Sajakroonine meenemünt (2008)

Allikas: Vikipeedia
Sada krooni
(Eesti Vabariik)
Väärtus 100 krooni
Kaal 7,775 g
Läbimõõt 18 mm
Serv sile
Materjal Pt 999
Vermitud 2008
Tiraaž 3000
Avers
Kujundus Eesti Vabariigi suur riigivapp
Kujundaja Tiit Jürna
Revers
Kujundus suitsupääsukesed
Kujundaja Tiit Jürna

2008. aastal välja lastud 100-kroonine meenemünt on puhtast plaatinast ning pühendatud Eesti Vabariigi 90. aastapäevale. Samasse komplekti kuulub ka viiekümne- ja kümnekroonine meenemünt.

Tegemist on kollektsionääridele mõeldud meenemündiga, mille maksimumtiraaž on 3000 tükki ning mis lasti ametlikult käibele 22. veebruaril 2008 , kuid mida hakati avalikkusele müüma alles 24. veebruaril kell 11.00 Eesti Panga Iseseisvussaalis.

Iga münt on plastkapslis, mis omakorda on spetsiaalses karbis, ning iga mündiga käib kaasas sertifikaat, millel on mündi number. Ühe mündi hind Eesti Panga muuseumis on 6000 krooni.

Mündi on verminud Soome Rahapaja (Mint of Finland Ltd) Brilliant Uncirculatedi kvaliteediga, ning see on esimene Eesti Vabariigi münt, mis on valmistatud plaatinast.

Kujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi on kujundatud Tiit Jürna, see kaalub 7,775 grammi ning selle diameeter on 18 mm. Mündi serv on sile, kuid sellel on (ühe korra) kiri sulami tähisega "Pt 999".

Avers[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi esiküljel on motiiv Eesti Vabariigi suurest riigivapist ning vermimise aasta "2008".

Revers[muuda | muuda lähteteksti]

Mündi tagaküljel on kolme traadil istuva suitsupääsukese kujutis ja tekst "100 KROONI EESTI VABARIIK 90".

Sertifikaat[muuda | muuda lähteteksti]

Iga mündiga käib kaasas sertifikaat mille ühel küljel on mündi spetsifikatsioon ja teisel küljel Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki pühendus eesti ja inglise keeles. Pühenduse eestikeelne tekst on järgmine:

Üheksakümmend aastat tagasi, 24. veebruaril 1918, avaldati Tallinnas iseseisvusmanifest "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele", millega kuulutati välja Eesti Vabariik:

"Eestimaa, ajaloolistes ja etnograafilistes piirides, kuulutatakse tänasest peale iseseisvaks demokraatlikuks riigiks."

Manifesti andis välja Eesti Maapäeva Vanemate Nõukogu nimel Eesti Päästekomitee.

28. novembril 1918 algas Eesti Vabadussõda, mis lõppes rahulepingu allakirjutamisega Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 2. veebruaril 1920. Eesti Vabariigi iseseisvus katkes 1940. aastal, mil riik okupeeriti ja seejärel inkorporeeriti Nõukogude Liidu koosseisu. Eesti Vabariigi iseseisvus taastati 20. augustil 1991.

Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamiseks on Eesti Pank lasknud käibele kolm meenemünti: 10-kroonise hõbemündi, 50-kroonise kuldmündi ja 100-kroonise plaatinamündi.

100-kroonise plaatinamündi reversil on kujutatud suitsupääsukesi, Eesti rahvuslinde, kes oma värvuse poolest sarnanevad Eesti lipu värvidega. Mündi reversil on ka nimiväärtus "100 KROONI" ja tekst "EESTI VABARIIK 90". Aversil on Eesti Vabariigi vapp ning aastaarv 2008. Mündi servale on vermitud sulami tähis Pt 999.

Plaatinamündi on kujundanud Tiit Jürna ja verminud Soome Rahapaja (Mint of Finland Ltd).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]