Kümnekroonine meenemünt (2008)

Allikas: Vikipeedia
Kümme krooni
(Eesti Vabariik)
Väärtus 10 krooni
Kaal 28,28 g
Läbimõõt 38,61 mm mm
Serv sile
Materjal Ag 999
Vermitud 2008
Tiraaž 10 000
Avers
Kujundus Eesti Vabariigi suur riigivapp
Kujundaja Heino Prunsvelt
Revers
Kujundus Wiiralti tamm
Kujundaja Heino Prunsvelt

See puhtast hõbedast 10-kroonine meenemünt on pühendatud Eesti Vabariigi 90. aastapäevale. Samasse komplekti kuulub ka saja- ja viiekümnekroonine meenemünt.

Tegemist on kollektsionääridele mõeldud meenemündiga mille maksimumtiraaž on 10 000 ning mis lasti ametlikult käibele 22. veebruaril 2008 , kuid mida hakati avalikult müüma alles 24. veebruaril kell 11.00 Eesti Panga Iseseisvussaalis.

Iga münt on plastkapslis, mis omakorda on spetsiaalses karbis, ning iga mündiga käib kaasas sertifikaat, millel on mündi number. Ühe mündi hind Eesti Panga muuseumis on 300 krooni.

Mündi on verminud Soome Rahapaja (Mint of Finland Ltd) Proof-kvaliteediga.

Kujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi on kujundatud Heino Prunsvelt, see kaalub 28,28 grammi ning selle diameeter on 38,61 mm. Mündi serv on sile, kuid sellel on (ühe korra) kiri sulami tähisega "Ag 999".

Avers[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi esiküljel on Eesti Vabariigi suur riigivapp, kiri "EESTI VABARIIK" ning vermimise aasta "2008".

Revers[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi tagaküljel on Eduard Wiiralti gravüüril "Viljandi maastik" kujutatud tamm ja nimiväärtus "10 KROONI".

Sertifikaat[muuda | muuda lähteteksti]

Iga mündiga käib kaasas sertifikaat mille ühel küljel on mündi spetsifikatsioon ja teisel küljel Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki pühendus eesti ja inglise keeles. Pühenduse eestikeelne tekst on järgmine:

Üheksakümmend aastat tagasi, 24 veebruaril 1918, avaldati Tallinnas iseseisvusmanifest "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele", millega kuulutati välja Eesti Vabariik:

"Eestimaa, ajaloolistes ja etnograafilistes piirides, kuulutatakse tänasest peale iseseisvaks demokraatlikuks riigiks."

Manifesti andis välja Eesti Maapäeva Vanemate Nõukogu nimel Eesti Päästekomitee.

28. novembril 1918 algas Eesti Vabadussõda, mis lõppes rahulepingu allakirjutamisega Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 2. veebruaril 1920. Eesti Vabariigi iseseisvus katkes 1940. aastal, mil riik okupeeriti ja seejärel inkorporeeriti Nõukogude Liidu koosseisu. Eesti Vabariigi iseseisvus taastati 20. augustil 1991.

Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamiseks on Eesti Pank lasknud käibele kolm meenemünti: 10-kroonise hõbemündi, 50-kroonise kuldmündi ja 100-kroonise plaatinamündi.

10-kroonise hõbemündi reversil on kujutatud tamme, mida kutsutakse Eduard Wiiralti gravüüri "Viljandi maastik" järgi Wiiralti tammeks. Reversil on ka nimiväärtus "10 KROONI". Mündi aversil on Eesti Vabariigi vapp, tekst "EESTI VABARIIK" ja aasta 2008. Mündi servale on vermitud sulami tähis Ag 999.

Hõbemündi on kujundanud Heino Prunsvelt ja verminud Soome Rahapaja (Mint of Finland Ltd).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]