Mine sisu juurde

Kasutaja:Gorinetskiy/Sandbox

Allikas: Vikipeedia
Chateau Chizay — mõis viinamarjaistanduste vahel

Chateau Chizay Veinitehas asutati 1995. aastal ja asub Berehove linnas, Zakarpattia oblastis, Ukrainas. Veinitehas omab 272 hektarit viinamarjaistandusi kolmes piirkonnas ja on juhtiv veinitootja piirkonnas.[1] See on üks kuulsamaid veinitehaseid, mis on asutatud iseseisvas Ukrainas, mitte Nõukogude pärandil.[2]

Chateau Chizay veinid eksporditakse 21 riiki üle maailma: USAst Jaapanini, Norrast Singapurini, sealhulgas vanade maailma veiniriikidesse — Itaalia ja Prantsusmaa.

Viimastel aastatel on veinitehas võitnud medaleid kõige prestiižsematel ja rangematel rahvusvahelistel võistlustel nagu Decanter ja London Wine Competition, Paris Wine Cup, Japan Wine Challenge, Mundus Vini Düsseldorf, Concours Mondial de Bruxelles, Wine & Spirits Ukraine Awards, Mondial des Vins Blancs Strasbourg ja teised.

Chateau Chizay on populaarne turismiatraktsioon.[3] See võtab igapäevaselt vastu külalisi, korraldades ekskursioone veinitehases ja degusteerimisi erinevates formaatides, sealhulgas alkoholivabad valikud. Veinitehas korraldab ka veinireise ja isegi laste seiklusi.

2019. aastal avas Chateau Chizay Chiz Veinitegemise Muuseumi[4] austusavaldusena piirkonna ajaloole, viinamarjakasvatusele ja veinitootmise kultuurile ning investeeringuna haridusse. Chateau Chizay edendab veiniturismi, veinide tarbimise kultuuri ja kvaliteetseid kohalikke tooteid, viies aktiivselt Ukraina veine maailmale ja säilitades kompromissitu kvaliteedi ja tarbijate austuse.

Veinitehase ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

  • 13. sajandi algus. Ungari kuningas Stephen II annab maad oma subjektile nimega Chepan. 1230. aastal pärib maa tema poeg Chiz. Mõis nimetatakse Chiz-tai'ks, "Chizi mõisaks". Aja jooksul hakkab piirkond kandma nime "Chizay".
  • 15. sajand. Chizay mõis ilmub Ungari kaartidele kui veinide tootja, kes tarnib veini Mukachevo lossi valitsejatele, Euroopa kuninglikesse õukondadesse ja põhjamaadele.
  • 1995. Uus ettevõte ehitatakse vana Chizay veinitehase kohale.
  • 2000. Ettevõte toodab 1 000 000 pudelit veini kuus.
  • 2005. Hoone saab maamõisa ilme. Chateau Chizay saab turismiatraktsiooni staatuse.
  • 2006. Chateau Chizay rajab oma viinamarjaistandused Austria ekspertide osalusel. Veinitehas jätkab viinamarjakasvatuse arendamist ja sordiviinapuude istutamist.
  • 2007. Chateau Chizay viinamarjaistanduste pindala ulatub 272 hektarini.
  • 2012. Ettevõte toodab veini ainult oma saagist.
  • 2015. Ettevõte laseb esmakordselt välja loodusliku viinamarjamahla Isabella viinamarjasordist. See muutub kohe bestselleriks, oodatud igal hooajal tervise kasulikkuse, rikkalike vitamiinide ja maitsva maitse tõttu.
  • 2016. Parimad punased veinid laagerduvad esmakordselt Prantsuse tammevaatides. Veinitehas jätkab premium-veinide kollektsiooni tootmist, laiendades valikut valgete sortidega.
  • 2017. 25. rahvusvahelisel veinivõistlusel Bukkaljai Borfesztival Egeris (Ungari) võidavad seitse Chateau Chizay veini kuldmedaleid ja ettevõte saab mälestusauhinna kui Euroopa parim veinitehas 2017.
  • 2018. Rahvusvahelisel näitusel koos degusteerimisvõistlusega Wine & Spirits Ukraine Awards[5] Kiievis saavad kõik üheksa ettevõtte esitatud veini auhindu, parim tulemus Ukraina veinitehaste seas. Chateau Chizay Akadeemia haridusprojekt käivitatakse.
  • 2019. Chiz Veinitegemise Muuseum avatakse, algab rahvusvaheline koostööprogramm "Bordeaux – Zakarpattia" ja toimub noorte veinifestival. Chizay Veinijooks asutatakse.[6] Chateau Chizay arendab Zakarpattia Veinide ja Ukraina Veinide katusbrände, et edendada Zakarpattia viinamarjakasvatuse ja veinitootmise piirkonnana ning aset

ada Ukraina veinitootmisriigina maailmakaardile.

  • 2020. Vaatamata kriisile ja karantiinile laseb ettevõte välja uue ainulaadse toote: Grape White Blend,[7] tugeva viinamarjajooki, mis on valmistatud kohalike Furmint ja Chersegi viinamarjasortide veinidestillaatidest. Ehitatakse premium-veinide veinikelder. 25. septembril, oma visiidi ajal Zakarpattiasse, teatab president Volodõmõr Zelenskõi uue professionaalse püha loomise kohta Ukrainas — Viinamarjakasvataja ja Veinitootja Päev, allkirjastades samal päeval määruse.[8]
  • 2021. Chateau Chizay suurendab märkimisväärselt oma auhinnakollektsiooni: kolm hõbemedalit London Wine Competitionil (lisaks kvaliteediauhind "Troyanda Karpat" jaoks);[9] 13 medalit "Wine & Spirits Ukraine Awards" (sealhulgas 5 "kuldmedalit).[10] Vegan vein ja viinamarjamahla sertifikaat Vegan Society poolt. Esimene veinituur "Krayina Mriy" koos Oleh Skrypka-ga.
  • 2022. Suur Sõda ei peata ettevõtte tööd. 24. veebruaril paneb Chateau Chizay käärimiseks Sekt Selection[11] — esimene Zakarpattia vahuvein, mis on valmistatud traditsioonilisel šampanjameetodil haruldastest Chersegi ja Blaufränkisch viinamarjasortidest. Lõpetatakse tootmiskompleksi ehitus viinamarjaspiritide ja brändi jaoks. Ettevõte saab medaleid mainekatel Decanter World Wine Awardsil.[12] Carpathian Sekt Chersegi ja "Troyanda Karpat" saavad Ukraina suursaadikuteks La Cité du Vin peamises veinimuuseumis maailmas.
  • 2023. Chateau Chizay laseb välja oma esimese kontaktveini (Orange Wine) Furmint Orange,[13] ainuke Ukrainas sellest viinamarjasordist. Teine uus toode, Furmint Late Harvest, on hiliskorje vein. Jätkates oma loomingulisi püüdlusi Ukrainas ainulaadse Furmint viinamarjasordiga, realiseerib Chateau Chizay oma unistuse luua looduslik magus vein, mis on valmistatud Botrytis cinerea hallituse mõjul kahjustatud viinamarjadest. See vein on Ukraina veinitootmise suursaadik maailma peamises veinimuuseumis La Cité du Vin (Prantsusmaa). See saab Grand Gold Medal auhinna "Mondial des Vins Blancs Strasbourg – 2024" konkursil.
  • 2024. Chateau Chizay laseb välja Zakarpattia Brandy, mis on valmistatud väärtuslikest vaadis laagerdunud veinidest. Nii algab uus lugu. Veinitehas esindab edukalt Ukraina veinitootmist suurtel rahvusvahelistel näitustel ProWein Düsseldorf.[14] Globaalsel valge veini võistlusel Mondial des Vins Blancs Strasbourg võidavad magusad veinid, mis on valmistatud keeruka tehnoloogiaga, kuld- ja suurkuldmedaleid: Ice Wine ja Late Harvest.[15] Rangelt ja prestiižselt konkursil Mundus Vini (Saksamaa) võidab 2021. aasta dessertvalge vein "Troyanda Karpat" kuldmedali (91 punkti 100-st). Hõbemedali (88 punkti) saab dessertpunane vein "Troyanda Karpat". 5. üle-ukrainaline professionaalne degusteerimisvõistlus Independent Craft (Ukrainian Craft Spirits Awards – 2024) tunnustab tugevaid viinamarjajooke. Grape Red Blend võidab suurkuldmedali, parim jook võistlusel viinamarjadestillaatide kategoorias; Zakarpattia Brandy "Mala Hora" 7* võidab suurkuldmedali ja parima joogi tiitli brändi kategoorias. Ukraine Wine & Spirits Awards – 2024 degusteerimisvõistlusel Kiievis saab Chateau Chizay 7 medalit – üks iga ettevõtte esitatud veinist. Kuldmedalid: Zakarpattia Brandy "Mala Hora" 7 tärni; Furmint Orange rekordilise 87,57 punktiga; vintage dessertvalge vein "Troyanda Karpat" ja laagerdunud kuiv punane vein Pinot Noir 2019. Hõbemedalid: brut rosé vahuvein Carpathian Sekt Blaufränkisch; laagerdunud kuiv punane vein Cuvée 2020; Zakarpattia Brandy 5 tärni.

Chateau Chizay Viinamarjaistandused[muuda | muuda lähteteksti]

Chateau Chizay viinamarjaistandused

Ettevõttel on 272 hektarit istandusi Zakarpattias, Karpaatide jalamil, peamiselt vulkaaniliste mägede nõlvadel. See hõlmab 1 088 000 viinamarjataime.[16] Viinamarjaistandused istutati 2006. aastal.

Istandustes ei kasutata kunstlikku niisutamist ja enamik viinapuude hooldusoperatsioone (hooajaline pügamine, saagikoristus jne) tehakse käsitsi. Mikroterroirid (mikrotsoonid) on väga soodsad Zakarpattia pinnase ja leebe kliima tõttu, kus viinamarjad saavad piisavalt soojust ja niiskust. Eliitsed seemikud, mis on valitud mikrotsoonide jaoks, ja professionaalne hooldus võimaldavad saada kvaliteetseid saake ja maailmatasemel veine.[viide?]

Ettevõte kasvatab valgeid ja punaseid Euroopa viinamarjasorte. Mõned sordid on Ukrainas haruldased ja eksklusiivsed. Roter Traminer, Chersegi Fuseres, Furmint, Muscat Ottonel, Riesling Rhine, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Blanc, Blaufränkisch — see ei ole täielik nimekiri sortidest.

Viinamarjaistandused on ka turismiatraktsioon ja koht foto- ja videosessioonideks ning pidulike sündmuste jaoks. Nad võõrustavad viinamarjakasvatuse ja veinitootmise spetsialiste ekskursioonideks, seminarideks, meistriklassideks, professionaalseteks degusteerimisteks, kunstipiknikuteks ja muuks. Viinamarjaistanduste vahel on restoran ja mini-hotell.[17]

2019. aastal asutas Chateau Chizay Ukraina esimese viinamarjaistanduste jooksu, Chizay Veinijooksu. 2023. aastal toimus see neljandat korda Chizay Vahuveinijooksuna (Carpathian Sekt vahuveinikollektsiooni auks) Ukraina relvajõudude toetuseks.[18]

Ettevõtte ainulaadsete algatuste hulka kuuluvad Ukraina esimene Veini Jooga[19] ekskursioonid ja ekskursioonid armastajatele Põhjamaade kõndimine läbi Mala Hora talu istanduste.

Chateau Chizay Veinid[muuda | muuda lähteteksti]

Chateau Chizay toodab veine ainult oma saagist ja pakub mitmeid kollektsioone, sealhulgas premium-klassi veine.

Ukrainale on ainulaadseid nimesid.

2020. aasta lõpus lasi Chateau Chizay kaubamärgi all välja Carpathian Sekt – vahuveini, mis on valmistatud Charmat-Martinotti meetodil. See on ühe sordiga vein ja esimene Ukrainas Chersegi ja Tramineri viinamarjadest. Kollektsioon muutub väga populaarseks ja Chateau Chizay loob hiljem rosé vahuveini Blaufränkisch sordist.

24. veebruaril 2022 paneb Chateau Chizay käärima Sekt Selectioni — esimese Zakarpattia vahuveinid, mis on valmistatud traditsioonilisel šampanjameetodil haruldastest Chersegi ja Blaufränkisch viinamarjasortidest. Väljalase esitatakse 2023. aasta lõpus, veinid on juba 22 kuud kääritatud, mis teeb turule märkimisväärse mõju.

2023. aastal laseb Chateau Chizay välja oma esimese kontaktveini (Orange Wine) Furmint Orange, ainus Ukrainas sellest sordist. See väljalase järgneb mitme aasta eksperimentidele ja ettevõte esitleb lõpuks 2000 pudelit, mis müüakse 3 kuu jooksul välja.

Teine uus toode, Furmint Late Harvest, on hiliskorje vein. Jätkates oma loomingulisi püüdlusi ainulaadse Furmint viinamarjasordiga Ukrainas, realiseerib Chateau Chizay oma unistuse luua looduslik magus vein, mis on valmistatud Botrytis cinerea hallituse mõjul kahjustatud viinamarjadest. Vein on Ukraina veinitootmise suursaadik maailma peamises veinimuuseumis La Cité du Vin (Prantsusmaa). See saab Grand Gold Medal auhinna "Mondial des Vins Blancs Strasbourg – 2024".

Vintage dessertvein "Troyanda Karpat" on loodud Transkarpaatias veinitootjate retsepti järgi aastast 1959. Selle veini taasloomiseks, Zakarpattia tunnusmärgiks, istutas ettevõte Traminer Roosa viinamarjaistandused. See vein on võitnud palju rahvusvahelisi auhindu kõrgeimal tasemel. 2018. aastal sai see Platinum medali ja tunnistati parimaks veiniks Ukrainas rahvusvahelise degusteerimisvõistluse Wine & Spirits Ukraine Awards tulemuste järgi.[5] "Troyanda Karpat" valiti rahvusliku veinitootmise suursaadikuks maailmaveinikultuuri keskuses La Cité du Vin Bordeaux's (Prantsusmaa). 2023. aastal võitis see Platinum medali Japan Wine Challenge'il. 2024. aastal võitis "Troyanda Karpat" kuldmedali maailmakonkursil Mundus Vini Saksamaal.

Chateau Chizay on ainus veinitehas Ukrainas, mis on sertifitseeritud tootma kosheri veini ja ekspordib seda.[20]

Chateau Chizay on ainus Chersegi Fuseres veini tootja Ukrainas.[21]

Koostöös muusiku ja kultuuritegelasega Oleh Skrypka, on Chateau Chizay tootnud "Krayina Mriy" autori veine alates 2018. aastast.[22]

Eriti Ukraina kirikute ja kloostrite jaoks toodab Chateau Chizay "Zakarpattia Kagor"-it.

2016. aastal hakkas ettevõte tootma jääveini Reini Rieslingi viinamarjadest. See tunnistati parimaks veiniks Ukrainas rahvusvahelise degusteerimisvõistluse Wine & Spirits Ukraine Awards 2020 tulemuste järgi.[23]

2018. aastal tõi Chateau Chizay turule ja rahvusvahelistele võistlustele Prantsuse tammevaatides laagerdunud veinid Merlot, Pinot Noir ja Furmint viinamarjasortidest. Varsti lisati Cabernet Sauvignon ja segavein Cuvée. Ettevõte jätkab selle kollektsiooni arendamist ja rahvusvaheliste auhindade võitmist.

Premium-veinide valikut laiendades ja unistades erakordse veini ajaloo jätkamisest, esitleb Chateau Chizay 2023. aasta lõpus vintage dessertpunast veini "Troyanda Karpat".

Sotsiaalne tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Chateau Chizay teeb koostööd Uzhhorodi Riiklik Ülikool, eriti turismiosakonnaga,[24] koos Zakarpattia turismigiidide ühingu ja teiste asjakohaste asutuste ja organisatsioonidega, samuti kohalike toodete tootjatega. See on esimene ettevõte Ukrainas, kes allkirjastab keskkonnasõbralike veinitehaste ülemaailmset ühendust The Porto Protocol keskkonnainitsiatiivi memorandumit. See on ka Zakarpattia Viinamarjakasvatajate ja Veinitootjate Ühingu loomise algataja[25] ja Zakarpattia veinide kaitstud geograafilise tähise saamine[26] kvaliteetsete piirkondlike veinide jaoks.

Ettevõte teeb koostööd Ukraina ja rahvusvaheliste tootjatega, et luua uusi kvaliteetseid tooteid (näiteks kohvi, mis on kääritatud tammevaatides;[27] pakkudes vaatides viski laagerdamiseks Šotimaal jne.) ja laiendab oma tegevuse ulatust.

See suhtleb avalike ja heategevusorganisatsioonidega ühiste sotsiaalprojektide jaoks.

Chateau Chizay ühendab turismi ja hariduse, korraldades avatud uste päevi, saagikoristus- ja veinifestivale ning muid üritusi ja seminare kolleegidele ja partneritele viinamarjakasvatusest, veinitootmisest, tarbimiskultuurist ja Zakarpattia gastronoomiast.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Edukaimad Ukraina veinitootjad. Kuhu minna punase, valge ja rosé veini järele?". Majandustõde (ukraina). Originaali arhiivikoopia seisuga 22. veebruar 2019. Vaadatud 21. veebruaril 2019.
  2. "Kuidas Transkarpaatia vein vallutab maailma. Aruanne "Chateau Chizay" kohta". Majandustõde (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  3. Samosvat, Ira (16. august 2020). "Kuhu minna maitsva Ukraina veini järele? Sommeljee parimad nõuanded". ShotaM (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  4. Kotsan, Ksusha (16. oktoober 2019). "Transkarpaatias avati veinitegemise muuseum". ShotaM (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  5. 5,0 5,1 "Wine&Spirits Ukraine Awards võitjad". Drinks+ (vene). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  6. "Transkarpaatias toimus veinijooks Chateau Chizay viinamarjaistandustes". Drinks+ (ukraina). 30. august 2023. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  7. "Chateau Chizay – rohkem kui lihtsalt vein". Drinks+ (ukraina). 2. november 2021. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  8. "Zelensky asutab puhkuse neile, kes oskavad veini teha". Ukraina Tõde (ukraina). Vaadatud 3. aprillil 2024.
  9. "GOLD WINNERS 2021". london wine competition (inglise). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  10. "Ukraine Wine&Spirits Awards 2021 tulemused". Drinks+ (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  11. "Chateau Chizay esitleb esimest Zakarpattia vahuveini Sekt Selection, mis on valmistatud traditsioonilisel meetodil". Drinks+ (ukraina). 23. november 2023. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  12. "Kaks Chateau Chizay veini said hõbe- ja pronksmedali Londoni degusteerimisvõistlusel". Varosh (ukraina). 28. juuni 2022. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  13. "Transkarpaatias loodi ainulaadne oranž vein". Ukrinform (ukraina). 22. mai 2023. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  14. "Ukraina veinid ProWein 2024: saavutused, areng, uued perspektiivid". Drinks+ (ukraina). Vaadatud 3. aprillil 2024.
  15. "Mondial des Vins Blancs Strasbourg võistlusel võitsid Ukraina veinid 6 medalit". Drinks+ (ukraina). Vaadatud 3. aprillil 2024.
  16. [https://findandfollow.com.ua/zahid/zakarpattya-marshrut -3-1/degustatsijnyj-zal-shato-chizaj "Chateau Chizay viinamarjaistandused"]. Chizay (ukraina). Vaadatud 21. veebruaril 2019. {{cite web}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend); nähtamatu tähemärk (reavahetus) parameetris |url= positsioonil 56 (juhend)
  17. "Chizay Mala Gora - restoran viinamarjaistanduste vahel". Chizay Mala Gora. Vaadatud 3. aprillil 2024.
  18. "Transkarpaatias toimus veinijooks "Chateau Chizay" viinamarjaistandustes". BIZAGRO - Põllumajandusäri Ukrainas (ukraina). 31. august 2023. Vaadatud 3. aprillil 2024.
  19. "Jooga viinamarjaistanduses. 27. juunil toimub joogatour koos ekskursiooni ja degusteerimisega". Varosh (ukraina). 22. juuni 2021. Vaadatud 3. aprillil 2024.
  20. "Ukraina ja Prantsusmaa: unikaalne veini lugu". AgroPortal.ua (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  21. "Chersegi. Meie. Kuld". Chizay (ukraina). 28. jaanuar 2019. Originaali arhiivikoopia seisuga 27. september 2020. Vaadatud 21. veebruaril 2019.
  22. "17. jaanuaril esitles Oleg Skrypka oma piiratud koguses veini". gvult (ukraina). 18. jaanuar 2019. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  23. "Wine&Spirits Ukraine 2020: Karanteeniväljaanne". Drinks+ (inglise). Vaadatud 3. aprillil 2024.
  24. "UzhNU » Turismiosakond » Meist". www.uzhnu.edu.ua (ukraina). Originaali arhiivikoopia seisuga 21. veebruar 2019. Vaadatud 21. veebruaril 2019.
  25. "Zakarpattias loodi viinamarjakasvatajate, veinitootjate ja destilleerijate ühing". kurkul.com (ukraina). 21. jaanuar 2022. Vaadatud 5. märtsil 2024.
  26. Koval, Oleksandr (5. aprill 2019). "Kas saab olema ametlik bränd "Zakarpattia vein"?". Zakarpattia Turism (ukraina). Vaadatud 5. märtsil 2024.
  27. "Zakarpattia tammevaadid annavad erilist aroomi Lviv kohvile". AgroTimes. Vaadatud 3. aprillil 2024.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]