Narsil

Allikas: Vikipeedia

Narsil (pärast ümbersepistamist Andúril) on oluline ese J. R. R. Tolkieni kolmikteoses "Sõrmuste Isand".

Andúril oli Aragorni mõõk. Andúril valmistati Elendili mõõga Narsili kildudest, kuid Aragorn eelistas seda kutsuda Andúriliks ehk Lääneleegiks

Narsili valmistas Esimesel Ajastul kuulsaima Nogrodi päkapikke meister Telchari Sinimägedes. Mõõga teral helendas päikese ja kuu valgus.

Mõõga algupärast omaniku ei ole teada. Narsilist sai aga Elendili mõõk. Elendil ise aga lahkus Numenori saarelt selle langusel ning rajas hiljem Gondori ning Arnori kuningriigid Keskmaal. Viimase Liidu sõja ajal kandis Elendil oma vööl Narsili ja Narsil täitis Sauroni väed hirmuga

Sõja lõpus 3441. aastal Teisel Ajastul varjus Sauron Barad-duri ja võitles edasi Elendili ja Gil-galadiga. Kaks Liidu liidrit aga alistati. Kui Elendil langes siis, Narsili tera purunes ja tema helendus kustus. Elendili poeg Isildur aga haaras isa purunenud mõõga ja raius sellega Sauroni käe, milles oli Võimusõrmus. Sauroni vaim lahkus tema kehast ja läks varjule paljudeks aastateks.

Isildur hoidis aga nii Sõrmuse kui Narsili killud alles. Aastal 2 Kolmandal Ajastul ründasid Gladdeni Väljadel Isilduri ja tema mehi orkid. Isildur andis Narsili killud oma teenrile Ohtarile ja ütles talle, et need tuleb ükskõik mis hinnaga säilitada. Othar ja tema kaaslased lahkusid, aga Isildur ja tema mehed tapeti.

Aastal 3 Kolmandal Ajastul andis Othar Rivendellis Narsili killud üle Isilduri ainsale ellujäänud pojale Valandilile. Narsilli kildudest sai Valandilie südamelähedne aare, millest sai pärand Isilduri järglastele. Elrond ütles, et mõõka ei sepistata enne uuesti, kui Üks Sõrmus on leitud ja Sauron naaseb. Kuid kui dunedaanid segunesid väheme rahvaga ja kuningate liin katkes, jäid Narsili killud ja muu Isilduri pärandus Elrondi hoida Rivendellis.

2951. aastal Kolmandal Ajastul andis Elrond 20-aastasele Aragornile üle Narsili killud ja Barahairi Sõrmuse. Elrond rääkis siis ka Aragornile tema päritolust ning sellest, et Aragorn on Isilduri järeltulija.

29. septembril 3018, kui Aragorn kohtas Kepsleva Poni kõrtsis Frodot, paljastas ta Frodole oma mõõga. Peagi sai Frodo kätte ka Gandalfi kirja koos Bilbo poeemiga, kus mainiti muuhulgas ka murtud mõõka, mis saab uuesti sepistatud.

Elrondi kojas peetud Nõupidamisel 25. oktoobril näitas Aragorn ka Narsili kuna Boromir, kes oli tulnud Gondorist, rääkis enda ja oma venna unenäost, kus öeldi: "Otsi mõõka, mis oli murtud Imladrisest (st Rivendellist)." Aragorn uskus, et unenägu tähendas seda, et ta peab naasma Elendili mõõgaga Minas Thirithisse.

Mõõga taassepistasid haldjasepad ja sellel säras taas päikese ja kuu valgus. Terale oli graveeritud päike ja kuusirp koos seitsme tähega nende vahel ning veel paljud ruunid olid kirjutatud nende ümber.

Anduril oli ainus mõõk, mida Aragorn kandis hetkest kui ta sai Sõrmuse Vennaskonna liikmeks. Morias 15. jaanuaril 3019 kasutas ta mõõka, et purustada selle orki pealiku kiiver, kes ründas Frodot.

Kui Vennaskond lahkus Lothlorienist 16. veebruaril, andis Galadriel Aragornile mõõgatupe, mis oli valmistatud spetsiaalselt Andurilile. Mõõga nimi ja päritolu oli kirjutatud sellele haldjaruunides, mis vormusid välja paljudest kulla ja hõbedaga tehtud lille ja lehe kujulistest kaunistustest, millel omakorda olid kalliskivid. Sellel mõõgatuppel oli eriline võime kaitsta tera kuhtumise eest.

30. veebruaril Rohanis paljastab Aragorn oma mõõga ja päritolu Isislduri järeldulijana Éomerile ja ta langetab aukartusest silmad Aragorni ees. Ta nõustub Aragorni aitama ja loodab, et peagi võitlevad nad koos.

Helmi Sügaviku lahingus 3.–4. märtsi vahelisel ööl võitlevadki Aragorn oma Anduriliga ja Éomer oma mõõga Gutwinega külg külje kõrval. Rohani mehed on innustuvad nähes lahingus mõõka, mille tera oli murtud. Samas mõjub see mõõk vaenlastele hirmutavalt.

6. märtsil Orthancis vaatab Aragorn palantiri ja näitab Sauronile, et mõõk, mis raius sõrmuse tema sõrmest, on uuesti sepistatud. Aragorn saabub Anduriliga Minas Tirithisse 15. märtsil, kui käimas on Pelennori Väljade lahing. Ta tormab koos abivägedega lahinguväljale ja Anduril välgatab seal kui tuli ja valendab kui uus ning tõestab, et ta on sama surmav kui vana Narsil.

Kui lahing on läbi, otsustavad Lääne Kaptenid marssida Musta Värava juurde Mordoris, et anda Frodole lisaaega oma ülesande lõpetamiseks. Aragorn ütleb, et Andurili ei panda mõõgatuppe enne kui viimane lahing on peetud. Ta võitleb Anduriliga Sauroni vägede vastu Morannoni lahingus seni, kuni sõrmus saab hävitatud ja Sauroni võim on lõppenud.