Kurt Cobain

Allikas: Vikipeedia
Kurt Cobain
Kurt Cobain (1992)
Kurt Cobain (1992)
Sünninimi Kurt Donald Cobain
Sündinud 20. veebruar 1967
Surnud 5. aprill 1994 (27-aastaselt)
Stiilid alternatiivrokk, grunge
Plaadifirma Sub Pop, DGC, Geffen
Seotud esitajad Nirvana, Fecal Matter

Kurt Donald Cobain (20. veebruar 1967 Aberdeen, Washingtoni osariik, Ameerika Ühendriigid – u 5. aprill 1994) oli Ameerika Ühendriikide laulja, laulukirjutaja ja kitarrist ning ansambli Nirvana liige.

Kurt Cobain

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Juba varases eas märgati tema joonistamisannet. Enne vanemate lahutust kirjutas ta seinale: „Vihkan ema, vihkan isa, isa vihkab ema, ema vihkab isa, see teeb lihtsalt kurvaks”. Tal oli häbi koolikaaslaste ees, kellel olid pealtnäha täiuslik perekond. Pidev kolimine tähendas ka koolivahetust, mis raskendas suhete loomist. Ta tõmbus endasse, koolikaaslased ei mõistnud tema huvi muusika ja kunsti vastu. Sportlastest klassikaaslased pidasid teda naiselikuks eelkõige tema kasvu ja loomingulisuse tõttu. Kunstiõpetaja oli Kurti töödest vaimustuses.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Üheks tema huvialaks oli kirjandus. Ta istus tihti raamatukogus. Ka koolis luges ta kas või selleks, et keegi teda ei tülitaks. Ta nimetas oma lemmikute seas Samuel Beckettit ja Charles Bukowskit ehk kõiki, kelle perekonnanimi hakkab B-tähega. Samuti pidas ta lugu filosoofiast. Umbes neljateistkümneaastaselt hakkas Kurt luuletusi kirjutama, kuid enda sõnutsi ei võtnud ta seda üldse tõsiselt. Luule oli enamasti abstraktne ja midagi erilist ta oma loominguga öelda ei tahtnud.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Kurt avastas pungi siis, kui ajakiri Creem hakkas kirjutama Sex Pistolsi USA kontsertidest, kuhu 11-aastane poiss ei pääsenud. Esimesed albumid olid bändidelt Devo ja Oingo Boingo. Tema tuttav Buzz Osborne, ansamblist Melvins lindistas tuntumate punkbändide loomingut, sealhulgas Black Flag, Flipper. Kurti häiris Led Zeppelini ja Aerosmithi juures nende seksistlik hoiak. Lapsepõlves kuulas ta tihti The Beatlesi, soovis olla John Lennon trummidel. Ta võttis kitarritunde, et õppida selgeks AC/DC lugu „Back In Black” - see pidi olema piisav, et luua ise lugusid. Sel hetkel mõjutasid teda Led Zeppelin ja suuresti Black Sabbath. Oma esimese elektrikitarri soetas Kurt viieteistaastaselt. Teistel andmetel neljateistkümne aastaselt kingitusena onu Chuckilt koos väikse võimendiga. Viimase kooliaasta jooksul lävis Kurt seltskonnaga, kes olid tema arvates ajulagedad, kuid vähemasti kuulasid nad rokkmuusikat. Buzz Osborne'i bändiproovides käies avaldas viimane soovi, et Kurt liituks ansambliga. Kurt vihastus ja sellest ei sündinud midagi. Punkarina ei tundnud ta vajadust tõusta rokkstaariks – ta tahtis lihtsalt bändi teha. Kurt visati enne kooli lõpetamist välja, tema elu täitsid muusika, logelemine, joomine ja uimastid.

1985. aastal lõi Kurt oma esimese bändi nimega Fecal Matter. Liikmeteks olid Dale Crover basskitarril ja Greg Hokanson trummidel. See oli suurepärane võimalus, et oma lood ette kanda. Esimesel demol oli seitse lugu. Tasapisi hakkas bändikaaslaste huvi vaibuma, bänd läks laiali. Lavale astus Kurt esmakordselt koos Dale Croveri ja Buzz Osborne'iga, kandes purjuspäi ette oma luuletusi.

Uimastid[muuda | muuda lähteteksti]

Kurt tarbis keskkoolist saati peale kanepi muidki uimasteid. LSD kõrvalt jõudis ta heroiinini, mida Aberdeenis esines üldiselt vähe. 1985. aasta suvel tutvus Kurt kohaliku narkodiileri Gruntiga, kes teda esimest korda süstis. Tema iidoliks oli Iggy Pop. Heroiin leevendas Kurti viha ja maailmavalu, viis ta eufooriasse, mida tema elus harva esines. Hiljem selle tarbimisest rääkides on ta välja toonud kroonilise kõhuvalu. Kurt Cobain on öelnud: „Ma ise tahan seda. See on mu vaba valik. Kontsertide lõppedes ma süstin end. Ma olen jõudnud nii kaugele, et teen endale 100-dollarilisi süste ja vaevalt tunnengi neid. Kõik need viis aastat, kui mul see kõhuvalu oli, tahtsin ma surra ja tihti ma peaaegu tegingi seda. Ma ei läinud õnneks nii kaugele, sest mulle tundus, et enesetapuks peaks olema mõjuvam põhjus kui kõhuvalu. Nii ma võtsingi sisse kõike, mis ette juhtus. Samas ei võtnud ma heroiini kunagi siis, kui olin purjus. Heroiini alkoholiga segades sa sured. Pole mingit võimalust ellu jääda. Mõne mu tuttavaga on nii juhtunud. Ma loen tänapäevani ajakirjandusest igasugust jama sellest, kuidas Kurt Cobain on närvihaige narkomaan, kes vihkab kõike, sealhulgas ka iseennast. Tegelikult pole ma kunagi õnnelikum olnud kui praegu!”

Nirvana[muuda | muuda lähteteksti]

Kurt Cobaini kitarr, EMP Muuseum

Enne kui nimeks võeti Nirvana, võis bändi esinemas näha ka selliste juhuslike nimede all nagu Ted Ed Fred, Pen Cap Chew, Throat Oyster, Windopane, Stiff Woodies ja Bliss. 1993.aastal albumi ilmumise ajal käis tähelepanust tüdinenud laulja T-särgiga, millel seisis: „How Are You, New Album?”. Kurt nõudis 75% Nirvana sissetulekutest endale, mille ta ka sai.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

24. jaanuaril 1992 abiellus Kurt Cobain poplaulja Courtney Love'iga Hawaii saartel Waikiki rannas. Peatselt pärast seda said alguse esimesed lahkhelid. Kuue kuu pärast sündis tütar, kelle nimeks sai Frances Bean. Kurt olevat olnud nii abielludes kui ka lapse sündides erinevate ainete mõju all. Courtneyt kahtlustati raseduse ajal uimastite tarbimises. Ta küll tunnistas uimastite tarbimist, väites, et jättis need maha kohe, kui kuulis rasedusest. Nirvana liikmed lootsid, et ka Kurt jätab uimastid sinnapaika ja pühendub perekonnale. Seda ta mõneks ajaks tegigi. 1993. aasta juulis manustas Kurt üledoosi ja oleks äärepealt surnud, kui Courtney teda päästnud poleks. Courtney ähvardas lahutuse sisse anda, kui Kurt end uimastitest ei võõruta. Kurt otsustas vabatahtlikult minna võõrutusraviasutusse, kuid ta ei püsinud seal kaua, vaid põgenes. 1994. aasta märtsi alguses esines Nirvana viimast korda. Nädal pärast seda langes Kurt koomasse. Põhjuseks üledoos, kuid seekord üritas ta endalt elu võtta. Kirjas Courtneyle seisis: „Sa ei armasta mind enam. Pigem suren, kui elan üle teise lahutuse.” Teise lahutuse all pidas ta silmas vanemate lahutust. Pärast 20 tundi koomas olemist kirjutati ta haiglast välja.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Courtney algatusel kuulutati Kurt 4. aprillil 1994 tagaotsitavaks. Peatselt pärast seda palgati eradetektiiv. 8. aprilli hommikul kell 8.40 leidis elektrik garaažipealsest toast Kurti laiba. Tegu oli enesetapuga (haavlipüssi Browning Auto-5 lask), millest oli möödas umbes kolm ööpäeva. Ta jättis kirja, mille ta pühendas peamiselt väljamõeldud lapsepõlvesõbrale Boddah'le, Courtneyle ja oma tütrele Frances Beanile. Wendy O'Connoril, Cobaini emal, oli eelaimdus, et poeg leitakse surnuna. Wendy sõnas: „Nüüd ta on läinud ja ühinenud selle totra klubiga,” vihjates 27-aastaselt surnud (27 Club) rokkstaaride Jimi Hendrixi, Janis Joplini ja Jim Morrisoni varasemale surmale. Kurt suri samuti 27-aastaselt.