Vaiplehekülg

Allikas: Vikipeedia
Ladina ristiga vaiplehekülg Lindisfarne'i evangeliaaris
Sankt Galleni evangeliaar (Cod.Sang.51 fo 6)
Loomafiguuridega vaiplehekülg Saint-Severi apokalüpsises fo 138r

Vaiplehekülg (inglise keeles carpet page, saksa keeles Teppichseite) on tekstita, üleni ornamendiga kaetud lehekülg keskaegsetes kristlikes, juudi ja muslimi illumineeritud käsikirjades[1].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaiplehekülg ei sisalda üldse teksti, vaid on kaetud terve lehe suuruse miniatuuriga[2], mis koosneb üleni mittefiguraalsest värvilisest, vahel osati kullatud mustrist. Kõige omasem on see iiri-anglosaksi käsikirjadele ning paikneb tavaliselt evangeeliumi eel. Enamasti on dekoor puhtgeomeetriline, kuigi käsikirjades võib geomeetriliste vormide sees leiduda loom- või põimornamenti või mõlemaid kombineerituna. Miniatuuri värvid on säravad ja kontrastsed, sageli paigutatud ornamendis rütmiliselt korduvana, jooned on selged ja jõulised.

Lehekülje kujundus võib olla sümmeetriline kahe ristuva telje suhtes; ladina risti kujutavatel ristiga vaiplehekülgedel, nagu näiteks Lindisfarne'i evangeliaaris, on sümmeetria ainult vertikaaltelje suhtes[3].

Vaiplehekülg on hästi eristatav samuti insulaarstiilis esinevatest suurte initsiaalidega või nendest moodustatud ligatuuridega täidetud incipit-lehekülgedest, kuigi mõlemas kasutatud dekoorielemendid võivad olla sarnased.

Seosed[muuda | muuda lähteteksti]

Kunstiajaloolased on vaiplehekülje algmeid näinud kopti käsikirjade dekoratiivlehekülgedes ning dekooris on olemas selged paralleelid sama perioodi metallehistöö kaunistustega[4]. Eeskujuna on nähtud ka idamaiseid vaipu, millest on tuletatud dekoori nimetus[5]. Vaiplehekülje taolist dekoori on leitud ka keskaegsetel nahavool- ja -lõiketehnikas kaunistusega nahkköidetel (nn Püha Cuthberti evangeliaar)[6] ja vähestel säilinud väärismetallköidetel sellest perioodist (nagu figuraalse kaunistusega Lindau evangeliaar)[7]. 9. sajandi Galileast pärit heebreakeelne Codex Cairensis sisaldab samuti vaiplehekülge, ehkki stiililt iiri käsikirjadest täiesti erinevat[8].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]