Upāsaka

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Ilmik)

Upāsaka (sanskriti ja paali keeles upāsaka ‘lähedal istuja’; tiibeti keeles dge bsnyen; hiina keeles 優婆塞 youpose; jaapani keeles ubasoku) või upāsikā (naissoost) on budismi (Gautama Buddha õpetuse) järgija, kes ei ole pühitsetud mungaks, nunnaks ega soovi selleks ka saada, kuid kes juhindub "Viiest tõotusest" (paali keeles pañcasīla).[1] Tänapäeval on soovitatud termineid nagu "ilmik-pühendunu", "ilmik-järgija" või ka "ilmikvend" ehk "-õde".[2]

Theravaadas on nende peamine ülesanne munkade ja nunnade materiaalne toetamine, mis annab neile parima võimaluse pälvimusi koguda.

Mahajaanas võib bodhisattva olla nii munk kui ka ilmalik ja ka upaasakad võivad jõuda kõrgeimate seisunditeni.[3]

Peamine sisuline erinevus upāsaka ja bhikkhu (ehk ilmiku ja munga) vahel on see, et lisaks loobumisele pahedest on bhikkhu loobunud ka nimest, varast ja kodust. Igaüks võib elada sündsalt ja ausalt, ilma kedagi kahjustamata ning selleks ei pea luba küsima ega õnnistust otsima.

Viis tõotust[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ma ei võta tunnetava olendi elu;
  2. Ma ei võta seda, mida mulle ei ole antud;
  3. Ma hoidun seksuaalsest üleastumisest;
  4. Ma hoidun valest kõnest;
  5. Ma hoidun joobeseisundist.

Theravaada traditsioonis juhinduvad pühendunud ilmikjärgijad uposatha päevadel "kaheksast tõotusest" (paali keeles uposathaṃ samādiyati).[4] See oli ka Hiinas laialt levinud tava[5] ja seda kasutatakse ikka veel.[6]

Tuntud ilmikjärgijaid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nattier (2003), p. 25, notes: "...[T]he term upāsaka (fem. upāsikā) ... is now increasingly recognized to be not a generic term for supporters of the Buddhist community who happen not to be monks or nuns, but a very precise category designating those lay adherents who have taken on specific vows. ...[T]hese dedicated lay Buddhists did not constitute a free-standing community, but were rather adjunct members of particular monastic organizations."
  2. Encyclopædia Britannica (2007), entry for "upasaka," available at http://www.britannica.com/eb/article-9074383/upasaka. Also, see Nattier (2003), p. 25, quoted at length above, for recent scholarship on the Pali term's historical usage.
  3. Ida mõtteloo leksikon: Upaasaka
  4. Harvey (1990), p. 192; and Kariyawasam (1995), chapter 3, "Poya Days," available at
  5. Buswell & Lopez 2013, Baguan zhai.
  6. Harvey 2000.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Käesolevas artiklis on kasutatud "Ida mõtteloo leksikoni" materjale.