Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Hanrein/Narkolepsia

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tänan Sind õigeaegselt lisatud artikli eest. Maht on täiesti piisav ning artikli struktuur enamvähem korrektne. Tööd võiks teha veidi väljendusviisi lihtsustamisega ja läbipaistvuse suurendamisega tavalugejale. Veidi on küsimusi sisulisest ühildumisest, natuke tõlkekonarusi. Püüan pakkuda sellist tagasisidet, millest oleks kasu. Edu parandamisel! Üldmulje oli pigem hea.


Järgnevaid kommentaare lugedes tuleb silmas pidada, et vikipeediasse kirjutamise eesmärgiks ei ole päris tavaline tekst. Vikipeedia teksti ülesanne on edastada lugejale võimalikult kergelt informatsiooni, mistõttu tasub seal järgida entsüklopeedilist stiili. See tähendab eelkõige kompaktsust nii sisus kui väljenduses. Väldi keerulisi lauseehitusi, mis kuhjavad lugeja ette mõtteid, kui sama sisu võib edastada ehk ka ühe mõttega (komade arv on hea määr, mida jälgida). Ära toeta lauseid liigselt varasemale tekstile – enamasti saab lauseid moodustada nii, et nad on mõistetavad ka väljaspool konteksti. Samuti väldi nö. Cliffhanger’eid, kus tähtsaim sisu selgub alles lause või lõigu lõpuks. Entsüklopeediline tekst ei ole jutustus lõkke ümber ega detektiiviromaan. Püüa väljendada kompaktselt ja võimalikult lihtsalt.

Kompaktsus nõuab ka väljenduslikku täpsust. Ei ole mõtet jutuga keerutada ega väljendada umbmääraselt. Ähmaste või mitmetähenduslike sõnade kasutamine tekitab üldiselt probleeme lugejale, kes võib jutust valesti aru saada või on sunnitud lisaallikatega konsulteerima. Väldi hinnanguid (meie, kahjuks, tegelikult jne) ja esitle ainult allikates esinevaid väiteid ja fakte.

Vikipeedia puhul tuleb ka tähele panna lugejate laia kogukonda. Teksti peamine eesmärk on harida lugejat, kes teemast väga palju ei tea. Kui on võimalik kasutada omajuurelisi sõnu, siis tee seda, kuna need teevad teksti uuele huvilisele läbipaistvamaks. Väga suur roll on ka artikli ja artikliosade struktuuril, mis võivad muuta seoseid palju selgemaks või ajada ka juba lausetest leitud ivad segamini. Kirjutades mõtle, kuidas Sa edastaksid antud informatsiooni võõrale inimesele ning püüa ennast panna lugeja rolli.

Lugejale ligipääsetava teksti koostamine ei ole kerge, aga muutub lihtsamaks kogemuste ja teadlikkuse kasvamisel. Järgnevad kommentaarid on koostatud eelkõige eesmärgiga pakkuda võimalust nende küsimuste üle mõtelda ja enda teksti peal näha, kuidas see toimib. Kriitikale võib vastata ka küsimuse või vastusega ja lõplik artikkel on Sinu kirjutada, aga kursuse lõpuks on oluline täiendada vikipeediat ka kvaliteetse artikliga.


Eriti vastutusrikas ülesanne on tõlketeksti loojal. Selle jaoks, et tõlkimisel oleks mõte, peab tõlketekst olema üheaegselt nii lihtne kui ka täpne. Enamasti ei klapi aga eesti keele ja originaalkeele (nt inglise keele) sõnade tähendusvarjundid ja lauseehitus, mistõttu tuleb peaaegu iga lause tervenisti ümber teha ja mõte tervikut silmas pidades uuesti sõnastada. Kõige halvem lahendus on võõrad sõnad lihtsalt „eestlaslikuks“ teha ja asetada samale kohale, mistõttu peab lugeja tihti hakkama teksti mõttes üle tõlkima ning originaali lugemine võib osutuda lihtsamakski. Mitmes keeles opereerides on aga kerge sattuda kogemata „laisale“ tõlkele, kuna tõlkimise ajal võib tunduda üsna mõistlik, et lugeja peaks aru saama nagu tõlkija hetkel mõtleb (sellest väärarvamusest saab lahti kogemustega). Tõlketekst tuleb pärast valmimist ning lühikest pausi kindlasti uuesti üle lugeda, kusjuures ei tohiks olla üllatav, kui parandusi tuleb teha igas lauses.


Narkolepsia on krooniline neuroloogiline haigus, mida põhjustab aju suutmatus reguleerida normaalselt une-ärkveloleku tsükleid.


Muidu väga hea algus (võiks lisada lingi ka „kroonilisele“), aga määratlust võiks alustada ikka põhiiseloomustusest, s.t. seisundi kirjeldusest. See, mis seda põhjustab on ikkagi teisejärguline, mõnel puhul vaidlustatav, mõnel puhul üks paljudest põhjustest. Kui „aju suutmatus reguleerida“ ongi keskne, siis piisab verbi ära vahetamisest. Mulle millegipärast tundub, et haiguse sidumine aju suutmatusega siiski juba seletab nähtuse tagamaid, mitte ei kirjelda nähtust ennast.

Google: „definition narcolepsy“ andis niisuguseid tulemusi, aga ma ei tea milline neist võiks olla kohane.


Noun

A condition characterized by an extreme tendency to fall asleep whenever in relaxing surroundings.

. A disorder characterized by sudden and uncontrollable, though often brief, attacks of deep sleep

a medical condition in which someone suddenly falls into a deep sleep while talking, working, etc.

a condition characterized by frequent and uncontrollable periods of deep sleep.


Termin narkolepsia tuleneb prantsuse keelsest sõnast narcolepsie, mille mõtles välja prantsuse füüsik Jean-Baptiste-Édouard Gélineau (1828 - 1906) [6] , kombineerides kreeka keelest pärinevaid sõnu νάρκη (narkē, "tuimus" või "uimasus"), [7] [8] ja λῆψις (lepsis, "rünnak" või "sööst").

Väga hea ja põhjalik. Terminis kasutatud sõnajuured paiguta aga kohe algusesse, mõiste esmamainimise järgi sulgudesse. Nime leiutaja võib jääda lõppu. Vaata teisi artikleid. Kui see mõte üldse ei meeldi, võib jätta nii nagu on.



 Narkolepsia puhul võib rääkida – entsüklopeedilises tekstis ajab „võib rääkida“ segadusse. Kes võib rääkida, mis tingimustes või kontekstis võib rääkida?

Parem oleks nt: Narkolepsia väljendub kontrollimatus lühiajalises unevajaduses, mille tõttu inimene võib langeda äkitselt ja enese tahtmata sügavasse unne. Selline teadvusekaotus (narkolepsiahoog) võib kesta 10–15 minutit, pärast mida taastub teadvus ilma probleemideta.

Inimesed, kes põevad narkolepsiat, kogevad tihti häiritud ööund ning ebanormaalseid päevaseid unemustreid,

Saab väljendada kompaktsemalt.

Narkolepsiaga inimestel on tihti ööuni häiritud (vs. kogevad tihti häiritud ööund) ning ebanormaalsed päevased unemustrid (harjumused?).

mis (kas päevased unemustrid või ka ööune häired) enamasti on seotud ka unetusega. – kuidas seotud? põhjuslikult? mis suunas?

Unehäired väljenduvad enamasti ka unetuses. (?)



 Kui narkolepsia-haiged magama jäävad, kogevad nad tavaliselt REM unefaasi mõne minuti jooksul, samal ajal kui suurem osa inimesi langeb REM unne alles pärast tunni möödumist alates uinumisest.

Püüa vältida entsüklopeediatekstis tingimuslauseid, kus sisu selgub alles (osa)lause lõpus.

Parem oleks: Narkolepsia-haiged


Narkolepsia on seotud virgatsainega oreksiin. – Huvitav info küll, aga siin võiks täpsemalt määratleda – mis mõttes on seotud?


Kõige tõenäolisemalt mõjutavad antud terviseriket suur hulk geneetilisi mutatsioone ja ebanormaalsusi

Kas terviseriket saab „mõjutada“? Mulle tunduks, et terviserike, kas on või ei ole, aga otsusta ise.





Klassikalised haiguse sümptomid – veel parem oleks Haiguse klassikasalised sümptomid? Aga võib-olla ka mitte. Muidu päris hea lõik!


EDS – kirjuta siiski päevane liigunisus. See ei ole liiga pikk.

Vikipeediamallidele lähedasem oleks muuta sümptomid alapealkirjadeks. Vastavalt tuleks alustada ka täislausega.


 Inimene, kes põeb narkolepsiat, - kas saaks lühendada? narkoleptik?

võib tõenäoliselt päeva jooksul muutuda uniseks, olla lihtsalt väga väsinud või jääda magama ebasobivates kohtades.


 Antud haigusega isikud ei ole võimelised kogema sügavat ning taastavat und – nüüd, kas kõik nendest? Jääb mulje, et kõik.


Tegelikult elavadki - „Tegelikult“ on äärmiselt hinnanguline. Püüa asendada. Jälle: kas kõik?



 Päevased uinakud on enamasti füüsiliselt vastupandamatud, ometigi võivad mõnikord esineda märgid, mis viitavad peatselt saabuvale unele.  – Saab selgemalt ja kompaktsemalt väljendada.


kahjuks – hinnanguline, võiks eemaldada.


 regulaarselt – korrapäraselt?


 võib ööuni olla killustunud – originaalne väljend, aga ei ole selles kindel. Mõtle veidi.


episoodiline seisund – kas selline asi on olemas eesti keeles? Sõnades tundub vastuolu, aga ehk tead meditsiiniterminoloogiat paremini.

Kas „episoodile“ eestipärasemat vastet ei ole?


unenäo sarnased kogemused – see kõlab veidralt, aga ilmselt ongi kummaline kogemus.


Igaks juhuks juhin tähelepanu, et „esmane“ on esmajärguline või primaarne, tavaliselt erineb „esimesest“


kuid, aastaid – kuid või aastaid

regulaarset – jälle, korrapärast?

Organismi ärkvelolekul on ajulained tavaliselt rütmiliselt korrapärased.

 esmalt jääb magama, - pole kindel, kas on hea tõlge.


Kahjuks ei sobi Vikipeedia artiklid ise teiste artiklite allikateks. Vikipeedia üritab alati väljapoole viidata. Ehk on võimalik leida viide.


 Umbes pärast tunni möödumist NREM une algusest hakkavad ajulained näitama rohkem aktiivsemat mustrit.  – See lause ei ole eriti hea. Saab lühendada. Segane on ka, mis on aktiivsem muster ja kuidas seda näidatakse.


Narkolepsia puhul NREM ja REM unestaadiumite järjekord ning pikkus on häiritud

Eesti keeles verb on tavaliselt teine element. Narkolepsia puhul on ... jne.


REM uni esineb – kas ta ikkagi esineb? Lauset ei ole vaja kooloniga siduda, teeb liiga pikaks.

Narkolepsia puhul NREM ja REM unestaadiumite järjekord ning pikkus on häiritud: REM uni esineb magama jäämise alguses, mitte pärast NREM unestaadiumi nagu tavaliselt.

Narkolepsia puhul erineb NREM ja REM unestaadiumite järjekord ja pikkus tavalisest. Ebatavaliselt esineb narkolepsia-haigetel tihti REM unestaadium enne NREM-i. Või midagi muud. Ise otsusta, mis tundub parem.


„Seega, narkolepsia on haigus, mille puhul REM uni esineb ebaharilikel aegadel. Lihtsamalt öeldes:“ - pole vajalik.


Sellel on mitmeid tagajärgi. – „See“ on antud juhul veidi umbmäärane. Pigem midagi nagu: Tavapärasest erineval NREM ja REM unestaadiumite järjekorral on mitmeid tagajärgi.

Lõigul on puudu viide ning pole kindel, kas kogu jutt on vajalik. (Mõneti kordab varasemat.)


Pärast haiguse avastamist ei osatud esialgu kindlaks määrata, mis seda põhjustab. Intrigeeriv. Kuidas avastatakse haigusi? Antud hetkel siis sümptomitekogumi kirjeldamine?


küll aga olid teadlased avastanud – Olid avastanud siis mis ajaks. Haiguse avastamise ajaks?

indiviidide hulgas antud haiguse levikut – Kas narkolepsia levib indiviidilt indiviidile? Võib-olla on mõni täpsem termin?

Terve lause ehitust saab lihtsustada. Lause saab teha mitmeks.


Täpsemalt öeldes, tundus teadlastele, et olemas on tugev seos narkolepsia ning teatud geneetilise seisundi vahel.

Pole vaja: täpsemalt öeldes. Sissekanne hakkab muutuma juba jutustuseks.

teatud geneetilise seisundi – Mul on mulje jäänud, et geenid on ikkagi eluks ajaks ja muutumatud. Ei tea, kas nüüd seisund on hea sõna. ’Condition’ antud juhul viitab üldse patoloogilisele fenotüübile?


Üks faktor, mis näib soodustavat narkolepsiat, on seotud 6. kromosoomipiirkonnaga, mida nimetatakse HLA kompleksiks.  – See on sisuliselt juba segane. Haigus avastati 19. sajandil, aga 6. kromosoomist ei teatud küll vähemalt poole sajandi jooksul?


 tundub ilmnevat korrelatsioon – jälle tundub. Korrelatsioon ikkagi kas on või ei ole, on tugev või on nõrk!


riski auto-immuunvastuses valku tootvatele neuronitele ajus – mille riski?


mida nimetatakse hüpokretiiniks või oreksiiniks – veel selgem oleks „hüpokretiin e. oreksiin“


Indiviididel antud terviserikkega on sageli vähenenud konkreetset valku tootvate neuronite arv ajus. – Sõnajärg!

 konkreetset valku – konkreetne valk on minu lugemisel (ükskõik milline) „kindel“ valk, mitte „see“ valk


ühiseid jooni – et narkolepsial ja neil geenidel on kohati samad tunnused?

 tõestatud katsetele – mis need on?

, on päritavuse viis siiski veel teadmata. – ehk annab paremini sõnastada.


Diagnoosi on väga lihtne määrata – tõenäoliselt Sa tead paremini, aga minu teada ravimeid määratakse, diagnoosimine on pigem kirjeldamine.

Diagnoosi on väga lihtne määrata, kui kõik sümptomid on olemas, küll aga kui puuduvad äkilised magamishood ja katapleksia on nõrk või ei esine üldse, siis see nii kerge ei ole

Tee lause lihtsamaks, lühemaks ja mitmeks.

 polüsomnograaafiline – mõiste

salvestatakse mitmeid närvide ning lihastega seotud funktsioone – veidi küsitav, kas funktsioone on võimalik salvestada? Ehk seletad.


see võib vahel anda ka vale informatsiooni – et mõnikord siis valetab?


Hiljutiste uuringute põhjal on leitud, et on võimalus mõõta ka hüpokretiini taset seljaaju vedelikus, mille abil on samuti võimalik diagnoosida narkolepsiat - ebatavaliselt madal tase näitab häiret.

Lihtsusta lauset kui võimalik.

 kui MSLT tulemused on ebaselged või raskesti tõlgendatavad. – mõnikord on üldse valed?


Patsiente võib oluliselt aidata, kuid täielik ravi puudub. Paranda sõnastust.

Ravi on individuaalselt kohandatud, põhinedes sümptomitele ning terapeutilistele vastustele. – Kõlab nagu erakliiniku reklaam. Kas mõte on selles, et ravi *tuleb* individuaalselt kohandada?


 saavutada optimaalne kontroll  - huvitav väljend. Lause jääb veidi arusaamatuks.


Meditsiinilised korrigeerimised – segane.


Kuigi suukaudselt manustatavad ravimid on põhilised, siis eluviisi muutused on samuti olulised. Põhilised mis? S.o. lemmikud? Mõjusaimad? vms. „Eluviisi muutused“?


Peamised ravimid, mida kasutatakse antud haiguse raviks, on kesknärvisüsteemi stimulandid nagu metüülfenidaatamfetamiinmetamfetamiinmodafinil jne.

Haiguse raviks kasutatakse peamiselt kesknärvisüsteemi stimulante nagu ...

Lisaks veel on katsetatud ka teiste ravimitega, nagu kodeiin [16] , selegiliin [17].

Sa vist tead et tegu ei ole kesknärvisüsteemi stimulantidega. Aga lugeja ei tea. Lause sisaldab ka liiga palju sõnu.


Katapleksiat ja teisi REM une sümptomeid on võimalik  - ma sain aru, et katapleksia on lihasnõrkus?

kolmetsükliliste antidepressantidega – mis need on?

Eelmises lauses oli nagu ees koma, selles mitte. Kumb siis õigem tundub?

Olemas on ka venlafaxine – antidepressant, mis tuleb toime ka katapleksia sümptomitega, kahjuks aga omab silmnähtavaid kõrvalmõjusid, seal hulgas tekitab ka unehäireid. 

Lihtsusta lauset.

 efektiivne toime – et saab vähese ravimiga palju haigust ravitud?

Stimulante kasutades ei ole võimalik maha suruda päevast unisust ning see ei lahenda ka tegelikku probleemi. Viimased võivad abiks olla mõnele aktiivsele tegevusele päeva jooksul, kuid algpõhjus siiski jääb ja muutub aja möödudes potentsiaalselt hullemaks. Elustiili muutused, mis sisaldavad stressi vähendamist, rohkem liikumist (eriti ülekaalulistel isikutel, kes kogevad sageli koos EDS-ga ka uneapnoet ningnorskamist) ja vähem stimulantide tarbimist (nagu kohv ja nikotiin), on tõenäoliselt väga head abiravimeetodid.

Püüa sõnastust lihtsustada ja vähem jutustavamaks teha.


Sõna „omama“ teeb üldiselt lauseid kohmakaks. Asendada saab sõnapaariga „Isikutel on“. Loe artikkel lõpuni jälgides lauseehitust.




Edu vigade kontrollimisel! Kui valmis, anna teada! Vaatan uuesti üle.


PeeterT (arutelu) 14. oktoober 2013, kell 16:23 (EEST)[vasta]


Sa oled teinud päris edukat tööd teksti parandamisel ja just selle loetavus on oluliselt paremaks saanud! Hästi!

Mõnes kohas veel natuke noriks, loodan, et väljatoodu on sama lennukalt parandatav.


kogevad tihti häiritud ööund ning ebanormaalseid päevaseid uneharjumusi. 

- kas nad "kogevad harjumusi"? - ühildumist saab parandada.


alles pärast tunni möödumist alates uinumisest

- seda määratlust saab eesti keeles paremaks teha.

Keelenõuandlast: Kontrollitakse eesti keeles vigu, tähendus pole sama kui inglise keeles. (sobiv on Kontrollib dokumente. Kontrollis töö üle. Kontrollib, kas kõik on õige. Ei sobi „Kontrollib olukorda.“)“ http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=kontrollima&F=M http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=kontrolli&F=M


Päevane liigunisus on peamine, mis narkolepsiat kirjeldab, isegi pärast piisavat ööund.

Antud juhul, et ta kirjeldab narkolepsiat isegi pärast piisavat ööund? Kui vältida igasugu kiilkonstruktsioone saab teha lauseid nii lihtsamaks kui ka üheselt mõistetavamaks.


Teatud osa antud haigusega isikutest ei ole võimelised kogema sügavat ning taastavat und, nagu terved inimesed seda teevad.

Paljud narkolepsia-haiged ei koge tervetele inimestele tavalist sügavat ja taastavat und. (Antud juhul on s. uni ja t. uni ju mõisted, eksole. Une sügavus ei ole lihtsalt subjektiivne tunne? Tuleks viidata teistele artiklitele.)


Päevased uinakud on tavaliselt ootamatud ning enamasti füüsiliselt vastupandamatud.

P u saabuvad tavaliselt ootamatult ning ei allu inimese kontrollile. (vrd füüsiliselt vastupandamatud uinakud) Äkki mõtled veel parema lause välja.


Killustunud - ei ole terviklik. Ok, toimib.

Põhjused - ok, palju parem!

Ulatuslikult viitamata alade puhul pean kahjuks viitama KKK-le.

*Ingliskeelses vikiartiklis ei ole allikaviiteid. Mis ma teen? Kui tahad siiski sealset materjali kasutada, peaksid püüdma ise tekstile sobivaid allikaid leida. Kui see ei õnnestu, siis pead kahjuks selle tekstiosa või artikli kõrvale jätma kui viitamata ja ebausaldusväärse.

Lihtsaim viis oleks Sul ehk leida teised viited sellele. Üldiselt aga jah, viitamata teksti ei tõlgita.


Ok, anna teada kui sammud tehtud. Varsti on valmis ka!

PeeterT (arutelu) 19. oktoober 2013, kell 13:53 (EEST)[vasta]

Täiendan:

aga narkolepsia-haigete REM unefaas algab juba mõne minuti jooksul. - siin läks nüüd vist liiga kaugele, kas kõikidel on nii?
uneharjumusi. - kas neid on mitu?

Isegi pärast piisavat ööund on päevane liigunisus peamine, mis narkolepsiat kirjeldab. Ok, see on ehk veidi parem, aga sõnastuse muutmiseks enamasti ei piisa järjekorrast. Praegu on see mitmetähenduslik: kas narkolepsia kirjeldus on see, mis peaks sõltuma ööune piisavusest, päevase liigunisuse (muide lisa link) peamisus või mis. Muuda sõnastust ja arvan, et saab parem.


Kasuta täislauseid: Tagajärg: kannatajad ei pea end sundima töötama kella 9-17 graafiku järgi, kui nende keha ei ole võimeline seda tegema. Puuduks ka olukord, kus tuleb aktiivsuse säilitamiseks võtta stimulante, sel ajal kui keha tegelikult vajab puhkust.

sidekriips "kuni" tähenduses tuleb muuta mõttekriipsuks (igal pool). kella 9-17 puhul ei saa päris hästi aru, mis käändes need on.

Viited on mõnikord lause keskel kui väide tundub lõppevat lause lõpus.

Lisada võiks ka viiteid üldiselt, nt 'aladiagnoositud haigus' nimisõnana võiks olla mõiste. Viitamata on REM, une-ärkveloleku tsükkel jne.


Peaaegu valmis. Anna teada kui viimased ettepanekud on parandatud.

PeeterT (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 13:42 (EEST)[vasta]