Blaufränkisch

Allikas: Vikipeedia
"Blaufränkischi" viinamarjad Austrias Burgenlandis

"Blaufränkisch" on tume viinamarjasort, millest valmistatakse punast veini.

Seda sorti viinamarjad on hilise valmimisajaga ning neist tehtav vein on tanniinirikas ja tihti omapäraselt vürtsikas.

"Blaufränkischit" kasvatatakse üle Kesk-Euroopa, mistõttu on seda kutsutud ka "Ida Pinot Noiriks". Sorti kasvatatakse näiteks Austrias, Tšehhis (eriti Moraavia lõunaosas), Saksamaal, Slovakkias, Horvaatias, Serbias, Sloveenias ja Itaalias. Samuti Ungaris ja selle veinipiirkondades nagu Sopron, Villány, Szekszárd ja Eger. Lisaks Euroopale kasvatatakse "Blaufränkischit" ka Ameerika Ühendriikides, kus see on tuntud kui "Lemberger", "Blauer Limberger" või "Blue Limberger". Kasvandusi leidub näiteks USA Pennsylvania, Washingtoni, Michigani, New Jersey, Idaho, New Yorgi, Colorado, Ohio, Virginia ja California osariigis.

DNA tüpiseerimise kaudu on kindlaks tehtud, et "Blaufränkischi" sort aretati "Gouais blanci" (isastaim) ja "Blaue Zimmettraube'i" (emastaim) ristamisel. Sordi päritolukoht on Alam-Stüüria (tänapäeval Štajerska Slovakkias).[1] Esimesed konkreetsed kirjalikud märkmed sordi kohta pärinevad 1862. aastast, mil seda eksponeeriti Austria keisririigi pealinnas Viinis toimunud viinamarjakasvatusnäitusel. Samas arvatakse, et tegelikult võib sort olla palju vanem: seda võidi kasvatada juba keskajal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mauel, E.; Röckel, F; Töpfer, R. (2016). "The "missing link" 'Blaue Zimmettraube' reveals that 'Blauer Portugieser' and 'Blaufränkisch' originated in Lower Styria". Vitis. 55: 135–143. DOI:10.5073/vitis.2016.55.135-143. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. veebruar 2017. Vaadatud 24. novembril 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]