Lõhnaained

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lõhnaine)
Mitte segi ajada mõistega aromaatsed ühendid

Lõhnaained on iseloomuliku meeldiva lõhnaga looduslikud või sünteetilised orgaanilised ühendid, mida kasutatakse eeskätt parfümeeria- ja kosmeetikatoodete (sealhulgas seepide), kuid ka toiduainete ja toitude valmistamisel. Lõhnaained on suhteliselt kergesti lenduvad ühendid, et mõjuda inimese haistmismeelele.

Lõhnaaineid kasutatakse ka tehnikas mittelõhnavate ohtlike gaaside lõhnastamiseks, et teha lekete korral gaas inimesele märgatavaks. Näiteks lõhnastatakse (odoreeritakse) maagaas [1] enne tarbijavõrku suunamist, lisades gaasile väikeses koguses lõhnaaineid (odorante). See, mida tunneme gaasi lõhnana, on tegelikult gaasile lisatud lõhnaaine lõhn, tänu sellele avastame gaasi olemasolu ruumis.

Lõhnaaineid võib eraldada paljudest taimsetest ja loomsetest saadustest ekstraktide või nastoikadena või eeterlike õlidena, mis saadakse veeauruga destillatsioonil. Keemilise klassifikatsiooni järgi on enamik lõhnaaineid kas lineaarsed terpeenid või terpeenalkoholid, -ketoonid või -estrid.

Mitmeid lõhnaaineid toodetakse sünteetiliselt. Eestis on sünteesitud selliseid isoprenoidide klassi kuuluvaid lõhnaaineid nagu tsitraal, geraniool, linalool, jonoon, tsitronellool.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]