Nabucco (gaasijuhe)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Nabucco gaasijuhe)
Nabucco plaanitav kulgemistee

Nabucco on kavandatav gaasijuhe, mis transpordiks maagaasi Türgist Austriasse, läbides teel Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari. Gaasijuhe algaks Erzurumist, mis 2009. aasta maikuu seisuga on Bakuu-Thbilisi-Erzurumi gaasijuhtme ning Tabriz-Erzurumi gaasijuhtme ühinemispunktiks, ning lõppeks Baumgartenis Austrias. Juhtme kogupikkus oleks 3300 kilomeetrit.

Projekti nimi on laenatud Giuseppe Verdi samanimeliselt ooperilt, mida projekti viie partneri esindajad varase kõnelustevooru järel Viini Riigiooperis ühiselt kuulamas käisid. (Verdi ooperi nimi omakorda on juudid Juudamaalt välja ajanud Babüloonia kuninga Nebukadnetsar II itaaliakeelne lühendatud nimi.)

Projekt algatati 2002. aastal.

Nabucco oleks alternatiiviks olemasolevatele gaasitrassidele, mis läbivad Venemaa territooriumit ja konkureerib Gazpromi kavandatavate gaasijuhetega Blue Stream ja South Stream. Esimene neist kahest kulgeks Musta mere põhja mööda Venemaalt Türgisse ning suunduks seejärel Bulgaariasse, Serbiasse, ja Ungarisse. Teine aga ühendaks Venemaad ja Bulgaariat Musta mere põhja mööda otse, suundudes seejärel Serbia ja Ungari kaudu Austriasse (või Sloveenia kaudu Itaaliasse).

Nabucco gaasijuhet arendavasse rahvusvahelisse konsortsiumi kuuluvad OMV (juhtkompanii), MOL, Transgaz, Bulgargaz, BOTAŞ ja teistest hiljem liitunud RWE. Rahastajate seas on Euroopa Investeerimispank ning Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank.

Võimalike gaasitarnijatena, kes Nabucco täidaksid, nähakse mitmeid Kesk-Aasia ja Lähis-Ida riike, esmaseks gaasiallikaks oleks Aserbaidžaani gaasiväli Shah Deniz. Hüpoteetilise suurtarnijana nähakse Türkmenistani, kuid see eeldaks poliitiliselt ebamugava Iraani kaasamist transiitmaana või Türkmenistani ja Aserbaidžaani ühendava gaasijuhtme ehitamist Kaspia mere põhja. Ka Iraani ennast nähakse hüpoteetilise gaasiallikana, pikemas perspektiivis võib ühineda Kasahstan. Lisaks võib Nabucco hakata transportima Egiptuse, Iraagi ja ehk koguni Venemaa gaasi.

Nabucco valmimisaasta oli plaanide kohaselt 2013, hinnaks 8 miljardit eurot. Esialgu transpordiks juhe aastas 4 kuni 13 miljardit kuupmeetrit gaasi, aastal 2020 juba 30 miljardit kuupmeetrit. Pikemas perspektiivis jõuaks Baumgartenisse pool transporditust, ülejäänu tarvitaksid transiitriigid ise.

2011. aastal lükati ehitamise algus tarnelepingute puudusel 2013. aastasse. Seoses sellega ei hakka gaasijuhe tööle enne 2017. aastat.[1]

Nabucco poliitilist tähtsust silmas pidades on Türgi peaminister vihjanud, et Türgi võib projektist väljuda, kui Türgi kõnelusi Euroopa Liiduga ühinemiseks blokeeritakse. Projekti realiseerumisel on olnud üheks takistuseks Türgi soov saada enesele 15% toru läbivast gaasist.

2009. aasta juunikuus palgati gaasijuhtme poliitiliseks nõustajaks endine Saksamaa välisminister Joschka Fischer.[2]

13. juulil 2009 allkirjastasid Austria, Bulgaaria, Rumeenia, Ungari ja Türgi ametliku kokkuleppe gaasijuhtme rajamiseks. Türgi parlament ratifitseeris leppe 4. juunil 2010.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.nytimes.com/2011/05/10/business/global/10nabucco.html
  2. Fischer Goes for Gas. Spiegel Online, 26. juuni 2009. Kasutatud 6.07.2009 (inglise)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]