Kasutaja:Kruusamägi/Arhiiv 1

Allikas: Vikipeedia

Tagasi kasutaja aruteluleheküljele

Arhiveeritud arutelu on lihtsama jälgimise huvides pealkirjastatud ja lisatud on mõned signatuurid.


Tere tulemast Vikipeediasse, Iffcool!

Palun kasuta Vikipeedia vormingut, näiteks '=' asemel kirjuta 'on'.

--Metsavend 28. juuni 2006, kell 21.04 (UTC)

Tähelepanujuhtimine vigadele[muuda | muuda lähteteksti]

Toimetamismärkeid ei tohi ühepoolselt ära võtta. Artiklites Vasegravüür ja Litograafia on põhiline probleem selles, et tärne on kasutatud seal, kus pole tegemist loeteluga. Tärnide asemel tuleks kasutada lõiguvahesid (jätta redigeerimisaknas lõikude vahele tühi rida). Andres 4. juuli 2006, kell 20.42 (UTC)

Samuti ei tohi kasutada mõttekriipsu (–) asemel sidekriipsu (-). Andres 4. juuli 2006, kell 20.45 (UTC)

Ka Metsavenna märkust ülalpool ei ole Sa arvesse võtnud (Erker). Andres 4. juuli 2006, kell 20.46 (UTC)

Aga mis alusel neid {toimeta} märke siis ära võetakse? Enda arust kirjutasin igati põhjaliku artikli valmis ja ikka veel, on vaja väga midagi toimetada!? Olgu, et väikesed parandused. Ja seda tärnide asja vaatan veel kuskilt järgi... tõesti, et tohi või? (nii hästi nagu sobisid) iffcool

Las kogenumad kasutajad toimetavad, Sa saad sellest õppida. Meil on toimetamist vajavat materjali nii palju, et Sinu asjadeni pole jõutud. Kui inimene, kes toimetab, leiab, et toimetada enam midagi pole, siis ta võtab selle maha. Kui keegi teine leiab, et on tarvis, siis paneb tagasi. Mõned vead on väga silmatorkavad, isegi kui nende parandamine seisneb väikestes parandustes. Jutt ei olegi muust kui vormistuse viimistlusest. Andres 4. juuli 2006, kell 20.51 (UTC)

Kuidas ei ole arvesse võtnud. = enam ei kasuta ja nende reeglite uurimine on poolepeal. Neid on natuke liiga palju, et kõik meelde jääksid ja midagi tähelepanuta ei jääks. Pole veel harjunud selle kõigega. Ning mis vahe on neil kriipsudel?

Eks ma edaspidi siis toimetamisse ei sekku. iffcool

: Mõttekriips saadakse redigeerimisakna alt (vasakpoolne kriips) või kopeeritakse Wordist. Mõttekriipsu ja sidekriipsu kasutamise kohta vaata eesti keele grammatikat.
Toimetamismärge ei ole mõeldud Sinule etteheiteks, vaid toimetamist vajavate artiklite märgistamiseks. Keegi ei eelda Sinult, et Sa kõike perfektselt teeksid. Andres 4. juuli 2006, kell 20.55 (UTC)

Tänan sellele tähelepanu juhtimast! :D Ma hakkasin juba paaniliselt klaviatuuri pealt mõttekriipsu otsima. iffcool

Pildid artiklis[muuda | muuda lähteteksti]

Ole hea ja ära lao hunnikus pilte artiklitesse. Vikipeedia ei ole pildigalerii. Pildid on illustreerimaks teksti. Sellised pildigaleriid teevad lehekülje "raskeks" ja aeglasema ühendusega mõtetult pikaks lehekülje ootamise (oodates piltide laadimist mis ei anna artiklile otseselt midagi juurde) Piltide jaoks on olemas Commons ja välislinkidesse saab lisada lingi sinna ja kes soovib vaatab sealt pilte.

ja kenaks tavaks on oma tekstidele arutelu lehel lisada allkiri, teine ikoon üleval ääres, või neli lainet ~~~~. edu, huvitavad artiklid on --TarmoK 13. juuli 2006, kell 19.52 (UTC)


Mul on piltide asjas eriarvamus. Kõiki pilte, mis on Commonsis, ei pea kasutama, kuid Commons ei saa asendada illustratsioone artiklis. Andres 13. juuli 2006, kell 20.01 (UTC)
Pildigalerii ei ole ju illustratsioon. Pildid peaksid olema teksti toetuseks, kuid kui tekst ei maini piltidest midagi siis ... On üks asi kui on tekst ja selle juurde on lisatud pildid täiendamaks teksti (=illustratsioonid), teine asi kui on vaid pildid piltide pärast ("parim" näide: Varssavi). --TarmoK 13. juuli 2006, kell 20.22 (UTC)
Varssavi puhul ei ole pildigaleriil tõesti suurt mõtet, liiatigi on võimalik igast objektist ka eraldi kirjutada. Kunstniku puhul on pildigaleriil siiski mõte, sest rohked pildid koos annavad tema loomingust parema ettekujutuse. Tõsi küll, see ei tähenda, et just kõik pildid peavad artiklis olema. Põhimõtteliselt saab ka kirjutada igast pildist eraldi artikli. Andres 13. juuli 2006, kell 21.25 (UTC)

Piltide loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Lisasid artiklisse Hammasrataspump eestikeelse joonise. Kuidas sa seda tegid? Kas kasutasid mingit programmi? Muidu Respect.--Animagi 16. oktoober 2006, kell 03:09 (UTC)

Tänan! Aga tegelikult on asi väga lihtne (keerulisem on pigem oskussõnade tõlkimine, aga pildi all oli kõik olemas).
Programmina kasutasin programmi PhotoFiltre (Photoshopi, ega muid sarnaseid programme mul ei ole). Kui oled huvitatud, siis klikka siia! (muinu arvates igati mugav ja samuti eestikeele toega programm). Ja teostus ise ei ole samuti keeruline: eemaldada eelnev tekst ja kirjutada uus tekst asemele.
Vaata ka minu pilte commonsis (pooled on sarnased teksti tõlkimisega pildid)
iffcool 16. oktoober 2006, kell 12:17 (UTC)

Tühjad kategooriad[muuda | muuda lähteteksti]

Tühju kategooriad ei maksa luua (nt Islami keraamika), kui ei kavatse sinna artikleid lähiajal luua, tihtipeale need kategooriad jäävadki pika aja jooksul tühjadeks. --Dj Capricorn 16. detsember 2006, kell 17:24 (UTC)

Mul on plaan lähiajal mõned artiklid nendesse kategooriatesse tekitada, seega ei usu, et need tühjaks jäävad. Kuigi näiteks Islami keraamika alla üle ühe artikli vaevalt kirjutada oskan. iffcool 16. detsember 2006, kell 17:42 (UTC)

"Vaata ka" kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka vahest vikipeedia reegleid: Vikipeedia artiklid, mis on teemaga seotud, kuid millele põhitekstis ei ole viidatud, võib koondada alajaotuse "Vaata ka" alla. --Metsavend 7. jaanuar 2007, kell 17:50 (UTC)

Ilmselt tuleb reeglites vastavat kohta muuta. See ei saa olla takistuseks lingi "Vaata ka" alla paigutamisel, et temale juba artikli tekstis viidatakse. "Vaata ka" alla tuleb panna lingid, mis sinna sobivad. Siim 7. jaanuar 2007, kell 18:32 (UTC)
Reeglid on selleks, et siin korda hoida. See, mis Vaata ka rubriiki sobib, on väga subjektiivne nagu oli näha Vanem Tao kaastööst. Lihtsam on ju leppida kokku üldistes reeglites ja neid järgida, kui iga artikli või lingi üle vaidlema ja hääletama hakata. --Metsavend 7. jaanuar 2007, kell 19:21 (UTC)
Seda küll, aga ega ülaltoodud reegli järgimine ei välista igasuguse pahna toppimist "Vaata ka" alla. "Mis on teemaga seotud" on väga mitmeti tõlgendatav lause ja paraku käib Vikipeediat reostamas selliseid kaaskodanikke, kellel need seosed väga vildakad juhtuvad olema. Mõtlen siin peamiselt taasaktiveerunud Atsi. Siim 7. jaanuar 2007, kell 19:52 (UTC)
Ma ei leia siiski, et põhiliste siselinkide väljatoomine kuidagi kahjustaks artikli kvaliteeti. Neid linke võib otsida artikli tekstist (kus nad ei tohiks esineda enam kui üks kord) aga milleks?
Mina leian endiselt, et need (ja ka iga teise artikli põhilingid) peaks eraldi välja tooma ja ma olen samamoodi kirjutanud oma enamuse artikleid. iffcool 7. jaanuar 2007, kell 18:02 (UTC)
Kui sa nii arvad, siis tee ettepanek reeglite muutmise kohta ja võid nõuda hääletust. Mina arvan, et nende linkide lisamine on ülearune. Kes vähegi viitsib artiklist silma üle lasta leiab need lingid ka tekstist üles. --Metsavend 7. jaanuar 2007, kell 18:27 (UTC)

Kui juba mainida muudatusettepaneku tegemist (ma vaatasin järgi, reeglites jah selline kahtlane punkt kirjas [1], mida muuta võiks), siis kuna ma varem mõnda muudatusettepanekut teinud ei ole siis hästi ei tea, kuidas selle tegemine toimuma peaks.

Samuti tekitasin artiklisse Sydney ooperiteater uuesti "Vaata ka" osa. Sedapuhku asendasin küll lingi "Sydney" lingiga "Modernne ekspressionism" (see arhitektuurivool peaks olema vastutav antud ehitise loomisele). Oleks tore, kui see osa nüüd kolmandal korral kustutamata jääb (selle võiks järgi jätta kas või selleks, et sisukorda tekitada ja seetõttu mahub ka esimene pilt sissejuhatuse kõrvale hästi ära). iffcool 7. jaanuar 2007, kell 18:51 (UTC)

Muudatusettepaneku võid teha selle lehekülje arutelulehel, kus reegel kirjas on. Mingit formaalset protseduuri ei ole. Lihtsalt arutame. kui konsensusele ei jõua, siis on mõeldav ka hääletus.
"Vaata ka" alla lähevad üldjuhul sellised lingid, mis on lugejale kasulikud, kuid mida ei oska artikli teksti paigutada. Kui on tegu väga tähtsa lingiga, siis see võib seal ka minu meelest olla isegi juhul, kui see link artikli tekstis sees on. Eriti kehtib see pikkade artiklite kohta. Reegli sõnastust võib ju vastavalt muuta. Ja üldse, ükski Vikipeedia reegel ei ole absoluutne, välja arvatud põhiprintsiibid (neutraalsus jms). Andres 7. jaanuar 2007, kell 20:08 (UTC)
Igal konkreetsel juhul tuleb eraldi läbi arutada, millised lingid on vajalikud. Põhiosa asjassepuutuvatest linkidest peaks igatahes olema artikli tekstis. Andres 7. jaanuar 2007, kell 20:09 (UTC)

Numbrid eestikeelseks[muuda | muuda lähteteksti]

Palun paranda enda loodud artiklites-tekstis numbrid eestikeelseteks. Sinna, kuhu anglo-ameerika maailmas koma pannakse, panevad mandri-eurooplased (eestlased sh) punkti (selle punkti võib loomulikult ka panemata jätta). Risti vastupidine on ka arvu täis- ja murdosa eristamine - mitte-ingliskeelne Euroopa kasutab selleks koma. Eestikeelses tekstis tohib arvus olla ainult üks koma. - Urmas 25. veebruar 2007, kell 11:30 (UTC)

Arhiveeritud: iffcool 6. september 2008, kell 23:46 (UTC)

Sai natuke uusi lõike lisatud. Ivo 8. september 2010, kell 18:14 (EEST)

Arhiiv[muuda | muuda lähteteksti]

Proovisin ka arhiivitegemise ära. iffcool 5. juuni 2007, kell 14:35 (UTC)

Mälumäng[muuda | muuda lähteteksti]

Hei. üldises arutelus pakkusid välja Vikipeedia võistkonna mälumängudel. kas jälgid ise mälumängude toimumise aegu ja kohti? sügisel on vist jälle hooaja algus, eks siis kuuleb täpsemalt. avjoska 15. juuni 2007, kell 17:36 (UTC)

Tegelikult ei ole jälginud, kuna sügiseni veel aega.
Samas mõtlesin ma küll natuke sellel teemal. Näiteks: see, et tollel väljapakutud võistlusel (Eesti võistkondlik EMV vms., mis lihtsalt oli sellel ajahetkel minu mäletamist mööda ainus võistkondlik mälumänguvõistlus) oli osavõtumaks inimese kohta poole kõrgem kui ma oleks uskunud, et on osavõtutasu terve meeskonna kohta. Sellega meenus mulle, et Oru külas, Kose vallas (Tallinn-Tartu maantee ca. 34 km) toimub juba mitmendat aastat selline üritus nagu Mäluveski. Võistkondlik, vist 5-6 vooru (talv-kevad), tasuta.
Kuna koolivälisel ajal (st. õhtupoolikul) on bussiliiklus Kose aleviku ja Oru vahel peaaegu olematu, ei ole ma varem selle võistluse vastu huvi tundnud. Siiski oli mul plaanis järgmisel aastal sealt nii kui nii osa võtta, kuna mul mitu tuttavat Oru kandist on eelmistel aastatel osa võtnud. Kui leidub aga huvilisi siis võib ka Vikipeedia meeskonna Mäluveskile üles rivistada ning ma oleksin igati valmis sellesse meeskonda kuuluma.
Lisavaatamist huvilistele: EMLi kalender 2007/08, esialgne versioon
iffcool 15. juuni 2007, kell 20:57 (UTC)

üx küs[muuda | muuda lähteteksti]

mul tekkis üks küsimus seoses su tehtud malliga Kasutajaaktiivsus. Asi selles, et millist redigeerimiste arvu seal mõeldakse – kas üldist või näiteks ainult artiklite nimeruumis? Ja siis kena oleks kui sa sellest ka malli enda arutelulehel teada annaksid. - Ahsoous 21. juuni 2007, kell 20:20 (UTC)

Üldist aktiivsust. Minu arvates on ka arutelulehtedele kirjutatu midagi, mis aktiivsust näitab. iffcool 21. juuni 2007, kell 20:32 (UTC)
Niipalju siis eelnevast küsimusest. Seetõttu Sul ainult 14 000 redaktsiooni oligi märgitud jah? Muide hiljuti tekkisid ka mallid: Mall:Kasutaja:Poliitilised avaldused, Mall:Kasutaja:Inklusionist, Mall:Kasutaja:Redigeerimine ja kahjuks ei ole keegi neid veel kasutanud. Äkki meeldivad? iffcool 21. juuni 2007, kell 22:16 (UTC)
njah, see 14000 oli muidugist sellest tingitud :p muidugi iseenesest on seegi kohutavalt suur arv, aga nende muude koha pealt eks ma vaatan (see võtab aega) - Ahsoous 22. juuni 2007, kell 12:49 (UTC)
khmm... seda et vaata et kui nende mallide pealkirjad on kujul Mall:Kasutaja:ja veel miskit, siis ei õnnestu malli kasutada pöördudes selle poole {{Kasutaja:ja veel miskit}}, nii et tegelt soovitaks need teisaldada sellise pealkirja alla kus pärast sõna 'Kasutaja' ei oleks koolonit (et see teine koolon ei meeldi tarkvarale) - Ahsoous 22. juuni 2007, kell 19:11 (UTC)
Seda avastasin ka mina pärast esimeste mallide loomist, kui ma püüdsin neid oma kasutajalehele lisada. Kujul {{Mall:Kasutaja:Veel miskit}} töötavad nad aga hästi ja seetõttu ei ole ma plaaninud mingit nimevahetust. iffcool 22. juuni 2007, kell 22:03 (UTC)

Esimese aasta statistika[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese aasta jooksul (28. juuni 200628. juuni 2007), mis ma olen olnud tegev Eesti Vikipeedias, olen teinud 2129 redaktsiooni (5,83 redaktsiooni päevas), loonud 208 artiklit ja 64 malli (0,57 artiklit päevas; 0,175 malli päevas). Redigeerimisi lehekülje kohta on keskmiselt 2,35 (2129 redigeerimist/ 907 erineval leheküljel).

Esimese 320 päeva jooksul tõusin ma aktiivsuselt 32. kohale Eesti Vikipeedia kõige aktiivsemate kasutajate seas.

Redigeerimised jagunevad: 77,2 % artiklites, 6,1 % artiklite arutelulehekülgedel, 5,6 % mallides, 4,4 % kasutajalehekülgedel, 3 % kategooriates, 1,8% kasutajate arutelulehekülgedel, 1,2 % mallide arutelelehekülgedel ja 0,7 % mujal.


Allikad: [2], [3], [4] ja [5].

iffcool 2. juuli 2007, kell 10:46 (UTC)

Kultuurimälestis[muuda | muuda lähteteksti]

Kas oleksid nii kena ja kujundaksid ühe kena malli, mille saaks panna igale Eesti kultuurimälestise artiklile juurde. Malli juurde pakuks järgneva pildi -

--Hendrix 14. august 2007, kell 14:48 (UTC)

Hakkan kohe asjaga pihta (kui ma mu tegevuse kõrvalt tunniga valmis ei saa, siis võib asi mõne päeva aega võtta – kohe lähen taas tööle).
Muidu on mul sellest parem pilt. Tartu Jaani kiriku küljest pildistatud. Kui ma ainult selle pildi kuskilt üles leian (tavaline arvuti mida kasutan on remondis). iffcool 14. august 2007, kell 14:58 (UTC)
ma lihtsalt tegin sellise pildi. Kui Sul on parem foto, siis loomulikult kasuta enda oma.--Hendrix 14. august 2007, kell 15:10 (UTC)
Nüüd olemas Mall:Kultuurimälestis. Kuna ma ei teadnud, mis täpselt seal peaks olema, on mall selline. Loodan, et sobib ja et midagi puudu ei ole.
Pärast äärte lõikamist ei teagi, kas pilt suurt parem on, enne oli nagu mõjuvam aga malli jaoks sobimatu. Muidu on Sinu pilt vist sombuse ilmaga tehtud - see ka ainukeseks miinuseks. Plussideks aga on ühtlane taust ja täiesti otse tehtud pilt.
tegelikult oli lihtsalt varjus, päike oli täitsa olemas. Mind nati häiris see kontrastsus, mida tekitab päikesevalguse otsene peale langemine. Tegin ka paar pilti päikese käes olevast embleemist - aga kohe mitte ei meeldinud. Võimalik, et mul selline iseärasus - pehmete ja pastelsete toonide eelistamine.--Hendrix 15. august 2007, kell 15:37 (UTC)
P.S. Tekitasin Su pildile raami ümber. Muidu jättis nagu palju tühja ruumi enda ümber (loe: häiris mind oma tühja ruumiga). iffcool 14. august 2007, kell 16:05 (UTC)
mis ka Viki rahvas asjast arvab?--Hendrix 14. august 2007, kell 16:11 (UTC)
Viimane variant on söödav. Andres 14. august 2007, kell 16:18 (UTC)

Kõiksugu kriipsud artiklites[muuda | muuda lähteteksti]

Parem hilja, kui mitte kunagi, tahaksin ma küsida side- ja mõttekriipsude kasutamise kohta Vikipeedias.
Võimalusi on nagu kolm: - – —. Kus midagi kasutama peaks?
Küsimus seisneb selles, et eesti keele reeglitest ma nüüd "tüüpilise eestlasena" eriti läbi ei näri ja kipun sellise koha peal vigu tegema. Samuti ei näe ma mõtet sellel, et teised minu vigu parandavad (aga kui seda teha veel ükshaaval, ajab see mind lausa närvi). Näiteks artikkel Kose.
Samuti kui keegi teab veel mõnda minu "tüüpviga" paluksin sellele tähelepanu juhtida. iffcool 6. september 2007, kell 18:07 (UTC)

Neist kolmest esimene on sidekriips, teine ja kolmas on mõttekriipsud. Vikipeedias kasutame mõttekriipsuna ainult teist, mitte kolmandat.
Sidekriipsu ja mõttekriipsu kasutamise reeglite kohta vaata Eesti keele käsiraamat O60, O61. Andres 6. september 2007, kell 18:23 (UTC)
Katsun veel lihtsamalt seletada... Kui on kriips tähenduses "kuni" (näiteks "1935–1977"; "I–IV klass"), on mõttekriips (–). Kui on kriips sõna sees või sõnade sidumiseks... (näiteks "rock-muusikal", "järk-järgult", "Chupa-Chups"), siis on sidekriips (-). Kui on tegemist lause ülesehituses "sellesamase" kriipsuga (näiteks "eit ja taat – kaks vanakest"; "teose pealkiri – 1955"), siis on jälle keskmise pikkusega kriips ehk mõttekriips (–). Ja seda kõige pikemat (—) pole vist suurt kuskil kasutada... Jürka 6. september 2007, kell 18:45 (UTC)
Tänan! Täpselt seda mul vaja teada oligi. Edaspidi proovin ma neid kriipse õieti paigutada ja kui juhtun oma vanemaid artikleid kohendama, siis parandan ka nendes tõenäoliselt esinevad ja sellesama teemaga seotud vead.
Säärased sidekriipsude ja mõttekriipsude vead on Vikipeedias lihtsalt äärmiselt levinud ja seetõttu on väga raske aru saada, kuidas mingit kriipsu kuskil kasutama peab. iffcool 7. september 2007, kell 14:48 (UTC)
Tegelikult kindluse mõttes küsin näidete varal veel korra üle.
Juhtusin hiljuti parandama artiklit 1920. aasta suveolümpiamängud (artikkel vajab veel parandusi – ortograafiani ma oma parandustega eriti ei jõudnud) ja katkeid sealt:
Henri de Baillet-Latour (1876 - 1942) Peaks: Henri de Baillet-Latour (1876–1942).
Suurima võistkonna pani välja Belgia - 332 sportlast. Peaks: ... välja Belgia – 332 sportlast.
20. aprill – 12. september 1920 jõudsin juba varasemalt parandada. Kas sain kõigest õieti aru?
iffcool 7. september 2007, kell 15:01 (UTC)
Jah. Andres 8. september 2007, kell 08:53 (UTC)

Regarding tripod for camera[muuda | muuda lähteteksti]

Hi, got your username from Andres, I had previously told him that I would donate camera + tripod, but forgot to bring the tripod from Norway. I can however send it to you by ordinary mail if you mail me your postal address, just go to my userpage on English language Wikipedia and mail me by clicking E-mail this user on the left of the page. Hope you find the camera useful and make some good pics for the project! :-) Best regards - Ulf Larsen

Materjale keraamika artiklile[muuda | muuda lähteteksti]

Saadaks sulle meiliga keraamika artikli jaoks materjali "Narva muuseumi toimetised 6 2006" Aivar Kriiska ja Mika Lavento artikli pdf failina. Sooviks sinu meiliaddressi.Akra 24. detsember 2007, kell 19:41 (UTC)
Kas "Saada sellele kasutajale e-mail" ei tööta? iffcool 24. detsember 2007, kell 19:44 (UTC)
Arvan, et töötab kuid sealt pole võimalik midagi kaasa saata.Akra 24. detsember 2007, kell 19:50 (UTC)
Õige jah. Sellele ma ei mõelnud :D
Saadetud. Võtsin selle maha et ei tolkneksAkra 24. detsember 2007, kell 20:04 (UTC)

Kandidatuur[muuda | muuda lähteteksti]

Sean sind üles administraatorikandidaadiks. Palun teata lehel Vikipeedia:Administraatorikandidaadid, kas oled nõus. avjoska 2. jaanuar 2008, kell 22:41 (UTC)

Oled nüüd administraator. Andres 16. jaanuar 2008, kell 20:13 (UTC)


Mall: Kool[muuda | muuda lähteteksti]

Sina vist tegid valmis Malli:Kool. Ole hea ja vaata, mis juhtub artiklites Kohila Gümnaasium ja Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž ning proovi asi korda teha. -Ahsoous 11. jaanuar 2008, kell 05:06 (UTC)

Ma olen seda viga juba pikema aja vältel vaadanud ja igat võimalikku pidi uurinud. Ma lihtsalt ei mõista, mis mul tähelepanuta jääb, sest neis kahes artiklis ei tööta mallid nagu peaksid.
Kõige huvitavam katse oli, kui ma neid malle eri artiklites vahetasin (eelvaated). Kohila Gümnaasiumi artiklis töötas Kose Gümnaasiumi mall ja Kose Kunstikooli mall töötas ka TLHK artikis – kusjuures veatult. Pärast vastupidist vahetamist ei toiminud aga endiselt hetkel mittetoimivad (tühjasid ridasid jätvad) mallid ka nendes kahes Kose aleviku haridusasutuste vastavates artiklites.
Äkki suudad ise mingi vea leida. Mina ei märka mis seda põhjustab. Ehk leidub vastus tolles mainitud katses.
P.S: Palun, kui keegi juhtub minu arutelulehele uut teemat looma, tekitage ka vastav teemapealkiri (== Teema ==; muidu tekitan puuduvad ise, sest vastupidine hallide joontega palistatud arutelu mulle eriti meeltmööda ei ole).
iffcool 11. jaanuar 2008, kell 21:38 (UTC)

request at commons[muuda | muuda lähteteksti]

Hi, I have placed a request at your talk page on Commons. It would really be great if you could help us there :) --139.30.218.237 11. veebruar 2008, kell 14:09 (UTC) (P.S. I am Rimshot)

Kasutaja:Metsamees[muuda | muuda lähteteksti]

Mõni inimene lihtsalt ei õpi. Võta kergelt:-) Andres 17. veebruar 2008, kell 20:41 (UTC)

Mis teha. Viskab närvi mustaks, kui tema artiklites hunniku vigasid ära parandan ja kui mõne tunni möödudes on veerand nendest vigadest tagasi tekkinud. iffcool 17. veebruar 2008, kell 21:13 (UTC)
Noh, parandamisega võib oodata, kuni artikliga enam ei tegelda. Meil on palju selliseid artikleid, mis ootavad parandamist. Andres 17. veebruar 2008, kell 21:29 (UTC)

Küsimus[muuda | muuda lähteteksti]

Mõtlesin kirjutada artikli: Caenorhabditis elegans
Kas see on sobiv artiklipealkiri. Vikipeedias olen ma kohanud nimetust "varbuss" aga Vikipeedia väliselt pole ma seda nimetust kuulnud (pigem C. elegans vms.). Kuna sugukond Rhabditidae ongi eesti keelde tõlgitud kui varbussid siis, kas varbuss saabki olla selle "pisikese ja elegantse" ussikese nimeks? iffcool 10. aprill 2008, kell 13:09 (UTC)

Sugukonna täpne nimi on varbuslased. Varbussiks nimetatakse teda ilmselt sugukonna järgi. Eestikeelse nimena on käibel "sireuss", aga seda pole vist ametlikult tunnustatud. Pealkirjaks sobib Caenorhabditis elegans, C. elegans ja sireuss ümbersuunamisteks. Andres 10. aprill 2008, kell 13:39 (UTC)

Suur tänu![muuda | muuda lähteteksti]

Ma olen väga tänulik, et minu tegemisi pannakse tähele ja hinnatakse ning püüan ka edaspidi võimaluste piires oma tegemisi sporditeemaliste artiklite loomisel ja täiendamisel jätkata. Veel kord suured tänud. --kalle 18. mai 2008, kell 19:05 (UTC)

Arutelu[muuda | muuda lähteteksti]

Leian, et tuleks eeldada, et kasutajad toimivad heas usus, ning ilma süüdistusteta asja arutada. Muidu tekivad tarbetud konfliktid ning väheneb argumentide arusaadavus. Andres 2. juuni 2008, kell 16:58 (UTC)

Täitsa nõus, et peaks. Kuid alati ei õnnestu, eriti kui tuju just kiita pole ja/või eelnev(ad) kommentaarid juhtuvad süüdistava ning provotseeriva laadiga olema.
Samas, kui kasutajad ongi toiminud enda arust väga heas usus aga välja on kukkunud nagu alati, siis ei taheta tihti probleeme endile tunnistada. Kes ikka tahaks väita, et keerasin jah s*** kokku? Sellistes olukordades kipub juhtuma, et väga viisakaks jäämisest pole kasu.
P.S: Mulle koledal kombel meeldib just mainitud ütlus: "Tahtsime parimat, aga välja kukkus nagu alati." Milline Vene president/ peaminister see oligi, kes seda mainis? Tsernomõdin vms? iffcool 2. juuni 2008, kell 18:04 (UTC)
Viktor Tšernomõrdin oli too mees jah.--WooteleF 2. juuni 2008, kell 18:10 (UTC)
Autsaideritel kipub tekkima tunne, et neid ahistatakse. Sellepärast nad ründavadki. Minu meelest on siseringi inimestel suurem vastutus konstruktiivse õhkkonna säilitamise eest. Andres 2. juuni 2008, kell 20:19 (UTC)

Docendo discimus[muuda | muuda lähteteksti]

Tänan viitamast! proovin järgi :) ma samas kui tohib juhin Su tähelepanu - oled kogunud ladinakeelseid väljendeid, mis on imetore - kui viskad pilgu mu kasutajalehe arutelule, leiad ühe viite ekslikule kirjapildile! Tegutsemisrõõmu soovides Kuukiireneid 4. juuni 2008, kell 14:54 (UTC)

Tänan tähelepanu juhtimast. Mu kodulehekülg ja seal leiduvad materjalid vajavad kohati tõesti tõsist ülevaatamist ja lappimist. iffcool 5. juuni 2008, kell 11:13 (UTC)

SMART Technologies[muuda | muuda lähteteksti]

Tere!

Palun eemaldage minu poolt sisestatud info juurest reklaamihoiatus, kuna reklaami seal ei eksisteeri. info - SMART technologies

89.219.128.123 9. juuli 2008, kell 12:14 (UTC)

Võrreldes selle ajaga, kui ma selle märkuse lisasin, on edasiminek muidugi silmaga näha aga mõned lausekonstruktsioonid vajavad endiselt muutmist. Ma vaatan selle artikli üle, parandan väheke sõnastust ja eemaldan märke. Loodan, et sobib. iffcool 9. juuli 2008, kell 15:37 (UTC)

Prangli tulepaak[muuda | muuda lähteteksti]

on mõni kraad vasakule kaldu. Järsku pööraksid õigeks--Hendrix 24. juuli 2008, kell 17:11 (UTC)

Pole probleemi. Korraldan ära.
Laen siis juba paar täiendavat pilti kah otsa.
Tegelikult on mul sellest samast failist ka päris hea töödeldud versioon olemas kuid selline vist Commonsisse ei sobi.
iffcool 24. juuli 2008, kell 17:35 (UTC)
kindlasti sobib, kui Sa ütled, et Sinu tehtud. On selge, et toored pildid jätavad tihtipeale soovida. Just see kaldumine. Kuskil pole öeldud, et kohendatud pildid ei sobi Commonsisse.--Hendrix 24. juuli 2008, kell 17:41 (UTC)
Töödeldud pildi all mõtlesin ma antud juhul tugevalt muudetud värvidega jne. Aga kuna see on põhimõtteliselt sama pilt, pole selle üleslaadimisel mõtet.
Laadisin lisaks üles: need pildid iffcool 24. juuli 2008, kell 17:53 (UTC)

Küsimus[muuda | muuda lähteteksti]

Mida Sa õppima hakkad, kui tohib küsida? Andres 25. juuli 2008, kell 13:45 (UTC)

Kuna ma arhitektuuri sisse ei saanud (no niii.. napilt jäi puudu), lähen Tartu Ülikooli geenitehnoloogiat õppima.
Sellega seoses kerkis esile ka vaba elamispinna leidmise küsimus. Uuringi parajasti Üliõpilasküla võimalusi aga ma erilist ettekujutus sellest ei oma, mis sealt välja kooruda võib.
iffcool 25. juuli 2008, kell 14:02 (UTC)

Elamispind Tartus[muuda | muuda lähteteksti]

Kui remondi organiseerid/järele vaatad siis võid Tammelinnas ühetoalise korteri saada. --Kal 30. juuli 2008, kell 12:19 (UTC)

Saatsin väheke küsimusi e-kirja kaudu. iffcool 30. juuli 2008, kell 12:41 (UTC)

Majandusportaal[muuda | muuda lähteteksti]

Kuule, ära praegu majandusportaali paranda, mul on pooleli.--Oktav 1. september 2008, kell 16:24 (UTC)

Peale omapoolset kujunduse parandamist märkasin jah, et vahepeal oli seda püütud hoopistükkis ümber teha. Ei teadnud, et see veel pooleli. Minu viga. iffcool 1. september 2008, kell 16:28 (UTC)
Ma nüüd enam ei tee rohkem. Kuule, mul on probleem ka. Seal on tehtud automaatselt ühepikkused kastid. Kas kuidagi lihtsalt saab nii, et need kastid oleksid nii pikad, kui palju neisse sisu on tekkinud? Ja teine asi veel. Kas nii kuidagi lihtsalt saab, et kogu see kastinduse asi käiks mallidega, mitte pole jutt portaalis kirjas? Nagu mul selles poliitikaportaalis on? Mul võtaks vist liiga palju aega, et kogu see tehniline asi jooksma hakkaks.--Oktav 1. september 2008, kell 16:37 (UTC)
Nii saab küll. Proovin selle kohe ära korraldada. iffcool 1. september 2008, kell 16:40 (UTC)
Sai aga kõvasti oma halle ajurakke pitsitatud aga välja mõtlesin lõpuks, kuidas see süsteem töötab. Edasi tee juba ise. Lisa lihtsalt õiged alajaotused sobiva leheküljepoole alla. Koodis vist {{:Portaal:Majandus/Valitud artikkel}} alla. iffcool 1. september 2008, kell 17:41 (UTC)
Ehh, nagu ikka, kui palju vaeva näha, on mingi jama sees. Juhtus see sama, mis mul selle poliitikaportaaligagi. Need parempoolsed kastid on minu läpakas nähe, et alla nikunud ja paremal pool on tühjus :(--Oktav 1. september 2008, kell 18:11 (UTC)
Mul näitab nagu, et kõik on korras. Ei oska ma miskit peale hakata. iffcool 1. september 2008, kell 18:48 (UTC)

Arhiiv[muuda | muuda lähteteksti]

Paistis olema sobiv aeg järjekordseks siinse arutelulehekülje arhiveerimiseks. iffcool 6. september 2008, kell 23:50 (UTC)

Mall "kool"[muuda | muuda lähteteksti]

Tere, kas saaksid mallis kool "mailto" kirja eemaldada (http://www.images.friday.ee/images/83665032.PNG)? --kanakukk 7. september 2008, kell 09:48 (UTC)

Tegin korda.
Aga kas sul ei tulnud pähe, et sa oleks võinud kohe minu poole pöörduda, mitte nii pikalt minu mallis surkida ja oma halle ajurakukesi selle operatsiooni tegemisel piitsutada?
iffcool 7. september 2008, kell 09:59 (UTC)
Ise tehes õpib vast paremini? Igatahes aitäh sulle. --kanakukk 7. september 2008, kell 10:07 (UTC)

sul:Highhi[muuda | muuda lähteteksti]

Please consider blocking this cross-wiki spammer. Thanks. Mike.lifeguard | @meta 9. september 2008, kell 21:27 (UTC)

Mida sellise palve peale tegema peaks? iffcool 10. september 2008, kell 12:04 (UTC)
Ignoreerida. Andres 11. september 2008, kell 23:06 (UTC)

Täht[muuda | muuda lähteteksti]

Aitäh, eks püüan jätkata edasi ja paremini! Athanasius Soter 21. oktoober 2008, kell 07:14 (UTC)

thumbi suurused[muuda | muuda lähteteksti]

ilma põhjuseta ei või thumbile suurust panna ja 400 px on muide ilmselgelt liiga palju, sellel pildil pole mitte miskit sellist mida väiksema reso puhul näha ei oleks... vaikimisi thumb nendel kes ei ole sisse loginud on 180px - Ahsoous 26. oktoober 2008, kell 05:00 (UTC)

Autorita kommentaar[muuda | muuda lähteteksti]

krdi lffcool ära pasanda alati teiste artiklite kallal, tee ise kah midagi mõistlikku

Tee ise midagi mõistliku selle asemel, et siin möliseda. Esiteks, kirjuta oma nimi alla kui ütlemist on ja teiseks, artiklite toimetamine on vajalik tegevus. iffcool 14. november 2008, kell 20:36 (UTC)

Pilt: varbussid[muuda | muuda lähteteksti]

ootab juba pikemat aega lahendust. Minu meelest pole tolle foto tegijal mingeid õigusi sellele pildile--Hendrix 12. detsember 2008, kell 18:11 (UTC)

Foto tegijal, kui selle foto autoril, peaksid minu arust küll olema õigused antud teosele. Seda annaks aga lähemalt järgi vaadata näiteks nendest kohtadest: [6] [7]
Ehk tutvuksid nende materjalidega ja annaksid oma tõlgenduse. Kuna minul juriidiline haridus puudub siis ma ei ole kindel, kas ma saan neist nõnda aru nagu peaks.
Kui aga autoril pole antud teose koha pealt sõnaõigust siis kuidas/kas ta üldse tohtis selle Teadusfoto konkursile esitada? iffcool 12. detsember 2008, kell 18:45 (UTC)
"Autori varalised õigused kuuluvad TTÜ-le, kui teos on loodud tööülesannete täitmisel". Kahtlemata tehti see pilt seoses töö ülesannete täitmisega - kogu tehnika ju kuulub TTÜ-le ja seda tehnikat tohib kasutada ainult töiste ülesannete täitmiseks. Vaevalt pildi autor rentis TTÜ-lt pildi loomiseks vajalikku tehnikat.
"TTÜ autoriõiguse tähistamise näiteid:
Tähistamine üldjuhul:
Autor/Koostaja Eesnimi Perekonnanimi
Autoriõigus, Tallinna Tehnikaülikool, 2003"
Teadusfoto konkurss on sama, mis teadusartikkel.--Hendrix 13. detsember 2008, kell 07:42 (UTC)
See on pigem ikka tavaline fotokonkurss lihtsalt vastava suunitlusega. Sinu ideest lähtuvalt polnud autoril õigust seda tööd sinna esitada, kui ta ei hankinud just vastavat kooskõlastust ülikoolilt.
Kui võrdsustada seda aga teadusartikliga, mida sina teed, siis selle sama kolmanda lõigu all paikneb ka punkt 8: "Tööülesannete täitmisel loodud teadusartiklite ja konverentsi ettekannete autori(te) varalised õigused kuuluvad autori(te)le."
iffcool 13. detsember 2008, kell 15:31 (UTC)
see punkt 8 paneb asjad paika. Iseenesest huvitav, et TTÜ loobub varalistest õigustest.--Hendrix 14. detsember 2008, kell 12:56 (UTC)

Artikli stiil ja kirjandusteosed[muuda | muuda lähteteksti]

Tere! Kas ja kus on kirjas nõuded raamatute, ajalehtede jt trükitud teoste ära märkimisel vikipeedias? Vikis olen üldjuhul lisanud artikli pealkirja järele mõttekriipsu väljaande ning enamasti ka kuupäeva, et oleks hea orienteeruda, artiklis Hiroshima otsustasid aga mõttekriipsu asendada komaga. Miks? Ette tänades, kanakukk 23. detsember 2008, kell 17:06 (UTC).

Minu teada sellist lehekülge siin vist ei eksiteeri (kuigi peaks sest ka mulle endale meeldiks aeg-ajalt üht-teist järgi vaadata).
Muide, tegemist ei olnud mõttekriipsu ( – ) vaid sidekriipsuga ( - ). Parem oleks eelistada koma. Mõttekriipsu saab redigeerimiskasti alt (lühem kriips).
Samas oleks äkki siis õige aeg selline lehekülg tekitada ja paluda Andresel see üle vaadata? iffcool 23. detsember 2008, kell 17:17 (UTC)
Tutvusin leheküljega Vikipeedia:Viitamine aga seda peaks tuntavalt kaasaajastama ja täiustama, kuid see peaks teoorias olema lehekülg, kust sellist infi leida. iffcool 23. detsember 2008, kell 17:26 (UTC)
Minu meelest artikli ja väljaande pealkirja vahele koma ei panda, vähemalt ei ole mina niisugust viitamist kohanud. Mõttekriips on sellepärast hea, et siis saab artikli ja väljaande selgelt lahutada. Saab välja tuua ka väljaande autori või toimetaja.
Ma ei tahaks ette näha mingit kindlat viitamisstiili, sest see eeldaks rasket vaidlust selle üle, millist stiili valida. Minu meelest piisab sellest, kui ühes artiklis on kõik viited ühes stiilis. Andres 23. detsember 2008, kell 21:08 (UTC)
Mingid tavaliselt kasutatavad stiilid peaks aga kirja panema kuna tavakasutajad vajavad selle kohta infot. Seega vaata üle lehekülg "Vikipeedia:Viitamine" ja muuda see vastavusse enda arvamusega. Omalt poolt proovisin juba midagi arusaadavamaks muuta ja kaasajastada.
Mina ei ole ka reeglina koma pannud aga viimasel ajal on mulle tunduma hakanud, et paljud teised seda koma kasutavad. Mina ka ei tea kuidas kõige õigem oleks. iffcool 23. detsember 2008, kell 21:13 (UTC)

Maateaduste portaal[muuda | muuda lähteteksti]

Uurisin pisut siinset portaalindust ning näen, et selle loomisega oled Sina peamiselt tegelenud. Palju portaale on juba tehtud ning minu arvates oleks aeg ka maateaduste portaali jaoks. Mõtisklesin selle üle, kas teha eraldi geoloogia portaal, aga vist ei ole ikkagi põhjust. Vähemalt veel mitte. Ja maateaduste portaal tuleks nagunii teha. Ma oleksin valmis jõudumööda selles kaasa lööma. Eelkõige sisuliselt artikleid toimetades, proovides valitud artikleid heaks artikliks kirjutada jne. Aga kuna sa oled juba portaalidega tegelenud, siis on ilmselt lihtsam, kui teed ise asjaga algust. Tehnilised küsimused lükkaks heameelega kellegi teise kaela, sest endal pole niipalju mahti, et kõiki uusi nüansse õppida. Näiteks bioloogiaportaali ülesehitus peaks esialgu asja ära ajama. Enne muidugi tuleks lahendada küsimus, millise portaali alaportaaliks ta saab, aga ma usun, et võib panna ta täppisteaduste alla ja viimase loodusteadusteks ümber nimetada. Vähemalt vastuväiteid sellele plaanile vist ei olnud. Siim 29. detsember 2008, kell 19:16 (UTC)

No olgu. Mulle sobib. Püüan asja käsile võtta. Aga eeskuju soovitaksin võtte teiste täppisteaduste portaali alamportaalidest. iffcool 29. detsember 2008, kell 19:22 (UTC)
Kui sa portaali loomisega praegu tegeled, siis ma ei hakka seda torkima. Aga kui mitte, siis ma hakkaks ise asjaga pihta. Siim 30. detsember 2008, kell 16:40 (UTC)
Hetkel ma sellega ei tegele aga kui sa ise portaalipõhja valmis nikerda ei viitsi, võin selle sulle kohe tekitada. Soovid? Ivo 30. detsember 2008, kell 16:43 (UTC)
Sellega saan vast ise ka hakkama. Võtsin praegu bioloogia portaali sisu ja asendasin nimed ära. Seal on küll bioloogiaga seotud pilte, aga neid võib pärast ringi vahetada. Panen esialgse variandi üles, siis saab edasi teha ja parandada. Siim 30. detsember 2008, kell 16:50 (UTC)
Hetkel teed Iffcooli portaalikastidega. Inglise vikis on redigeeri linkidega ja neid portaale on meil vähem, näiteks Portaal:Muusika ja Portaal:Majandus. Minu jaoks on inglise viki portaalikastid paremad, sest kast võtab ise vajaliku suuruse ja ei jää tühja kasti. --Tiuks 30. detsember 2008, kell 16:55 (UTC)
Ma ei nimetaks neid nii väga enda omadeks ühti. Mina võtsin ju needsamad portaalikastid, mida sa praegu kiidad, kasutusele juba oma esimese portaaliga, mille ma lõin proovi pärast juba pooleteise aasta eest ja mille põhjal on loodud valdav enamus tänaseid portaale. Ivo 30. detsember 2008, kell 16:59 (UTC)
Selle miinuseks on see, et kõrvuti kastid peavad olema ühepikkused. Õnneks oled keemiaportaali normaalseks teinud aga seal oli ikka päris jube kui pilt oli suurelt ja all oli palju tühjust. Inglise viki mallidega ei pea niipalju kujundust kirjutama. Päis ja jalus tulevad mallidega. --Tiuks 30. detsember 2008, kell 17:06 (UTC)
No see "inglis Viki mall" mida sa kirjeldad – mina olen seda seni kasutanud ainult sissejuhatuse juures. Ülejäänu olengi proovinud nii teha, et kaks osa läheksid kõrvuti (nagu esilehel).
Päise ja jaluse osad aga pole vajalikud. Nüüd plaanin selle "inglise malliga" teha ka Toituportaali ja seal ma küll ei hakka mingit päise-jaluse süsteemi kasutama.
Ivo 30. detsember 2008, kell 17:11 (UTC)
Mulle meeldib lihtalt see, et portaalikast kirjutatakse 3 reaga. Minu jaoks on see arusaadavam ja lihtsam. --Tiuks 30. detsember 2008, kell 17:15 (UTC)
Uurisin natuke erineva ülesehitusega portaale. Minu meelest on mõlemal variandil oma head ja vead. On tore muidugi, kui tühje kohti ei jää, aga samas mulle isegi meeldib see, et ma tean, kui suur mingi asi on ja see ei sõltu sisust. Muidu võivad portaali eri osad üksteise suhtes ujuma hakata ja see ka ei pruugi kena olla. Siim 30. detsember 2008, kell 17:17 (UTC)
Teen edasi bioloogiaportaali järgi ning ei hakka kujundusele mingit tähelepanu pöörama praegu. See peaks siis esialgu tulema samasugune bioloogiaga. Siim 30. detsember 2008, kell 17:17 (UTC)