Chemise

Allikas: Vikipeedia
Nahkköites raamat (kaanemuster paistab tekstiilümbrisest läbi) tekstiilist chemise '​is
Chemise-is raamat Burgundia Maria tundideraamatu illustratsioonil

Chemise ([ʃəˈmiːz], prantsuse keeles chemise 'särk') on alates keskajast kasutusel olnud lisa-raamatuümbris, mille servad olid raamatu enda mõõdust pikemad, nii et neid sai mähkida raamatu ümber. Ümbrisesse pisteti raamatu kaaned. Chemise tehti tekstiilist, näiteks sametist või linasest kangast, või pehmest nahast ning see oli mõeldud kaitsma raamatu eesserva ja kaasi kriimustuste ja hõõrdumise eest vutlarisse või riiulisse panemisel. Chemise '​ist on kujunenud raamatu kaaneümbris[1].

Kujundusel ja materjalilt varieerusid chemise '​id laialt: materjalilt ja kaunistustelt väga luksuslikest, mida tehti kõrgkihi tundideraamatuile, kuni lihtsate funktsionaalseteni, mida kasutati dokumentide, haldusraamatute ja raamatukogu raamatute puhul[2].

Mõnikord on chemise '​i käsitletud kukkurköite sünonüümina[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

F. Bearman. The Origins and Significance of Two Late Medieval Textile Chemise Bookbindings in the Walters Art Gallery. - The Journal of the Walters Art Gallery, Vol. 54, Essays in Honor of Lilian M. C. Randall (1996), pp. 163-187. The Walters Art Museum, 1996