Lúcio

Allikas: Vikipeedia

Lúcio (2009)
Kuld 2002 jalgpall
Lúcio (2008)

Lúcio, kodanikunimega Lucimar Ferreira da Silva (sündinud 8. mail 1978 Brasílias) on Brasiilia jalgpallikoondise endine kaitsja ja kapten.

Klubikarjääri jooksul mängis Lúcio muuhulgas Brasiilia klubis Internacional (1997–2000), São Paulo (2013) ja Palmeiras (2014–2015), Saksamaa klubides Leverkuseni Bayer (2001–2004) ja Müncheni Bayern (2004–2009), Itaalia klubides Milano Internazionale (2009–2012) ja Juventus (2012) ning India klubis FC Goa (2015–2016). Tema klubikarjääri viimaseks klubiks jäi Brasiliense, millega ta mängis aastatel 2018–2019 Brasiilia tugevuselt neljandas liigas ja Liiduringkonna meistrivõistlustel Campeonato Brasiliense. Pärast seda, kui Kaká jalgpallurikarjääri lõpetas, oli Lúcio viimane aktiivne jalgpallur, kes tuli 2002. aastal Brasiilia koondisega maailmameistriks.

Lúcio esimene rahvusvaheline suurvõistlus oli 2000. aasta suveolümpiamängud Sydneys, kuhu Brasiilia jõudis valikturniiri võitjana Tšiili ees. Alagrupis pidi Lúcio kõiki valikmänge pingilt vaatama. Brasiilia alistas Slovakkia 3:1, kaotas siis sama tulemusega LAV-ile ja alistas lõpuks Jaapani 1:0. Brasiilia võitis Jaapani ees alagrupi ja jõudis veerandfinaali Kameruni vastu. Kõik veerandfinaalid peeti 23. septembril. Poolaja kaotas Brasiilia 0:1, mistõttu peatreener Wanderley Luxemburgo tegi poolajal kaks vahetust, saates mängu ka Lúcio. 75. minutil jäi Brasiilia arvulisse ülekaalu ja 2. üleminutil juba kahemehelisse ülekaalu, aga alles 4. üleminutil suutis Ronaldinho viigistada. Lisaajal, 113. minutil lõi Kamerun võiduvärava ja lülitas Brasiilia edasisest välja. Kamerun tuli olümpiavõitjaks, talle poolfinaalis kaotanud Tšiili sai pronksmedali.

2001. aasta konföderatsioonide karikale pääses Brasiilia 1999. aasta Copa América võitjana. Avavoorus 31. mail oli vastas Kameruni jalgpallikoondis. Lúcio mängis 76 esimest minutit ja vahetati välja eduseisus 2:0, mis jäigi lõpptulemuseks. 2. ja 4. juunil tegi Brasiilia väravateta viigid Kanada ja kaaskorraldaja Jaapani jalgpallikoondisega, Lúcio mängis mõlemas algusest lõpuni ning sai Jaapani vastu 25. minutil kollase kaardi. Alagrupi võitis Jaapan Brasiilia ees. 7. juunil toimus poolfinaal, kus Brasiilia kaotas 1:2 Prantsusmaa jalgpallikoondisele. 9. juunil peetud pronksimängus Austraalia jalgpallikoondise vastu Lúcio ei osalenud ja Brasiilia kaotas 84. minuti väravast 0:1.

2002. aasta maailmameistrivõistlustele pääses Brasiilia 3. kohaga alagrupis, edestades Paraguayd üksnes väravate vahega. Finaalturniiril oli Lúcio üks kolmest mängijast väravavahi Marcose ja Cafu kõrval, kes mängis kõik Brasiilia kohtumised kaasa algusest lõpuni. Brasiilia võitis kõik kohtumised ja tuli maailmameistriks. Lúcio ei saanud ühtegi kaarti.

2003. aasta konföderatsioonide karikavõistlusele, mis toimus Prantsusmaal, pääses Brasiilia valitseva maailmameistrina. Lúcio osales kõigis kohtumises terve mängu ega saanud ühtki kaarti. 19. juunil kaotas Brasiilia taas Kamerunile 0:1, kuid seejärel võitis ta 21. juunil 1:0 USA jalgpallikoondise. 23. juunil toimus otsustav kohtumine Türgi jalgpallikoondise vastu, kus Brasiilia vajas võitu, aga mäng lõppes 2:2. Kamerun võitis alagrupi. Türgil ja Brasiilial oli punkte võrdselt, võrdne oli ka väravate vahe, aga Türgi oli löönud rohkem väravaid ja läks seetõttu poolfinaali. Kamerun tuli lõpuks teiseks, Türgi kolmandaks.

Valitseva maailmameistrina kutsuti Brasiilia ka 2005. aasta konföderatsioonide karikale, mis korraldati Saksamaal. Nagu eelmiselgi korral, lõpetas Brasiilia alagrupi võidu, viigi ja kaotusega. Taas tegi Lúcio kõik mängud täies ulatuses kaasa ega saanud ühtki kaarti. 16. juunil alistas Brasiilia Kreeka jalgpallikoondise 3:0, aga siis kaotas 19. juunil 0:1 Mehhiko jalgpallikoondisele. 22. juunil toimus otsustav mäng Jaapaniga, kus Jaapan vajas võitu, aga jäi kahel korral taha ja kohtumine lõppes 2:2. Alagrupi võitis Mehhiko, Brasiilia edestas Jaapanit tänu paremale väravate vahele. 25. juunil alistas Brasiilia poolfinaalis Saksamaa jalgpallikoondise 3:2, kusjuures Brasiilia läks kolmel korral juhtima ja Saksamaa viigistas kahel korral. 29. juunil alistas Brasiilia finaalis Argentina jalgpallikoondise 4:1.

Brasiilia oli esimene jalgpalli maailmameister, kes pidi järgmistele maailmameistrivõistlustele pääsemiseks valikmänge pidama. Brasiilia võitis valikgrupi Argentina ees väravate vahega, 2006. aasta MM-ile jõudis Lõuna-Ameerikast 4 meeskonda. Taas osales Lúcio kõigis Brasiilia mängudes algusest lõpuni. Alagrupis võitis Brasiilia kõik kohtumised, sealhulgas viimases mängus Jaapani 4:1. Seejärel alistas Brasiilia 27. juunil 3:0 Ghana jalgpallikoondise, aga 1. juulil kaotas Prantsusmaale veerandfinaalis 0:1 ja langes välja. Sel MM-il püstitas Lúcio maailmarekordi, mängides FIFA korraldatud võistlustel 386 minutit ilma kaarti saamata. Lõpuks sai Lúcio veerandfinaalis Prantsusmaa vastu 47. minutil kollase kaardi.

Pärast maailmameistrivõistlusi, 2006. aasta augustis määras Brasiilia koondise treener Dunga Lúcio koondise kapteniks.

Lúcio ja Brasiilia president Lula konföderatsioonide karikaga (2009)

2009. aasta konföderatsioonide karikavõistlustele Lõuna-Aafrika Vabariiki pääses Brasiilia 2007. aasta Copa América võitjana. Lúcio oli Brasiilia kõigi mängude algkoosseisus ja ühe erandiga lõpuni. Alagrupis võitis Brasiilia kõik mängud. 15. juunil alistati Egiptuse jalgpallikoondis 4:3 Kaká viimase minuti penaltist. 18. juunil mängis Lúcio USA vastu 70. esimest minutit, alates 57. minutist enamuses, ja vahetati välja seisul 3:0, mis jäigi lõpptulemuseks. 21. juunil võideti Itaalia jalgpallikoondis 3:0. Näiteks 2:0 võit oleks teise koha andnud Itaaliale, aga nüüd läks teisena alagrupist edasi USA. Poolfinaalis alistas Brasiilia 25. juunil Lõuna-Aafrika jalgpallikoondise 1:0 Daniel Alvese 88. minuti väravast. Finaal peeti 28. juunil ning poolaja võitis USA 2:0, aga kogu mängu võitis 3:2 Brasiilia. Lúcio sai 69. minutil kollase kaardi ja lõi 84. minutil võiduvärava.

2010. aasta maailmameistrivõistlustele Lõuna-Aafrikas pääses Brasiilia valikgrupivõiduga, edestades kõigest punktiga Tšiilit ja Paraguayd. Lúcio osales kõigis Brasiilia mängudes algusest lõpuni kaptenina ega saanud ühtki kaarti. 15. juunil alistas Brasiilia Põhja-Korea jalgpallikoondise 2:1, 20. juunil Elevandiluuranniku jalgpallikoondise 3:1 ja viigistas 25. juunil Portugali jalgpallikoondisega. Seejärel alistas Brasiilia 28. juunil Tšiili 3:0 ja pääses veerandfinaali, mis mängiti 2. juulil Hollandi jalgpallikoondise vastu. Brasiilia võitis poolaja 1:0, kuid kaotas kohtumise 1:2 ja langes välja.

Lúcio ja Kenny Miller (2011)

4. juunil 2011 pidas Lúcio Brasiilia koondises 100. mängu.

Lúcio viimane suurvõistlus oli 2011. aasta Copa América, mis toimus Argentinas. Ta osales kõigis oma koondise mängudes algusest lõpuni kaptenina ega saanud ühtki kaarti. Brasiilia viigistas 3. juulil 0:0 Venezuela jalgpallikoondisega ja 9. juulil 2:2 Paraguayga ning alistas 13. juulil 4:2 Ecuadori jalgpallikoondise. Brasiilia ja Venezuela jagasid esikohta, aga Brasiilia väravate vahe oli parem. Ka kõik mängud viigistanud Paraguay lasti edasi ja veerandfinaalis kohtus Brasiilia 17. juulil uuesti Paraguayga. Seekord ei suutnud kumbki väravat lüüa ja isegi penaltiseerias ei suutnud Brasiilia ainsatki penaltit neljast sisse lüüa, mistõttu langes välja. (Lúciot ei pandud lööma.) Veerandfinaalis kukkusid välja kõik kolm alagrupivõitjat ja korraldajamaa, finaalis alistas Uruguay Paraguay.

Pärast Copa Américat loobus Lúcio koondisemängudest. Ta pidas Brasiilia eest 105 kohtumist ja lõi neis 5 väravat, kõik eri võistlustel. Esimese värava lõi ta 9. veebruaril 2005 Hongkongi jalgpallikoondise vastu, USA vastu lõi ta kaks viimast väravat. Ladina-Ameerika meeskondade vastu ei löönud ta ühtki väravat.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Lúcio on abielus Dionega. Neil on kolm last: Victoria, João Vitor ja Valentinna.