SOS Lasteküla

Allikas: Vikipeedia
Kõikidel lastel on õigus õnnelikule lapsepõlvele

SOS Lasteküla (inglise k SOS Children's Villages) on valitsusväline, mittepoliitiline ja mittekonfessionaalne organisatsioon, mille töö põhineb peamiselt avalikul huvil ning mille eesmärgiks on abi vajavate laste ja perede sotsiaalne ja majanduslik abistamine. Rahvusvahelise organisatsiooni peakontor asub Austrias Innsbruckis. Organisatsioon tegutseb üle 135 riigis.

SOS Lasteküla eesmärk on pakkuda perepõhiseid kasvamistingimusi vanemliku hooleta jäänud lastele ja samas aidata peredel neid toetades koos püsida. See mõtteviis on 70 aasta jooksul üha enam ja laiemalt maailmas ka realiseerunud.

1995. aastal sai SOS Lasteküla Rahvusvaheline Organisatsioon konsultatiivse staatuse ÜRO Majandus- ja Sotsiaalnõukogu juures ning 2002. aastal anti organisatsioonile erakorralise panuse eest inimeste kannatuste leevendamisse maailmas Conrad N. Hiltoni humanitaarabi auhind.

70 aasta jooksul on organisatsioon aidanud 4 miljonit last maailmas.

SOS Lasteküla Eesti Ühing on rahvusvahelise SOS Lasteküla Föderatsiooni liige alates 1994. aastast.

Organisatsiooni asutas 1949 austerlasest filantroop Hermann Gmeiner.

SOS Lasteküla Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis tegutseb aastast 1994 SOS Lasteküla Eesti Ühing.

SOS Lasteküla Eesti Ühing on mittetulundusühing, mis on asutatud 1994. aastal ja tegutseb kohalike omavalitsuste asendushooldusele määratud toetuste ning eraisikute, ettevõtete ja rahvusvahelise organisatsiooni annetuste toel. Ühingu töö põhineb peamiselt avalikul huvil.

SOS Lasteküla eesmärk on suurendada laste ja perede heaolu Eestis ja kogu maailmas, pakkudes kogukonnapõhist perehooldust ja kohandatud toetust peredele. Samuti tegutseb organisatsioon omavalitsuste ja riigi arengupartnerina, et edendada lastega perede heaolu. Lisaks kogutakse vahendeid laste ja perede toetamiseks Eestis.

Ühingu ülesandeks on koordineerida tööd organisatsiooni nimel tegutsevates programmides Harjumaal, Virumaal, Raplamaal ja Lõuna Eestis. SOS Lastekülas elavad lapsed kaht tüüpi kodudes: SOS lasteküla kodudes ja perevanemate isiklikus kodus.

Perevanemate isiklikus kodus elamine tähendab seda, et SOS ema ja/või isa on vanemliku hooleta lapse(d) võtnud kasvama oma koju, mis võib asuda ükskõik millises Eestimaa paigas.

Lisaks tegeleb SOS Lasteküla Eesti Ühing ennetustööga ehk peretugevdusprogrammiga, mille eesmärk on ennetada laste äravõtmist peredest ning edendada lapsevanemate vanemlikke oskusi sedavõrd, et pere tuleb oma laste kasvatamisega iseseisvalt ja hästi toime. Peretugevdusprogrammi tegevust riiklikult ei rahastata ning kogu ennetustegevus toimub annetajate toel.

2021. aastal avas SOS Lasteküla Eesti Ühing Vaikse kodu, mis on mõeldud 14–18aastastele noortele, kel lapseea traumadest tingitult esineb vägivaldset ja ennastkahjustavat käitumist, mistõttu noor on viibinud kinnises lasteasutuses või on sinna mineku lävel. Vaikse koduga lõi SOS Lasteküla võimaluse asenduskodu noortele, kes seni on pidanud minema kinnisesse lasteasutusse. Vaikse kodu eesmärk on olla vaheetapp noore edasiliikumiseks. Olles õppinud positiivset enesejuhtimist saab noor vastavalt oma vajadustele jätkata elu peres, noortekodus või liikuda edasi iseseisvasse ellu. Välistatud ei ole ka bioloogilisse perre naasmine. Vaikse kodu muudab eriliseks traumapedagoogiline lähenemine, mida eriväljaõppe saanud personal igapäevatöös kasutab.[viide?]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]