Sakarias Jaan Leppik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Jaan J. Leppik)

Sakarias Jaan Leppik (sünninimi Jaan Leppik; varem kasutas nime Jaan J. Leppik; õigeusu vaimulikuna Sakarias Leppik; sündinud 24. juunil 1969 Valgas) on Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preester, muusik, publitsist, laulu- ja luuletekstide autor ning meedia- ja ühiskonnategelane.

Ta on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia pärimusmuusika erialal ning täiendanud ennast Aarhusi Ülikooli usunditekursustel, meediateooria õpinguil Kirikute Maailmanõukogus, politoloogiakursustel Konrad Adenaueri Fondis ja kreeka keele alal Ioánnina Ülikoolis. Leppik on lõpetanud Kõrgemad Riigikaitsekursused (2009).

1990. aastate esimesel poolel töötas Leppik Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku diakonina ja peapiiskopi sekretärina.

2002. aastal astus Jaan Leppik õigeusku, 29. jaanuaril 2006 pühitses Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanus ta õigeusu preestriks ning määras teenima Hiiumaa õigeusukogudusi. Aastatel 2011–2014 oli ta Värska ja Saatse koguduse preester. Alates 1. septembrist 2014 on ta Tallinna Issanda Muutmise kiriku abipreester.

Jaan Leppik oli IX Riigikogu liige aastatel 1999–2003. Samuti on ta töötanud Tallinna Linnateatris välissuhete juhina ja rahvusvahelise teatrifestivali Talveöö Unenägu juhina ning uudisteagentuuris Baltic News Service välismajanduse uudiste toimetajana. Aastatel 2011–2014 oli ta ka Värska Muusikakooli pärimusmuusika õpetaja. Ta juhib Klassikaraadio hommikuprogrammi ja oli paljude aastate vältel Rahvusringhäälingu saadete autor nii televisioonis kui raadios.

Sakarias Leppik on olnud mitme rahvusvahelise filmifestivali žürii liige, aktiivne Pimedate Ööde Filmifestivali kajastamisel ning juudi süvakultuuri festivali Ariel üks kunstilistest juhtidest.

Vanamuusikaansambli Vox Clamantis asutajaliige alates selle loomisest 1996. aastal. Leppik on olnud Eestimaa Looduse Fondi nõukogu liige, Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi, sihtasutuse Hooliv Eesti nõukogu ja mittetulundusühingu Uus Eesti juhatuse liige. Ta on Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Püha Miikaeli kooli muusikaõpetaja.

Kirjutisi[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Sakarias Jaan Leppik on abielus Rahvusooper Estonia kommunikatsioonijuhi Marion Leppikuga. Peres kasvab kaks poega.