Oleksi Tšekal

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Oleksiy Chekal)

Oleksi Tšekal (ukraina keeles Олексій Чекаль, vene keeles Олексий Чекаль ja Алексей Чекаль) on ukraina disainer, kalligraaf ja kunstiajaloolane.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Oleksi Tšekal sündis Ukrainas Harkivis. Kunstihariduse omandas Kiievi kunstikoolis, Harkovi riiklikus kunstikoolis ja Harkovi riiklikus disaini- ja kunstiakadeemias (ukraina keeles Харківська державна академія дизайну і мистецтв, lühend ХДАДМ)[1]. Ta on töötanud kirjakunsti õppejõuna Harkovi riiklikus disaini- ja kunstiakadeemias, Briti kõrgemas kunstikoolis Venemaal (British higher school of art and design). Praegu on ta Firenze klassikaliste kunstide akadeemia (Florence Classical Arts Academy) külalisprofessor[2] ning juhib oma kalligraafia- ja graafikastuudiot PanicDesign.

Tegevus kunstnikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Oleksi Tšekali kalligraafiaalaseid isikunäitusi on korraldatud Firenzes, Palermos, Pratovecchios, Lublinis ja mujal Euroopas. Kunstniku erialaks on keerulised projektid, milles sulavad ühte disain, kalligraafia, religioon ja kunstiajaloolised teadmised. Näiteks kombineerib ta trükitehnoloogiat käsitsi kirjutatud tekstidega ja on loonud kalligraafilisi kompositsioone erinevates materjalides, sh kivis, metallis, valatud paberis ning monumentaal-seinamaalina.

Tegevus kunstiajaloolasena[muuda | muuda lähteteksti]

Kunstiajaloolasena huvitub ta Lähis-Ida ja Euroopa varasest kristlikust kunstist[3]. Kirjakunstnikuna on ta osalenud kirikute sisekujunduse loomisel ja teinud kirjakunstnikuna seinatekste ning pühapiltide tekstimotiive. Ta on aastaid uurinud ajaloolisi šrifte, sealhulgas heebrea, süüria, araabia kirju ja traditsioonilist kalligraafiat[4]. Ta huvitub ka 20. sajandi alguse Vene futuristlike kunstnike tegevusest ja tüpograafiaeksperimentidest. Nende põhjal on ta loonud uusi kalligraafilisi ja modernseid kirjatüüpe nii kirillitsa kui ka ladina tähestiku jaoks.

Tegevus seminaride ja töötubade juhendajana[muuda | muuda lähteteksti]

Kunstnik on juhatanud kalligraafia ja kirjakunsti seminare Ukrainas, Valgevenes, Kasahstanis, Venemaal, Itaalias, Poolas ja ka Eestis[5][6][7][8].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://chekal.art/
  2. https://www.artac.org/faculty-staff
  3. https://independent.academia.edu/OleksiyChekal
  4. https://www.artac.org/oleksiy-chekal
  5. https://typographyby.wordpress.com/portfolio/oleksiy-chekal-in-minsk/
  6. http://calligraphy-expo.com/participants/Alexey_Chekal
  7. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. veebruar 2019. Vaadatud 27. veebruaril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  8. https://www.facebook.com/events/2625544130795445/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]