Led Zeppelin

Allikas: Vikipeedia
Led Zeppelin
Päritolu London, Suurbritannia
Stiilid hard rock, heavy metal, blues-rock, folk rock
Tegev 19681980
Plaadifirma Atlantic
Swan Song
Seotud esitajad The Yardbirds
Veebileht http://www.ledzeppelin.com/
Koosseis
Jimmy Page
Robert Plant
John Bonham
John Paul Jones

Led Zeppelin oli inglise rokkansambel, mis loodi 1968. aastal Londonis (esialgse nimega The New Yardbirds). Ansambli moodustasid Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham ja John Paul Jones. Led Zeppelini peetakse üheks esimeseks hard rock'i ansambliks. Nende muusikas on mõjutusi sellistest muusikastiilidest nagu bluus, rockabilly, reggae, soul, funk, džäss, klassikaline muusika, keldi, india ja araabia rahvamuusika ning kantri.

Led Zeppelin sai 1970. aastate alguses ülipopulaarseks, seda vaatamata muusikakriitikute esialgsele lausa vaenulikule suhtumisele. Nende albumeid ja kontserdipileteid müüdi sellistes kogustes, et reklaam osutus tarbetuks. Tuntumad laulud on klassikaks muutunud "Stairway to Heaven", "Dazed And Confused", "Kashmir" ja "Whole Lotta Love". Albumeid on müüdud üle 300 miljoni, aga mehed pidasid end siiski eelkõige kontsertansambliks – ja täiesti õigustatult – oma maailmaturneedel purustasid nad kõik seni kehtinud publikurekordid. Nad kirjutasid hümne ja avaldasid neid klassikaks muutunud albumitel, mis said kõigi aegade menukiteks. Nad kutsusid esile rohkem süngeid kõlakaid kui ükski teine ansambel, välja arvatud The Beatles, müüsid paremini kui The Rolling Stones ja neil oli sama firmamärgiga reaktiivlennuk. Kuigi ansambli juured on 1960. aastates, ei vasta mitte ükski rokkansambel nii täpselt 1970. aastate vaimule kui Led Zeppelin.

Algus[muuda | muuda lähteteksti]

Juulis 1968 läks laiali The Yardbirds – ansambel, mis oli muutnud Briti roki kõla. Tülikal moel nägi nende leping ette veel tuurile minekut, mis seadis Jimmy Page'i bassimehe Chris Dreja ette ülesande otsida bändi uued liikmed. Robert Plant tõi kaasa trummar John Bonhami. Toimus veel üks ümberpaigutus – Dreja asemele tuli John Paul Jones, kellega Page oli 1966. aastal koos Keith Mooniga ansamblist The Who mänginud Jeff Becki loos „Beck's Bolero”. Nelik kogunes proovi tegema 1966. aasta augustis ja tajus, et kuigi isiklikus plaanis polnud neil kuigi palju ühist, oli muusikaline säde olemas. Septembris salvestasid nad esimese albumi ja olles The New Yardbirdsi nime all täitnud kõik vanad kohustused, muutusid Led Zeppeliniks (nime haudusid välja The Who mehed Keith Moon ja John Entwistle, püüdes kirjeldada ansamblit, mis kukub taevast alla nagu tinast õhupall).

Suhted liikmete vahel[muuda | muuda lähteteksti]

Sõprusega ei olnud siin tegemist. Kitarrist Jimmy Page ja laulja Robert Plant ei saanud hästi läbi enne, kui neid Walesi mägedes ringi uidates liitis huvi rahvamuusika vastu. 1973. aastal ähvardas bassimees John Paul Jones – alatine autsaider – lahkuda ja hakata koormeistriks. „Me käisime tuuridel, tegime ära salvestuse," ütles ta, "ning siis ei kohtunud üksteisega üldse, me ei olnud bänd, kus oleks seltskondlikult suheldud.” Ometi käisid Page, Plant ja trummar John Bonham 1974. aastal koos Elvis Presley kontserdil Los Angelese Forumis. „Meil on siin Led Zeppelin kohal,“ ütles Presley oma bändile. „Püüame nüüd jätta mulje, et me teame, mida teeme.”

Led Zeppelin 2007

Tegevuse lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Ansambel lõpetas tegevuse pärast trummar John Bonhami surma 24. septembril 1980. Ehkki ajakirjanduses esines hulgaliselt spekulatsioone tema võimalike asendajate kohta (Cozy Powell, Carmine Appice, Barriemore Barlow, Simon Kirke või Bev Bevan), tetasid ülejäänud liikmed 4. detsembril ametlikult ansambli lahkuminekust.

Siiski on ansambel hiljemgi andnud kontserte. Seejuures on vahetevahel trumme mänginud John Bonhami poeg Jason Bonham. Oma esimese täispika kontserdi pärast lahkuminekut andis ansambel 2007. aastal Londonis O2 Arenal Ahmet Ertegüni mälestuseks. See kontsert jõudis Guinnessi rekordite raamatusse kui kontsert, millele oli enim piletisoove. Neid soove oli üle 20 miljoni. 2012. aastal valmis kontserdist film "Celebration Day".

Väljaspool ansamblit[muuda | muuda lähteteksti]

Led Zeppelinist oli vaimustuses Dave Grohl, kes meelitas bassimees Jonesi mängima Foo Fightersi albumil „In Your Honor”, mängides seal mandoliini ja klaverit ning tegi 2009. aastal koos temaga (ja Josh Homme'iga ansamblist Queens of the Stone Age) ansambli Them Crooked Vultures.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kontsertalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogumikud[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]