Jake Gyllenhaal

Allikas: Vikipeedia
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal 2015. aastal
Sünninimi Jacob Benjamin Gyllenhaal
Sünniaeg 19. detsember 1980 (43-aastane)
Sünnikoht Los Angeles, California, USA
Tegev 1991. aastast
Auhinnad
Briti Akadeemia auhind
Parim meeskõrvalosatäitja
"Brokebacki mägi" (2005)

Jake Gyllenhaal (sündinud 19. detsembril 1980) on Ameerika Ühendriikide filminäitleja.

Lapsepõlv ja varane noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Jake Gyllenhaal sündis Rootsi aadlisuguvõsast pärineva filmilavastaja Stephen Gyllenhaali ja tema juudi päritolu abikaasa, stsenarist Naomi Foner Gyllenhaali teise lapsena. Tema vanem õde Maggie Gyllenhaal on samuti filminäitleja.

Jake Gyllenhaal sai traditsioonilise judaistliku kasvatuse. Vaatamata perekonna heale majanduslikule olukorrale pidi ta juba varases nooruses hakkama suviti tööle, sest vanemad soovisid, et ta õpiks elus iseseisvalt hakkama saama.

Esimesed osatäitmised filmides olid Jake Gyllenhaalil juba lapsena aastatel 19911994. Tema debüüdiks sai film "Linnavurled" ("City Slickers"). 1993 mängisid nad koos õega oma isa filmis "Ohtlik naine" ("A Dangerous Woman").

1998. aastal lõpetas Jake Harvard-Westlake'i eliitkooli Los Angeleses ning jätkas õpinguid idareligioonide ja -filosoofia alal New Yorgi Columbia Ülikoolis. 2002. aastal jättis ta näitlejakarjääri nimel ülikooli pooleli.

Tegevus filminäitlejana[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast lapsepõlvekatsetusi kinolinal mängis Jake Gyllenhaal koos oma õega taas isa lavastatud filmis "Homegrown" (1998). Sealsele pisirollile järgnes juba järgmisel aastal peaosa Homer Hickami autobiograafial põhinevas filmis "Oktoobritaevas", mida võib pidada Gyllenhaali esimeseks suureks rolliks. See elulooline draama jutustab Lääne-Virginia söekaevuri pojast, kes suudab 1950. aastatel vaatamata masendavale elukeskkonnale ja vanemate vastuseisule kindlaks jääda oma huvile raketiasjanduse vastu.

Nimiosa 2001. aastal Richard Kelly lavastatud müstilises draamas "Donnie Darko" osutus lõplikuks läbimurderolliks, mille järel Gyllenhaal on mänginud peaaegu igal aastal paaris-kolmes mängufilmis. Tema parimate rollide hulka loetakse traagilise saatusega Holden Wortheri osa Miguel Arteta tragikoomilises filmis "Hea tüdruk" (2001) ja Sam Halli rolli Roland Emmerichi lavastatud kliimakatastroofist kõnelevas filmis "Päev pärast homset" (2004).

2005. aasta tõi Jake Gyllenhaalile kaasa kaks huvitavat osatäitmist. Nimiosa Anthony Swoffordi autobiograafilisel romaanil põhinevas filmis "Kahuriliha" ("Jarhead") peeti tema jaoks võrdlemisi ebatüüpiliseks. Maskuliinne ja agressiivne merejalaväelane Lahesõjas ei olnud tüüp, kellena Gyllenhaali oli harjutud nägema. Väidetavalt teenis ta selle osatäitmise eest 6 miljonit USA dollarit.

Homoseksuaalse kauboi Jack Twisti roll Ang Lee lavastatud "Brokebacki mäes" ("Brokeback Mountain") tuli samuti paljudele üllatusena. Homoseksuaalse tegelase mängimise suhtes tal enda sõnul vastumeelsust ei olnud, kuid hiljem on Gyllenhaal tunnistanud, et suudlusstseenid Heath Ledgeriga olid siiski mõneti ebamugavad. Suurepärase osatäitmise eest selles filmis kandideeris ta 2006. aastal parima meeskõrvalosatäitja Oscarile. Sama osatäitmise eest võitis ta Briti Akadeemia auhinna.

2007. aastal astus Gyllenhaal David Fincheri lavastatavas põnevusfilmis "Sodiaak" üles kirjanik Robert Graysmithi osas. Robert Graysmith on reaalselt eksisteeriv isik, kes on ühtlasi filmi stsenarist. Ühtlasi tegi ta kaasa samal aastal valminud põnevusfilmis "Isolatsioonis", mille tegevus leiab aset Lähis-Idas.

Poliitiline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Jake Gyllenhaal on poliitiliselt aktiivne näitleja. 2004. aasta Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste ajal külastas ta ülikoole, et innustada üliõpilasi hääletama ja toetas avalikult Demokraatliku Partei kandidaadi John Kerry valimiskampaaniat. Ühtlasi on ta osalenud inimõiguste organisatsiooni American Civil Liberties Union kampaaniates.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jake Gyllenhaal järgib oma vaadetes ja eluviisis budistlikke põhimõtteid. Talle meeldiv süüa valmistada ja puutööd teha. Gyllenhaal on suur koerasõber ja kodus on tal kaks koera.

Tema pikim ja tuntuim naissuhe on siiani olnud näitleja Kirsten Dunstiga, kellega ta tutvus oma õe Maggie vahendusel. Suhe Dunstiga kestis poolteist aastat (20022004).

Jake Gyllenhaali sõprade hulka kuuluvad ansambli Maroon 5 solist Adam Levine, näitlejad Peter Sarsgaard ja Austin Nichols.

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri Roll
1991 "City Slickers" "Linnavurled" Danny Robbins
1993 "A Dangerous Woman" "Ohtlik naine" Edward
1993 "Josh and S.A.M." "Josh ja S.A.M." Leon
1998 "Homegrown" Jake/Blue Kahan
1999 "October Sky" "Oktoobritaevas" Homer Hickam
2001 "Donnie Darko" "Donnie Darko" Donnie Darko
2001 "Bubble Boy" "Mullipoiss" Jimmy Livingston
2001 "Lovely and Amazing" Jordan
2002 "The Good Girl" "Hea tüdruk" Holden Worther
2002 "Highway" "Kiirtee" Pilot Kelson
2002 "Moonlight Mile" "Kuuvalguse miil" Joe Nast
2004 "Jiminy Glick in Lalawood" "Jiminy Glick paradiisis" tema ise
2004 "The Day After Tomorrow" "Päev pärast homset" Sam Hall
2005 "The Man Who Walked Between the Towers" jutustaja
2005 "Proof" "Tõestus" Hal
2005 "Jarhead" "Kahuriliha" Anthony Swofford
2005 "Brokeback Mountain" "Brokebacki mägi" Jack Twist
2007 "Zodiac" "Sodiaak" Robert Graysmith
2007 "Rendition" "Isolatsioonis" Douglas Freeman
2009 "Brothers" "Vennad" Tommy Cahill
2010 "Prince of Persia: The Sands of Time" "Pärsia prints: Ajaliiv" Dastan
2010 "Love & Other Drugs" "Armastus ja teised uimastid" Jamie Randall
2011 "Source Codes" "Lähtekood" Colter Stevens
2012 "End of Watch" Brian Taylor
2013 "Prisoners" "Vangistatud" Detektiiv Loki
2013 "Enemy" Adam Bell / Anthony Clair
2014 "Nightcrawler" "Öö kutse" Louis "Lou" Bloom
2015 "Accidental Love" Howard Birdwell
2015 "Southpaw" "Vasakukäeline" Billy Hope
2015 "Everest" "Everest" Scott Fischer
2015 "Demolition" Davis Mitchell
2016 "Nocturnal Animals" "Ööloomad" Edward Sheffield / Tony Hastings
2017 "Life" "Elu" Dr. David Jordan
2017 "Okja" "Okja" Dr. Johnny Wilcox
2017 "Stronger" "Tugevam" Jeff Bauman

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]