Kaaneümbris

Allikas: Vikipeedia
Raamatu kaaneümbris, esilakk osaliselt lahti volditud asendis
Kaaneümbrise väliskülg kirjastuse poolse infoga tagakaanel (1955)
Kaaneümbrise sisekülg lakkadele paigutatud lisainfoga (1955)

Raamatu kaaneümbris on raamatu kaasi kattev eraldi eemaldatav ümbris[1]. Enamasti on kaaneümbris paberist ja trükiga, sellel on reeglina raamatu autor ja pealkiri, vahel ka illustratsioon. Kaaneümbris püsib kaante ümber tänu kahele kaane sisekülje poolele volditud klapile ehk lakale.

Raamatuümbris peaks kaitsma raamatut tolmu ja määrdumise eest, aga kuivõrd see on ise tehtud võrdlemisi haprast materjalist paberist, siis on tavaline praktika, näiteks raamatukogudes, panna kaaneümbrise ümber veel kaitsekaaned, näiteks läbipaistvast plastist või paberist.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Kaaneümbris on arvatud põlvnevat keskajal kasutusel olnud raamatut kaitsvast kaaneümbrisest chemise '​ist[2], samas oli esimeste paberist kaaneümbriste ülesanne anda teavet raamatu sisust, kui see ilmus lihtsas, tekstita kirjastusköites[3]. Vanim tänapäeval teadaolev trükiga kaaneümbris pärineb 1830. aastast ja see oli nagu kümmekond aastat varemgi mõeldud katma raamatut üleni nagu pakend[4]. Raamatu sellisest ümbrisest välja võtmisel tehti ümbris katki ja seda ei säilitatud. Kuid 1830. aastatesse jääb ka lakkadega kaaneümbrise leiutamine, mis jäid raamatu ümber alaliselt[3].

Kui edasise tehnoloogia arenguga avanes võimalus kõvaköites raamatu puhul trükkida teksti ja pilti otse köitele, vähenes kaaneümbrise tähtsus oluliselt. Varaseid kaaneümbriseid on säilinud vähe, sest võrreldes köite enda kujundusega olid need kaitseks mõeldud paberist ümbrised sageli lihtsamad ja omanikud eelistasid oma raamatukogudes demonstreerida köidet ilma ümbriseta. 20. sajandi esimestel kümnenditel hakkas kujunduse raskuspunkt nihkuma köite kujunduselt kaaneümbrise kujundusele; enamasti see matkis kaanekujundust, ent leidus ka ekstra dekoratiivseid kaaneümbrisi.[3]

Alates 1950. aastest ja ka tänapäeval kasutatakse kaaneümbrist sageli autori ja raamatu sisu müümiseks lisaks ümbrise raamatut kaitsvale funktsioonile. Sellele võidakse panna autori andmed või lühibiograafia, raamatu lühikokkuvõte kirjastuselt (ingliskeelse nimetusega blurb) või kriitikutelt ning valdkonna spetsalistidelt saadud kiitus. Kaaneümbrise tagaküljele paigutatakse ISBN number ja raamatu vöötkood. Kaaneümbrisel leiduv teave ei pruugi alati olla täpselt sama mis raamatu kaanel, vaid väljaandespetsiifiline, ning kaaneümbrise klappidel leiduv teave pole enamasti raamatus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]