Stainach-Pürgg

Allikas: Vikipeedia
Stainach-Pürgg

Vapp

Pindala 73,0 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2850 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 32′ N, 14° 6′ E
Asend Liezeni ringkonnas
Stainach-Pürgg (Austria)
Stainach-Pürgg

Stainach-Pürgg on 2015. aastast vald (Gemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Liezeni ringkonnas.

See loodi Steiermargi vallareformi osana 2014. aasta lõpus, kui ühendati endised omavalitsused Stainach ja Pürgg-Trautenfels.

Stainach-Pürgg asub Ennstalis. Valla territooriumiga piirnevad lõunas Ennsi jõgi ja põhjas Totes Gebirge. Valla kõrgeim punkt on Grimming (2351 m), mis on Euroopa kõrgeim eraldiseisev Bergstock.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

"Purgstallhöhe" mäe kivisel tagaküljel asus keskajast pärit Grauscharni linnus (ka Gruscharn, slaavi Grusch = rahnud). See oli juba 1160. aastal markkrahv Ottokar III Pfalzburg ja seega Ennstali maakonna domineerimiskeskus. Linnuse vaateulatusse tekkinud "Gruscharni" küla nimetati 1659. aastal "Stainachiks". Kohalik autonoomne Stainachi kogukond loodi 1850. aastal.

Kunagise Grau-Scharni linnuse alalt on tänaseks säilinud vaid Püha Johannese kabel (Johanneskapelle), mis ehitati 12. sajandil. Sealsete maalide stiil viitab nende päritolule 1160./65. aastast, mida olemasolev hoone kinnitab. Juba 1183. aastal on kirik ja linnus Burgstall. Pürgg viidi sellesse kogudusse tagasi ja oli algselt peadiakoni (ülempreestri) asukoht. Sprengeli kihelkond ulatus kunagi Aussee järve taha. 1490. aastal kuulus kihelkond Püha Jüri rüütlitele, 1599. aastal Grazi jesuiitidele. Alates 1958. aastast on toonane iseseisev Stainachi ala olnud ka oma koguduse asukoht.

Ennsi oru raudtee ehitamine 1875. aastal avas praegused Stainachi ja Trautenfelsi külad sobivate raudteepeatustega. Trautenfelsi rongipeatus likvideeriti aga 2007. aastal. Salzkammerguti raudtee ehitamisega 1877. aastal tekkisid ka Pürggi bussipeatus ja Stainachi jaam (nüüd Stainach-Irdning), millest sai raudteesõlme.

Pärast Austria annekteerimist 1938. aastal läks praeguse valla territoorium Steiermargi Reichsgaule. Aastatel 1945-1955 oli see Briti okupatsioonitsooni osa Austrias. Sealt alates kuulub vald Steiermarki.

Kultuur ja vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Majandus ja taristu[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks turismile on vallale oluline majanduslik tegur toiduainetetööstus.

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Trautenfelsi loss ja maaliline Pürgg on meelitanud kohale arvukalt turiste ja ekskursioone. Lisaks on piirkond populaarne mägironijate seas, kes ronivad Grimmingil, Totes Gebirge mägedes ja Niedere Tauerni lõunaosas. Wörschachwaldis on väike talispordipiirkond ja Spechtensee järv, mis on populaarne sihtkoht. Seetõttu pole üllatav, et vallas on arvukalt võõrastemaju ja öömaju.

Tööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Kohalikud tööstusettevõtted tegelevad toiduainete töötlemisega:

  • Ennstal Milch KG, meierei (Maresi jne.)
  • Landena KG, toidutööstus

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Koht on koduks, koos Stainach-Irdningi jaamaga, Austria raudteesõlmele. Seal kulgeb Salzkammergutbahn Ennsi oru raudteele. Lisaks on Pürggis Salzkammergutbahni peatus.

Oluline maanteesõlm on Trautenfelsis. Seal ühineb peamine ühendustee Salzburgist Grazi (Ennstali maantee B 320) Salzkammerguti maanteega B 145, mis viib Salzkammergutti.

Linnakontorid[muuda | muuda lähteteksti]

Linn on kohaliku põllumajandusameti asukoht.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas asuvad liidugümnaasium ja liidureaalgümnaasium.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]