Liivimaa kuberneride loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Selles loendis on loetletud Liivimaa kubermangu kindralkubernerid, kubernerid ja Riia linnuse asehaldurid.

Poola aeg 1561–1621[muuda | muuda lähteteksti]

Liivimaa kubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Rootsi aeg 1621–1710[muuda | muuda lähteteksti]

Rootsi Kuningriigi koosseisus 26.09.1621–15.07.1710

Liivimaa kindralkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Vene aeg 1710–1917[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa Keisririigi koosseisus alates 15.07.1710

Лифляндская губерния

Saksa keel Gouvernement Livland
eesti keel Liivimaa kubermang

Liivimaa kubermangu vapp

kubermangulinn: Riia (17211918)
Venemaa keisririigi Läänemerekubermangud

Liivimaa kindralkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Riia kubernerid alates 1713 – 3.07.1783[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa Keisririigi Riia kubermangu koosseisus

Liivimaa kubernerid 3.07.1783 – 12.12.1796[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa Keisririigi Riia asehaldurkonna koosseisus

Liivi- ja Eestimaa kindralkubernerid
Kubernerid

(vene правитель Рижского наместничества)

Liivimaa kubernerid 12.12.1796 – 1917[muuda | muuda lähteteksti]

Kindralkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Liivi- ja Eestimaa kindralkubernerid
Liivimaa sõjakuberner
Next.svg Pikemalt artiklis Riia sõjakuberner.
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Next.svg Pikemalt artiklis Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkuberner.
Liivi- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Ajutine Liivi- ja Kuramaa kindralkuberner
Ajutised Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid

Tsiviilkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Liivimaa asekubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Vakantne 1758–1782
  • Fjodor Vojeikov 1782 (Федор Матвеевич Воейков)
  • Vürst Vladimir Dolgorukov, kindralporutšik 1782–1783 (кн. Владимир Петрович Долгоруков)
  • Sebastian Anhorn von Hartwiß, kindralporutšik. 1783 – 6. jaanuar 1797 (Севастиан (Себастьян) Ангорн де Гартвис)
  • Nikolai Naumov, kindralmajor 29. märts 1753 – 20. veebruar 1758 (Николай Наумов)
  • Vabahärra Balthasar von Campenhausen, riiginõunik (salanõunik) 20. veebruar 1758 – 30. märts 1758 (бар. Балтазар Иванович фон Кампенгаузен)
  • Christoph Adam von Richter (1751–1815), kolleegiuminõunik (riiginõunik) 6. jaanuar 1797 – 12. september 1797
  • Christian von Behr?, riiginõunik 12. september 1797 – 12. oktoober 1806 (Христиан Богданович фон Бер)
  • Joseph Du Hamel (1768–1840), riiginõunik 12. oktoober 1806 – 13. mai 1811
  • Johann Friedrich von Weitbrecht (1772 - 1821), riiginõunik 29. mai 1811 – 7. aprill 1821 (Иван Фридрихович фон Вейтбрехт)
  • Ludwig von Cube (1788–1855), tõeline riiginõunik 6. juuni 1821 – 14. juuli 1852
  • Ivan von Brevern (1812–1885), tõeline riiginõunik 20. juuni 1852–9. mai 1858
  • Julius von Cube (1815–1888), tõeline riiginõunik 13. mai 1858–11. veebruar 1872
  • Vabahärra Alexander von Üxküll-Güldenbandt (1840–1912), kammerhärra, 11. veebruar 1872–6. detsember 1874
  • Parun Eduard Alexis von Krüdener (1829–1878), riiginõunik 14. juuni 1875–23. aprill 1878
  • Hermann von Tobiesen (1845–1917), kammerhärra, tõeline riiginõunik, 28. aprill 1878–15. märts 1890
  • Nikolai Bogdanovitš (1856–1903), riiginõunik 15. märts 1890–10. detsember 1892
  • Aleksandr Bulõgin, tõeline riiginõunik 10. detsember 1892–21. detsember 1901 (Александр Николаевич Булыгин)
  • Aleksei Bellegarde (1861–1942), kammerhärra, riiginõunik 22. detsember 1901–13. juuli 1902
  • Pjotr Nekljudov, tõeline riiginõunik 13. juuli 1902–27. juuni 1905
  • Jakov Bologovski (sündinud 1863), riiginõunik 27. juuni 1905–30. juuni 1909
  • Arkadi Kelepovski (1870–1925), riiginõunik (tõeline riiginõunik) 30. juuni 1909–16. mai 1912
  • Vürst Nikolai Kropotkin (1872–1937), riiginõunik (tõeline riiginõunik) 17. mai 1912–1915
  • Sergei Podolinski (1879–1944), kolleegiumi assessor (õuenõunik) 1915–1917 (Сергей Сергеевич Подолинский)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anders Anton von Stiernman: Swea och Götha Höfdinga-Minne. 2, Stockholm 1835 lk.467–468
  2. 2,0 2,1 August Wilhelm Hupel: Historisch-chronologisch-biographische Nachrichten von den liefländischen Generalgouverneuren, Gouverneuren und Statthaltern des Schlosses zu Riga zur königl. schwedischen Regierungszeit. / "Nordische Miscellaneen" St. 18–19, Riga: Hartknoch 1789, lk 513–514
  3. August Wilhelm Hupel: Historisch-chronologisch-biographische Nachrichten von den liefländischen Generalgouverneuren, Gouverneuren und Statthaltern des Schlosses zu Riga zur königl. schwedischen Regierungszeit. / "Nordische Miscellaneen" St. 18–19, Riga: Hartknoch 1789, lk 518
  4. Eric Amburger: Geschichte der Behördenorganisation Russlands von Peter dem Grossen bis 1917
  5. http://whp057.narod.ru/latva.htm

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]