Kasutaja:Uus Lisaja/Tallinn

Allikas: Vikipeedia

Tallinn on linn Põhja-Eesti rannikul Tallinna lahe ääres. Tallinn on Eesti Vabariigi pealinn ja Harju maakonna halduskeskus.

Tallinna linna esmamainimisajaks peetakse 1154. aastat, kui Sitsiilia kuningriigi kuninga Roger II õukondlane araablane Muḩammad al-Idrīsī joonistas maailmakaardile Soome lahe ääres linna qlwry või flwry, mida on loetud ka Kaleweny, mida peetakse tänapäeva Tallinna esmaseks asulaks ja sadamakohaks. Tallinna ajalooline nimi on olnud saksapärane Reval (ka Revel), mis tuleneb muinasmaakonna Revala nimest. Teadaolevalt esmakordselt mainiti Revalit koos oma kodanikkonnaga (civitas Revaliensis) linnana 1238. aastal. Linn sai Lübecki linnaõigused 15. mail 1248. Eesti Vabariigi iseseisvumisel 1918. aastal võeti kasutusse eestindatud nimi Tallinna, mis 1933. aastal ainuüksi kohandati nimetavas käändes Tallinn'aks.

Tallinn hõlmab 159,3 km² suuruse maa-ala, mis jaguneb kaheksaks linnaosaks, mis jaotuvad 84 asumiks. Linna halduspiiridesse kuuluvad ka Ülemiste ja Harku järv ning Aegna saar.

1. veebruari 2017 seisuga oli Tallinnas 443 977 registreeritud elanikku ehk iga kolmas Eesti elanik on registreeritud tallinlaseks.

[1]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

https://www.tallinn.ee/est/TalVlinn-arvudes

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinn arvudes. https://www.tallinn.ee/est/Tallinn-arvudes. {{netiviide}}: puuduv või tühi pealkiri: |pealkiri= (juhend)