Kasutaja:Margarita95/Tšliili põllumajandus

Allikas: Vikipeedia

Põllumajanduse tähtsus riigi majanduses[muuda | muuda lähteteksti]

Põllumajanduse osatähtsus riigi SKTs on 3.5%. Põllumajanduse osatähtsus rahvastiku hõivatuses on 13.2%. Põllumajandus on üks juhtivaid majandusharusid.[1]

Põllumajanduse arengu eeldused[muuda | muuda lähteteksti]

Tšiili asub Andide lõunaosas, sel põhjusel Tšliilis on mägine pinnamood.[2] Tšliili territooriumil asuvad mäed, orud, järved, vulkaanid, jõed, metsad, liustikud ja kõrbed. Ligi 80% Tšiili pinnast on kaetud mägedesega.[3] Tšliili asub mitmes kliimavöötmes: troopilisest põhjas mõõduka ookeaniliseni lõunas. Üldiselt aga kliima on vahemereline. Mullad on ka väga mitmekesised. Mõnes piirkonnas on viljakad, aga teistes on ebaviljakad. Üldiselt, Tšliili loodustingimused on abasoodsad põllumajandusele. Aga peamiselt põllumajandus on koondunud keskosas ja seal on soodsad tingimused põllumajanduse arengule:kliima on mõõdukalt vihmane ja territoorium on tasandikud.


Maakasutamise struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Maismaa pindala-74353.20 Põllumaa pindala osa on 21%; Kunstliku niisurusega maa pindala (ei ole andmeid); Haritav maa on 1,7% riigi territotiumis. Mitmeaastased põllukultuurid hõivatavad 0,6% pindalast ja rohumaad 18,9%. Metsade pindala on 21,9% maismaast pindalast. Muud maad hõivatavad on 56,9%. Siseveekogude pindala on 1,7% riigi territotiumist.

Taimekasvatus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšliilis kasvatatakse väga palju erinevaid taimi. Esimesel kohal on viinamarju, teisel kohal on suhkrupeete ja kolmandal kohal on kartuleid.

Loomakasvatus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšliilis peetakse karju, pühvleid, kanu, kalkuneid, eesleid, kitsi.

Toiduainetööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšliilis toodetakse: palju erinevaid õlisid: puuvillaõli, linaseemneõli, oliiviõli, rapsiõli, sojaõli, päevalilleõli; alkohoolseid jooke: vein ja õlu; meevaha; karide nahku; karide liha; kanaliha; lehmapiima; kitseliha; kitsepiima; kanamune; mett; sealiha; võid; erinevaid juuste.

Kaubandus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšliilisse imporditakse nisu, sorgo, maisi, toidujäätmeid, rafineeritud suhkru ja muud. Tšliilist eksporditakse õunaid, viinamarju, veini ja muuud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. Uus maailma atlas. Jana seta, 2010
  3. Uus maailma atlas. Jana seta, 2010