Havrincourt

Allikas: Vikipeedia
Havrincourt

[ avʁɛ̃kuʁ ]
Vapp

Pindala 16,6 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 373 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 7′ N, 3° 5′ E
Havrincourt (Prantsusmaa)
Havrincourt
Havrincourt'i keskus

Havrincourt on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Paiknemine[muuda | muuda lähteteksti]

Küla asub u. 14 km Cambraist edelas Autoroute A2 Havrincourt'i teenindusala lähedal. See asub Pas-de-Calais' kagunurgas, Nordi ja Somme'i departemangude naabruses.

See seisab Artois' antiklinaali ülem-kriidi lavamaal, Somme'i (Péronne'is) ja Escaut' (Cambrais) vahel.

Sellel satelliidifotol on Cambrai üleval paremal. Tume laik keskkohast all vasakul on Bois d'Havrincourt. Canal du Nord kulgeb sealt põhjasuunas ja Autoroute A2 läheb diagonaalselt. Küla asub metsast kirdes ja A26 kulgeb pildil kõveratena põhjast lõunasse. Sellest ida pool lookleb Canal de Saint-Quentin pildil Cambraist lõunasse. Lavamaa kriidipinnas paistab põldudel kahvatuna. Kui teada, kust otsida, on võimalik lihtsalt tuvastada Hindenburgi liini ümbruse pinnasehäire.

Ühendused[muuda | muuda lähteteksti]

Havrincourt asub A2-A26 kiirteeristmiku lähedal, mis viib A1 lõuna- ja põhjasuunaliste ristmike juurde. Kolm kiirtee juurdepääsupunkti asuvad külast u. 12 km kaugusel. Canal du Nord läbib valla lääneserva.

Majandus ja külaelu[muuda | muuda lähteteksti]

Vald toodab teravilja, endiiviasigurit ja peeti. Kasvatatud kariloomade hulka kuuluvad linnu- ja veiseliha. Puitu saadakse metsast. Olemas telkimis- ja karavaniplats.

Külas peetakse festivali 24. juunile kõige lähemal pühapäeval. Spordialadeks on laskmine ja kalapüük ning olemas on külakoda.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1125. aastal nimetati seda Haverencortiks. Havrincourt'i parunkond ülendati 1693. aastal markiikonnaks. Cardevacque d'Havrincourt'i perekond mängis seejärel Prantsuse Régence perioodil (1715–1723) silmapaistvat rolli.

Canal du Nordi ehitus oli 1914. aastal valda jõudnud, kui puhkes Esimene maailmasõda. 1916.-17. aasta talvel liideti selle puudulikud mullatööd siin Hindenburgi liini kaitserajatistega, mille pea- ehk rindejoon kulges otse läbi küla. Selle tulemusena toimus vallas kaks lahingut, millest kumbki oli omal moel sõjaajaloos olulise tähtsusega.

1917. aasta novembris kulges Hindenburgi pealiin (Siegfried Stellung) läbi küla. Havrincourt'i vallutamine oli osa Cambrai lahingu (1917) avafaasist, mil tanke kasutati esimest korda koordineeritult.

Teine lahing oli Havrincourt'i lahing, mis algas 12. septembril 1918 ja mis oli märkimisväärne, kuna sellega algas sakslaste taandumine tagasi Belgia-Prantsuse piirile. Saabumine sellesse piirkonda langes kokku vaherahu sõlmimisega.

Vald pälvis 23. septembril 1920 Prantsuse Croix de guerre.

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Päris vanu hooneid pole, sest Hindenburgi liini rajamine ja kaks lahingut, eriti 1917. aastal, hävitasid kõik. Siiski ehitati loss 1925. aastaks Henri IV ja Louis XIII (1589–1643) ajastu stiilis uuesti üles. See koosneb viiest külgnevast hooneplokist, millest igaüks on järsu kaldega katusega.

Ka St Géry kirik ehitati pärast 1918. aastat uuesti üles. See sisaldab seitset Cardevacque d'Havrincourt'i perekonna hauaplaati aastatel 1648-1776. Seal on Neitsi kabel musta Madonnaga ja Püha Martini kabel.

Bois d'Havrincourt on ulatuslik ja Canal du Nordi sillalt avaneb suurepärane panoraamvaade.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]