Júlio César Soares Espíndola

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Júlio César Espíndola)
 See artikkel on 1979. aastal sündinud jalgpallurist; 1986. aastal sündinud jalgpalluri kohta vaata artiklit Júlio César (sündinud 1986).


Julio Cesar (2010)
Kuld 2004 jalgpall

Júlio César Soares de Espíndola (tuntud kui Júlio César, hääldus [ˈʒuʎu ˈsezaɾ]; sündinud 3. septembril 1979 Duque de Caxiases) on Brasiilia endine jalgpallur, väravavaht.

Júlio César alustas karjääri Brasiilia klubis Flamengo. 2005. aastal siirdus ta Itaaliasse Verona Chievosse, aga ei mänginud ühtegi mängu ja pool aastat hiljem sõlmis Milano Internazionalega kolmeaastase lepingu.

2009 ja 2010 valiti ta Serie A parimaks väravavahiks ning 2010 parimaks UEFA klubis mängivaks väravavahiks.

2012 läks ta mängima Inglismaale Queens Park Rangersisse.

2014 oli ta laenul Kanada klubis Toronto FC. 2014–2017 mängis ta Portugali klubis Benfica. Ta tuli Benficaga kolmel korral järjest Portugali meistriks.

2018. aasta alguses siirdus ta pärast 13 aastat tagasi oma esimese klubi Flamengo juurde. 21. aprillil 2018 pidas ta Flamengo meeskonnas viimase mängu, kui alistati América Mineiro tulemusega 2:0.[1]

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda kutsuti Júlio César Brasiilia koondisse 2003. aasta konföderatsioonide karikavõistlustele Prantsusmaale. Ta ei pääsenud veel üheski mängus väljakule, kõigis mängudes oli Brasiilia väravas Dida. Brasiilia sai võidu, viigi ja kaotuse ja jäi alagrupis kolmandaks, kaotades Türgi jalgpallikoondisele võrdsete punktide ja võrdse väravate vahe juures löödud väravate arvuga (3 4 vastu). Türgi pääses poolfinaali, Brasiilia langes välja.

Brasiilia koondises debüteeris Júlio César 2004. aasta Copa Americal, mis toimus Peruus. 8. juulil alistas Brasiilia viimase minuti väravast 1:0 Tšiili jalgpallikoondise ja 11. juulil 4:1 Costa Rica jalgpallikoondise. 14. juulil peeti alagrupivõitjat otsustav mäng, kus Brasiiliale piisas viigist, aga kaotas Paraguay jalgpallikoondisele 1:2. Brasiilia pääses Paraguay järel teisena edasi ja kohtus veerandfinaalis Mehhiko jalgpallikoondisega, kelle alistas 4:0. 21. juulil viigistas Brasiilia poolfinaalis Uruguay jalgpallikoondisega 1:1 ja pääses edasi, sest penaltiseerias ükski brasiillane ei eksinud. 25. juulil peeti finaal Argentina jalgpallikoondisega, kus Brasiilia jäi 87. minutil 1:2 taha, aga viigistas 3. üleminutil. Penaltiseerias oli Brasiilia jällegi eksimatu ja tuli Lõuna-Ameerika meistriks.

2006. aasta MM-valikturniiril osales Júlio César kõigest kahes valikmängus 18-st, nimelt Boliivia jalgpallikoondise vastu kodus (3:1) ja võõrsil (1:1). Brasiilia võitis valikturniiri ja pääses Saksamaal toimunud finaalturniirile. Sinna võeti Júlio César kolmanda väravavahina Dida ja Rogério Ceni järel ega osalenud üheski mängus. Brasiilia võitis kindlalt 4 esimest mängu, aga kaotas veerandfinaalis Prantsusmaa jalgpallikoondisele 0:1 ja langes välja.

Pärast maailmameistrivõistlusi loobusid Dida ja Ceni koondisemängudest ning Júlio César sai Brasiilia esinumbriks. 2010. aasta MM-valikturniiril osales ta 14 valikmängus 18-st. Brasiilia võitis alagrupi ja pääses finaalturniirile.

2009. aasta konföderatsioonide karikavõistlustel LAV-is võitis Brasiilia kõik mängud ja Júlio César osales kõigis algusest lõpuni. Alagrupis ei antud Brasiiliale ühtegi hoiatuskaarti. Finaalis USA jalgpallikoondise vastu kaotas Brasiilia poolaja 0:2, kuid suutis kogu mängu võita 3:2.

2010. aasta maailmameistrivõistlustel osales Júlio César jällegi kõigis Brasiilia mängudes algusest lõpuni. 15. juunil alistas Brasiilia Korea RDV jalgpallikoondise 2:1 ja 20. juunil Elevandiluuranniku jalgpallikoondise 3:1. 25. juunil tehti Portugali jalgpallikoondisega 0:0 viik, mis andis Portugalile alagrupivõidu Brasiilia ees. 28. juunil alistas Brasiilia Tšiili 3:0, aga kaotas 2. juulil Hollandi jalgpallikoondisele 1:0 võidetud poolaja järel 1:2 ja langes välja.

Júlio César (2011)

2011. aasta Copa America peeti Argentinas. Júlio César osales taas kõigis Brasiilia kohtumistes. 3. juulil viigistas Brasiilia 0:0 Venezuela jalgpallikoondisega ja 9. juulil 2:2 Paraguayga. 13. juulil saadud 4:2 võit Ecuadori jalgpallikoondise üle andis Brasiiliale siiski alagrupivõidu Venezuela ees tänu väravate vahele. Kolme viigiga pääses edasi ka kolmandaks tulnud Paraguay. Veerandfinaalis kohtuti taas Paraguayga ja tehti 0:0 viik, aga penaltiseerias ei suutnud ainuski brasiillane penaltit realiseerida ja langeti välja. Veerandfinaalis langesid välja kõik kolm alagrupivõitjat ja lisaks korraldajamaa.

Kodumaal peetud 2013. aasta konföderatsioonide karikal võitis Brasiilia kõik 5 kohtumist. Júlio César osales kõigis algusest lõpuni ja laskis sisse 3 väravat.

Aastatel 2004–2014 esindas Júlio César Brasiiliat 87 koondisemängus. Tema viimaseks suurturniiriks jäi 2014. aasta maailmameistrivõistlused.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Júlio César on abielus brasiilia modelli ja näitleja Susana Werneriga. Neil on kaks last, 2002 sündinud Cauet ja 2005 sündinud Giulia.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Flamengo
Milano Internazionale
Benfica

Riigi koondvõistkond[muuda | muuda lähteteksti]

Brasiilia

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]