokiajastul andis Friedrich von Trauttmannsdorf sellele praeguse väljanägemise.

Lossist veidi lääne pool samal seljandikul asuvad protestantliku Neuhausi kiriku varemed. See oli reformatsiooni ajal olulisim usukeskus ülemises Ennstali orus. Kiriku rajasid Trautenfelsi lossiomanikud. Kuid hiljem langes vastureformatsiooni ohvriks. 1991. aastal eksponeeriti ja sisustati hoone jäänused mälestusmärgina.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Trautenfelsi loss ja Pürggi küla meelitavad turiste ja ühepäevareisijaid. Piirkonda külastavad ka mägironijad, kes asuvad siit mägimatkadele Grimmingile, Totes Gebirgele ja Madal-Tauernile lõunas. Wörschachwaldis on väike suusakuurort ja Spechtensee järv.